IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В навечерието на изборите в САЩ доларът поскъпна

Оневиняването на Хилари Клинтън от страна на директора на ФБР Джеймс Коми очаквано подкрепи през изминалия ден американската валута

12:16 | 08.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През днешния ден пазарите ще тръпнат в очакване кой ще е новият президент на САЩ. По последни данни Хилари Клинтън печели първа победа в малко градче в щата Ню Хампшър, като избирателната секция в градчето Диксивил е отворилa след полунощ във вторник. Законодателството на щата позволява общности с под 100 гласоподаватели да отварят избирателните участъци след полунощ в деня на вота. Социологическите проучвания през изминалия ден пък показваха, че Хилари Клинтън води с минималните 3% на Доналд Тръмп, което е в рамките на статистическата грешка.

Свалянето на обвиненията срещу Хилари Клинтън от директора на ФБР Джеймс Коми очаквано подкрепи през изминалия ден щатския долар, който записа ръст с 1.3% спрямо японската йена до ниво от 104.45. Европейската валута също отстъпи с 0.7% на долара благодарение и на спада на търговията на дребно в ЕС с 0.2% на месечна база. На годишна база също се забелязва забавяне до 1.1%, като това представлява най-слабото повишение в търговията на дребно от 2014 г. насам.

Петролът записа повишение от близо 1.9% през изминалия ден, въпреки опасенията за провал на конференцията във Виена, на която ще се реши окончателно дали да бъде замразено производството. Лекият суров петрол сорт WTI се повиши до 44.83 долара за барел, като рано днес записва леко понижение до 43.78 долара за барел.

Борсовите индекси в Европа бяха повлияни позитивно от новината, че от ФБР са решили да не повдигат обвинения срещу Хилари Клинтън. Банковият сектор и секторът на суровините в Европа се представиха изключително добре и бяха в основата на поскъпването на индексите. Германският DAX30 записа повишение от близо 2% до 10 467.05 пункта, следван от лондонския UK100 с 1.7% до 6 809.50 пункта. За покачването на UK100 основен принос има HSBC, чиито акции поскъпнаха с 4.6%. Щатските борсови индекси също приключиха на зелена територия вследствие на повишените надежди за победа на Хилари Клинтън. Надеждата на пазарните участници зад Океана е, че Клинтън ще запази статуквото в страната и няма да промени рязко курса на водената от САЩ политика. Инвеститорите смятат, че тя ще даде по-голяма стабилност на финансовите пазари спрямо Тръмп. Широкият S&P500 записа ръст от 2% до 2 131.89 пункта, като по този начин индексът приключи 9-дневната си губеща серия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

През днешния ден фокусът на целия свят ще бъде насочен към президентските избори в САЩ. Очаква се сериозна волатилност и непредсказуеми движения на щатския долар. Няма смисъл да разсъждаваме какво би се случило с долара и пазарите на акции ако спечели Тръмп и какво би се случило ако спечели Клинтън. От гледна точка на търговия и извличане на спекулативни печалби е най-добре да затворим всички позиции обвързани по някакъв начин с долара или да използваме оптимално всички налични хитрини за ограничаване на загубите ако движението се окаже срещу нас. Поскъпването на американската валута ще отведе лирата и еврото до ниските граници на консолидацията, която се наблюдава и при двете двойки. От опит знаем, че пазарите невинаги реагират рационално на случващото се, поради това ние ще търсим търговия след пазарните резултати от изборите, а не спрямо самите резултати от изборите. 

През днешния ден е възможно да наблюдаваме понижение на щатския долар спрямо кошницата. То ще бъде провокирано преди всичко от предпазливостта на инвеститорите. Както ние, така и много други не желаят да се излагат на допълнителен риск, поради това отлив на инвестиции в долари е много вероятен сценарий.

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ЗАЛОЗИТЕ СА КАТО ПРИ БРЕКЗИТА.ТРЪМП означава скок на цената на горивата и срив на долара. ХИЛАРИ означава ТТИП и налагане на американския ФИНАНСОВ модел на Европа и паритет на ДОЛАР/ЕВРОВ 2.00 часа на 09.11.2016 год. залозите ще са приключили и ще е отворена КУТИЯТА НА ПАНДОРА.След затварянето й ще остане само надеждата, че следващият път може и да спечелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още