IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Гърция предизвика рали за еврото

Сериозното обезценяване на юана предизвика след себе си и притеснения за започнала негласна валутна война на Китай

11:52 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумението с Гърция предизвика рали за еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През днешния ден еврото поскъпва сериозно спрямо кошница от основни валути. Това се случи, след като във вторник европейските кредитори постигнаха споразумение за нов спасителен заем за Гърция и по всичко личи, че тя ще бъде приета от парламентите на всички страни от еврозоната. В същото време продължаващите разпродажби при китайския юан предизвикаха сериозни притеснения за задаваща се валутна война.

Сключеното във вторник споразумение за около 86 млрд. евро за Гърция първоначално не беше прието с особен оптимизъм от пазарните участници и доведе до загуби за европейските борси. Разпродажбите на пазарите бяха подсилени и от сриващия се китайски юан, който търпи най-силната си девалвация от 1994 г. насам.

От създалата се ситуация еврото се оказа сериозен печеливш. Това се дължи, от една страна, на стабилизиращата се ситуация с Гърция, която за момента гарантира целостта на еврозоната и бъдещето на еврото. От друга страна, сътресенията в Китай, свързани с масови разпродажби на акции и обезценка на местната валута, принуждават инвеститорите да търсят по-сигурни валути като долара, еврото и японската йена.

Сериозното обезценяване на юана предизвика след себе си и притеснения за започнала негласна валутна война на Китай с други експортно настроени страни. Анализаторите успокоиха пазара, заявявайки, че за момента няма индикации, че други централни банки ще направят опит да девалвират валутата си.

От началото на днешната сесия щатският долар търпи сериозни загуби на фона на увеличаващите се опасения, че Фед може да се забави с покачването на лихвите. Широко разпространените очаквания за повишение на лихвите още през септември доведоха до заемане на дълги позиции в долари от много инвеститори. С появата на опасения, че лихвените проценти няма да бъдат повишени през следващия месец, пазарните участници правят да се освободят от част от закупените долари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още