IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: ОПЕК е постигнала сделка за намаляване на добива на петрол

Според източници на агенцията групата ще намали добива си с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела на ден

16:08 | 30.11.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) e достигнала до споразумение на срещата на министрите си днес за намаляване на добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела на ден, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Нуждата да се предприемат действия за преодоляване на глобалното презасищане от петрол – и за доказване на доверието в групата, доведе до първото понижаване на производството на суровината от осем години насам.

Цената на петрола скочи с 7,6% до 49,90 барела в Лондон при започването на срещата. Към 15:55 ч. българско време цената на американския суров петрол отчита ръст от 7,76% до 48,74 долара за барел, а на сорта Брент – от 8,01% до 51,11 долара за барел.

След седмици на твърде напрегнати преговори трите най-големи производители на петрол в ОПЕК – Саудитска Арабия, Ирак и Иран – са преодолели различията си по това как да споделят бремето от намаляването на предлагането за пръв път от 2008 г., коментира Bloomberg. Саудитска Арабия явно се е съгласила с исканията на Иран да повиши производството си до около 3,9 млн. барела на ден. Споразумението вероятно ще включва и намаляване на добива на страните извън организацията с около 600 хил. барела на ден.

Настроен съм изключително оптимистично, че ще постигнем много ползотворни резултати“, заяви иракският петролен министър Джаббар ал-Луейби преди започването на срещата. „Ще има намаляване, да, определено“.

Очаква се официални подробности по съдържанието на сделката да бъдат обявени по-късно следобед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Имаме сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Започва. Който иска може да гледа долу.http://***.opec.org/opec_web/en/multimedia/349.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
утре ще има:Объркахме се! - съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
Тази сделка май най-много ще работи за шистите на САЩ и решението на Тръмп за отпадането на мораториума. Тези от ОПЕК освен да кажат, че са постигнали друго не им остава, иначе пазара хептен ще ги отсфири. Реално погледаното постигат шорт търм спечелена битка и губят лонг терм войната - но те си знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Към 17:00 ще има пресконференция. Тогава ще стане ясно какво са се договорили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
"Споразумението вероятно ще включва и намаляване на добива на страните извън организацията с около 600 хил. барела на ден."Хахахаха,мамини златни те ...Той Тръмп заяви, че още от 22.01.2017 ще разреши шистов добив и на държавни земи, както и че ще намали регулациите върху него.За мен тази новина е за борсови удари, като днешния, а не е за трайно ползване.Освен това информацията не е официална !!!Представяте ли си официалното становище да е, че няма споразумение.Егати играта на борсата.То Блумбърг и останалите новинари са станали по-опасни и от Голдман сакс и Лемън брадърс, взети заедно.Леле мале, ако бяха живи Рокфелер и Морган ( от 20-те на 20-век), щяха да се плющят по челата, колко са *** и неспособни да правят за секунди милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още