IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската седмица започна положително за йената

Японската валута е облагодетелствана от статуса си на актив убежище

11:03 | 04.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Доларът отбеляза повишение срещу кошницата от валути в петък, след като данните за неселскостопанската заетост бяха възприети като подкрепящи още едно лихвено увеличение до края на годината. Първоначално доларът беше разпродаван, след като данните показаха, че през август месец икономиката на САЩ е добавила 156 000 работни места, при очаквани 180 000. Умереният растеж в заплащането, както и покачването на безработицата с една десета от процента до 4.4%, също натежаха върху обменния курс. Доларовият индекс се понижи с 0.55% след данните, но компенсира загубите и приключи търговската сесия с повишение до 92.83 пункта. Загубите срещу еврото също бяха обърнати в края на петъчната търговия единната валута се търгуваше с 0.39% по-евтино спрямо зелените пари, до цена от 1.1862 долара за 1 евро. Предварителните данни за неселскостопанската заетост бяха силни и повдигнаха очакванията, което обяснява и възстановяването на долара, след като беше препродаден.

Търговската седмица започна положително за йената, която отново е облагодетелствана от статуса си на актив убежище. Валутата се търгуваше с повишение срещу долара и еврото в ранните часове на азиатската търговия, след като Северна Корея проведе един от най-мащабните си ядрени тестове през уикенда. Обменният курс при двойката USD/JPY се е понижил с 0.3% спрямо петък, достигнато беше нивото от 109.22 йени за долар, а еврото се търгуваше с около 0.2% по-евтино. Японската валута често е използвана за покупки на рискови активи, а азиатската държава е един от най-големите кредитори. За инвеститорите това означава, че във времена на несигурност продажбите на японски активи ще са по-малко от продажбите на чужди активи от японци. Поради тази причина валутата поскъпва дори и при събитие, което се намира в голяма близост и представлява потенциална опасност за държавата.

След обявяването на данните за пазара на труда на САЩ в петък златото отбеляза временно поскъпване, като беше достигнат и 9-месечен връх, но впоследствие поскъпването беше неутрализирано. Ралито при благородния метал беше подхранено отново от новините за ядрения опит на Северна Корея. Цените достигнаха 10-месечен връх в ранните часове на понеделник, след като започна процес на ориентиране към по-сигурни активи от страна на пазарните участници. Спот цената започна с повишение от около 0.8% до цена за унция от 1 335.31 долара за тройунция. Фючърсите с доставка през декември поскъпнаха с 0.8% до цена от 1 340.90 долара.

Ураганът Харви донесе волатилност на петролния пазар, тъй като от една страна цената беше подкрепена от затварянето на рафинерии в региона на урагана, но беше натисната от прогнозите за намаление на търсенето на суров петрол. Около една четвърт от рафинериите на САЩ трябваше да преустановят временно дейност, което предизвика рязко покачване в цената. Това движение беше неутрализирано, тъй като с намаления капацитет на рафинериите се понижава и търсенето на суров петрол.

Въпреки данните от петък фючърсите върху американски индекси приключиха сесията на зелена територия. И трите големи индекса приключиха месец август с повишения. Индустриалните измерители Dow Jones и S&P500 са добавили съответно 0.25% и 0.95% за изминалия месец, отбелязвайки по този начин 5-и пореден месец на покачване. Технологичният Nasdaq е на зелена територия за 9-ти пореден месец, като през август е записан напредък от около процент, до 6 428.66 пункта. Информационният сектор се представя най-добре напоследък, а най-зле представящият се за последния месец сектор е енергийният. Борсите в Европа също приключиха с повишения, а силните данни от Китай донесоха зелена сесия и за пазарите в Азия.

Данните, които имат потенциал да донесат повече волатилност на валутния пазар в понеделник, са свързани с индекса на бизнес активността в строителния сектор на Обединеното кралство за август. Индексът е базиран на проучване сред мениджърите на частни компании, което включва въпроси за очакванията пред икономиката, както и очаквания за поръчки, доставки и складова наличност. Индексите от този вид са зорко следени от трейдърите, тъй като се смята, че мениджърите на частни компании имат достъп до предварителни данни за развитието на компаниите им, което е изпреварващ показател за развитието на икономиката като цяло. Стойности над 50 показват ръст в развитието в сектора. Данните ще са достъпни в 11:30 часа българско време, а очакванията са за умерено покачване на 52 пункта, при 51.9 за предния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Двойката оформя ясно изразено ниво на подкрепа, тествано множество пъти. За днешния ден това е достатъчно отличаваща се формация и ще наблюдаваме движението на цената. Интерес към търговия ще имаме и в двете посоки. При пробив на подкрепата ще търсим къси, а при отскок и достатъчно рязко движение във възходяща посока, ще търсим покупки по малките времеви рамки.

USD/CAD

Цената формира широка трендпотвърждаваща фигура, но трябва да бъдем много мнителни към нея, заради предхождащите низходящи импулси. Двойката поевтиня значително за кратък период и вероятността да видим още разпродаване е по-малка. Знаем, че триъгълниците често се превръщат и в обръщащи фигури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още