IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на резултат от срещата на ОПЕК оптимизмът на пазара е налице

Представители на Саудитска Арабия заявиха, че страната е готова да се откаже от сключването на договор, ако Иран и Ирак не се включат

11:48 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В 11 часа българско време днес започна официално дългоочакваната среща на ОПЕК във Виена. Представителите на Организацията на износителките на петрол ще решат днес дали да бъде окончателно подписано споразумението от Алжир за ограничаване на добива на черно злато на нива между 32.5-33 млн. барела дневно.

Към момента главна пречка за подобно споразумение са Ирак и Иран, като представители на Саудитска Арабия заявиха, че страната е готова да се откаже от сключването на договор, ако Иран и Ирак не се включат в ограничаването на производството. Министърът на енергетиката Халед ал Фалих заяви, че би приел единствено Нигерия и Либия да бъдат изключени от споразумението. Министърът на петрола на Иран Биджан Зангане посочи, че страната му няма да намали своето производство. От своя страна енергийния министър на Русия Александър Новак подчерта, че страната му ще влезе в преговори с ОПЕК след окончателно сключване на споразумението вътре в картела. Така отпадна вариантът на срещата днес да присъства представител на Москва.

Вследствие на изказванията се появиха сериозни съмнения сред пазарните участници, че такова споразумение ще стане факт днес. Все пак оптимизмът сред пазарните участници остава налице и лекият суров петрол сорт WTI се търгува на ниво от 46.55 долара за барел. Според анализаторите днес ще се очакват резки движения на цената на суровината и в двете посоки в диапазон между 40-50 долара за барел.

Щатският долар също като петрола показа слабост през изминалия ден и поевтиня с 0.39% спрямо кошницата от 6 основни валути. Това се случи въпреки позитивните данни за щатската икономика, които излязоха вчера. Брутният вътрешен продукт на страната се повиши през третото тримесечие с 3.2% при очаквани 3.0% от страна на анализаторите. Това бе най-сериозният ръст на този показател от 2014 г. насам. Потребителското доверие в САЩ също записа ръст по-голям от очакваните 101.3 пункта, като индикатора показващ степента на доверие на домакинствата към икономическите условия нарасна с 107.1 пункта.

Спадът в цената на петрола през изминалия ден и притесненията около референдума в Италия не попречиха на борсите в Европа да запишат зелена вълна. Германският DAX30 се повиши с 0.4% с 10 618.05 пункта, а френският САС40 се търгуваше в края на деня на ниво от 4 553.00 пункта, вследствие на ръста на банковия сектор на континента. Щатските индекси също поскъпнаха, като S&P500 и Dow Jones записаха ръстове от 0.1%, съответно до 2 204.20 и 19 120.95 пункта, вследствие на поскъпване на акциите на компаниите от сектора на здравеопазването.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USOIL

Около юли месец публикувахме предположението, че петролът в следващите месеци няма да е най-подходящият инструмент за търговия, тъй като му предстои да се движи странично. След няколко месечна корекция, според очакванията ни, днес вероятно черното злато ще напусне хоризонталния канал. Причината за волатилността ще бъде срещата на ОПЕК във Виена. Дали картелът ще се договори за намаление на производствените обеми? За да се отговори трябва да се гадае. Ситуацията е твърде комплексна и са намесени много интереси, които са много различни сами по себе си. Едно знаем, евтин петрол не е добро решение за големите производители, блъфирането между членките на ОПЕК продължи дълго. Суровината е твърде ниско и липса на договореност ще ни даде възможност за продажби, но те ще са в пъти по-рискови от другия сценарий. Ако имаме договореност, макар и символична, ще търсим дълги позиции. Потенциалът за поскъпване ще е по-голям, от този за поевтиняване. Разбира се, за вземане на решение няма да е достатъчно да видим само резултата от срещата, но и настроенията на участниците в следващите дни. За да търгуваме решението от срещата във Виена, ще е необходимо да следим отблизо дни и седмици ефектът върху инвеститорските настроения. При ограничение на производствените обеми, няма да е изключено суровината да достигне в дългосрочен план до $60 за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още