IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва след поредния ракетен тест от страна на Северна Корея

Благородните метали поскъпнаха по време на търговията в края на седмицата на фона на слабите икономически данни от САЩ и поевтиняването на долара

10:43 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Златото стартира търговията в ранните часове на азиатската сесия с леко повишение на фона на информацията, че Северна Корея е провела нов успешен тест на балистична ракета. По данни на представители от японското правителство ракетата не е достигнала икономическата зона на Япония. Въпреки това тя е успяла да прелети около 700 км на голяма височина. Времетраенето на полета ѝ е 30 минути, след което е паднала във водите на Японско море. Това е 59-и успешен тест, а 17 са случаите на неуспешно изпитание от страна на режима в Пхенян.

Доларът се понижи по време на търговията в петък, след публикуваните по-слаби от очакваното данни за инфлацията в САЩ. Индексът на потребителските цени нарасна с 1.9% на годишна база през април, като прогнозите на анализаторите бяха за повишение от 2%. През март потребителската инфлация достигна 2%. Това са най-слабите данни за нивото на инфлация в страната от октомври 2015 г. насам. В допълнение на това бяха публикувани и данните за продажбите на дребно, които също разочароваха инвеститорите, след като за април продажбите са се увеличили с едва 0.4 на сто. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 0.6%. В резултат на слабите данни доларът загуби позиции спрямо основните валути. Еврото от своя страна поскъпна с 0.6% до 1.0928 долара за 1 евро, след като ден по-рано единната валута поевтиня до 2-седмично дъно срещу зелените пари. Спрямо японската йена, доларът отстъпи с 0.6% до 114.36 йени. Доларовият индекс, измерващ изменението на американската валута срещу кошницата от шест основни валути, отстъпи с почти половин процент, достигайки 99.05 пункта.

Фючърсите върху федералните фондове, които показват вероятността от промяна на лихвените нива в САЩ, отчитат 49% вероятност Федералния резерв да направи две повишения на основната лихва до края на годината. Преди публикуването на данните за инфлацията и продажбите на дребно вероятността за две повишения се оценяваше на 54%. "От Фед вероятно ще запазят намерението си за две вдигания на лихвите до края на годината, но няма да е налице неотложно действие от тяхна страна", коментира Ричард Франулович, старши валутен стратег в Westpac Banking Corporation.

Благородните метали поскъпнаха по време на търговията в края на седмицата на фона на слабите икономически данни от САЩ и поевтиняването при долара. Златото се покачи с 3.63 долара до 1228.70 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец юни нараснаха с 3.50 долара до 1227.70 долара. "Политическата несигурност продължава да подкрепя цената на благородния метал", заяви Мартин Арнолд, анализатор на борсово търгувани фондове. Сред другите благородни метали най-силно представяне имаше среброто, което поскъпна с над един процент, достигайки 16.47 долара за тройунция.

Петролът завърши търговията с повишение, въпреки че новооткритите сонди за добив на петрол в САЩ се увеличиха 17-а поредна седмица. Ралито при черното злато се запази за втори пореден на фона на данните за американските петролни запаси, които се понижиха с 5.25 млн. барела. Този спад на запасите изненада анализаторите, които очакваха понижението да бъде от 1.79 млн. барела. Погледите на инвеститорите в петрол са насочени към срещата на ОПЕК на 25 май. Прогнозите са, че програмата за ограничаване на производството ще бъде удължена с нови шест месеца. В четвъртък представители от Алжир и Иран заявиха, че биха подкрепили сделка за ново удължаване на програмата за замразяване на добивите. В петък петролът сорт WTI завърши търговията на нива от 47.88 долара за барел. Сортът Brent също се покачи, достигайки 50.86 долара.

Слабите икономически данни в САЩ повлияха негативно на Wall Street и водещите американски индекси приключиха търговската си сесия на червена територия. Dow Jones загуби 23 пункта, отстъпвайки до 20 896.61 пункта. Широкият S&P500 се понижи с 0.15 на сто до 2390.90 пункта, докато Nasdaq отчете минимален ръст от 5.27 пункта до 6 121.23 пункта. "Икономическите данни, които бяха публикувани, имат смесен характер", заяви Бил Норти, инвестиционен експерт в Private Client Group. "Мисля, че последните данни показват доколко е слабо първото тримесечие на годината", допълни още Норти. На другия полюс бяха водещите пазари в Европа, където основните индекси се покачиха. FTSE100 се повиши с 0.66% до 7435.39 пункта. Германският DAX30 нарасна с почти половин процент до 12 770.41 пункта, а CAC40 поскъпна с 0.41 на сто. Акциите на телеком компаниите, както и тези от здравния сектор, бяха сред най-силно представилите се, повишавайки стойността си с над 1%. Книжата на фармацевтичната компания AstraZeneca поскъпнаха с 9% след появилата се информация, че от компанията са изпробвали успешно ново лекарство срещу рака.

В понеделник предстои публикуване на данните за индекса на Фед за Ню Йорк, както и нетните дългосрочни капиталови потоци в САЩ. Индикаторът за капиталовите потоци изчислява каква е разликата между закупените дългосрочни ценни книжа в границите на страната и тези извън нея.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

На 11 май публикувахме следния коментар: „Новозеландската централна банка остави лихвения процент без промяна. Широко очаквано действие. За пети пореден път НЗЦБ поддържа неутрална политика. Слабите резултати на БВП за последните три месеца на 2016 г. оказват натиск върху икономиката и това бе една от причините да се обърне внимание на скъпата местна валута. Ако през последната четвърт на 2016 г. и началото на 2017 г. имаше подходящи моменти за продажби при двойката NZDUSD, в момента GPBNZD е в по-добра позиция за покупки. Имаме силен импулс от страна на NZD и активиране на вимпел, което дава добри възможности за покупки след корекция. Когато отваряме дълги позиции трябва да имаме предвид, че лирата е твърде високо и ще разчитаме единствено на поевтиняване при новозеландеца, което да генерира движението.“

Корекцията е налице и би следвало да купуваме, но има една особеност, която се появи в последствие. Новозеландският долар спря поевтиняването си спрямо кошницата и двойката NZDUSD не успя да регистрира достатъчно силен и удължен мечи импулс. От друга страна днес рано сутринта продажбите на дребно се оказаха с по-добри стойности от очакваното, но това са малки детайли, които възпрепятстват краткосрочните настроения около продажбите на NZD. Ще изчакаме CPI за Великобритания утре в 11:30. Вариант за предварително влизане в позиция още днес не е за пренебрегване, но обемът трябва да бъде малка част от цялото, тъй като рисковете покрай CPI за Великобритания са големи. Възможно е да видим поевтиняване на лирата въпреки положителните данни.

EUR/USD

Цената е на път да активира трендпотвърждаваща фигура на 15-минутна графика. Техническият анализ ни дава възможност за краткосрочни покупки, но за целта се нуждаем от поевтиняване на щатския долар, тъй като еврото едва ли ще поскъпва спрямо кошницата. Вариантите са два, да видим директно ускорение на цената в ранните часове на лондонската сесия или първо корекция до дъното на токийския рейндж. Идея за търговия е да купим при активиране на фигурата и при падане на цената до дъното на консолидацията да купим отново, ако цената продължи в низходяща посока, затваряме двете позиции. За целта е необходимо да се раздели на две равни части стандартния обем за отделна сделка, който използваме.

EUR/NZD

След рязкото покачване, което успяхме да уловим, след като го коментирахме в анализите (виж анализа от 27 февруари), двойката намери съпротива около 1.5900. В момента е малко вероятно да видим дълбока корекция, по-скоро ще имаме консолидация около кръглата цена, накъсани движения в тесен или широк диапазон. Към момента считаме възходящия импулс за изчерпан и постепенно продавачите ще натежат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още