IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позициите в ОПЕК остават разединени ден преди срещата на министрите

След 10-часова среща в понеделник Ирак и Иран са продължили с възраженията си срещу сделката

11:31 | 29.11.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Официалните представители на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) не са успели да преодолеят различията си по споразумението за намаляване на производството и съживяване на цените на петрола. В същото време Русия заяви, че не планира да присъства на жизненоважните разговори в сряда, съобщава Bloomberg.

Във вторник, само един ден преди министрите от ОПЕК да се срещнат, за да финализират първото намаляване на добива от осем години, основите за постигането на сделка изглеждат все по-разклатени.

След 10-часова среща в понеделник Ирак и Иран продължават с възраженията си, казва делегат от ОПЕК, поискал анонимност заради чувствителното естество на разговорите. Резултатът: представителите на ОПЕК са се договорили да отнесат въпроса към министрите за по-нататъшно разглеждане. Предложената сделка би трябвало да намали добива с 1,2 млн. барела на ден спрямо нивата му от октомври, макар че все още не е ясно дали идеята получава подкрепата, нужна за одобрението ѝ, казва делегатът.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 1,34% до 48,55 долара за барел, а върху американския суров петрол - с 1,30% до 46,47 долара за барел към 11:11 ч. българско време.

По време на срещата страните са се борили за всеки един барел от петрола си, казват делегатите. Иран предлага сделка, при която ще замрази добива си на ниво от 3,975 млн. барела на ден, или с около 200 хил. барела над сегашното си производство, казват двама делегати от ОПЕК, запознати с разговорите. Саудитска Арабия се е противопоставила на предложението, искайки от Иран да замрази добива си на ниво от 3,707 млн. барела на ден, което е около сегашното производство.

В опит да преодолее безизходицата Алжир, който действа като посредник в разговорите, е предложил алтернатива, при която Иран ще замрази добива си на 3,795 млн. барела на ден, казват делегатите. Не е ясно дали някое от тези предложения ще спечели достатъчно подкрепа, когато министрите се срещнат в сряда във Виена.

Докато ОПЕК се опитва да разреши различията си, групата иска и други големи производители, включително Русия, да намалят добива си с до 600 хил. барела на ден.

Засега Кремъл се противопоставя на исканията да се присъедини към намаляването на добива, предлагайки вместо това да го замрази на сегашните нива. Енергийният министър Александър Новак каза във вторник, че няма планове да присъства във Виена в сряда, но че Русия е готова на разговори с ОПЕК щом групата достигне до вътрешен консенсус.

Руската съпротива да намали предлагането бе фактор, който доведе до отмяна на планираните обсъждания в понеделник с доставчици извън ОПЕК. Миналата седмица Саудитска Арабия напусна срещата с твърдението, че ОПЕК трябва да реши вътрешните си различия, преди да ангажира други производители.

В неделя саудитския петролен министър Халид ал-Фалих за пръв път допусна възможността да напусне Виена без споразумение. Не е ясно дали министърът е променил позициите си за условията по сделката или се опитва да засили преговорната си позиция с Иран и Ирак.

Както Иран, така и Ирак се противопоставят на намаляване на добива си, но в същото време се нуждаят от сделка на ОПЕК, за да се възползват от поскъпване на петрола.

Докато разговорите във Виена течаха, официалната информационна агенция на иранското петролно министерство – Шана, публикува материал с позицията на страната. Статията цитира петролния министър Биджан Намдар Зангане, който казва, че съживяването на иранското производство на петрол е „национална воля и искане на иранския народ“.

Без сделка на ОПЕК Международната агенция по енергетика предвижда, че пазарът на петрол ще остане в излишък за четвърта поредна година през 2017 г., което ще накара цените да се понижат още. Петролният министър на Саудитска Арабия обаче изрази по-оптимистична позиция.

„Очакваме търсенето да се възстанови през 2017 г., тогава цените ще се стабилизират, а това ще стане без намеса от ОПЕК“, каза ал-Фалих в неделя, сочи местният вестник Asharq al-Awsat. “Нямаме един-единствен начин, който да е намаляване на добива на срещата на ОПЕК. Може да се основем и на възстановяване на потреблението“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
еми винаги при смяна на власта в най-силната държава с най-голямата икономика е начало на незивестното ... но ще видим, че новото може да се окаже като доброто старо ;). Тръмп вече спечели и може да се откаже от половината си популиски обещания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
По-интересната новина е, че Китай се подготвя за търговска война със САЩ.Тя е по повод искането на Тръмп да се преместят всички фабрики с инвеститори от САЩ на територията на САЩ и да въведе мита за Китай.Аз не знам на какво разчита Китай в тази война, предвид, че и софтуера и хардуера е на САЩ, но ...Въпросът е, че надуши ли света, че е започнала тази война, петрол и суровини отиват "на кино".Поне празниците ще изкараме горе-долу спокойно.След 21.01.2017 започва началото на неизвестното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Орел рак и щука по някаква си слука се впрегнали в кола Познайте какъв ще бъде резултата утре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още