IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-големи предизвикателства, пред които ще се изправи светът до 2050 г.

Потъващите градове и застаряващото население са само началото

08:18 | 17.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кои са големите предизвикателства, с които ще се сблъскаме в следващите няколко десетилетия? Кои проблеми ще трябва да решаваме след 30 години? Невъзможно е да се предскаже с точност, но BBC Future представя своя поглед към нещата, имайки предвид до какво биха могли да доведат тенденциите, които виждаме днес. Ето и какво според тях можем да очакваме до 2050 г.

Генетична модификация на хора

Миналата година между учените се разразиха дебати относно нова технология, която позволява „редактирането“ на човешката ДНК. Тя се нарича Crispr и средство за промяна на ДНК на хора, с цел премахването на заболявания като рак от уравнението.

Звучи страхотно, нали? Но всичко това може да има тъмна страна в етичен аспект и да прерасне в проект, задвижван от суетата, които създава „дизайнерски бебета“, да доведе до селектиране на ембрионите, които създават бебета, така че да имат определена интелигентност и определени физически характеристики.

Въпреки че въпросната технология все още не се използва широко, тя се смята за сегашното „голямо предизвикателство“, което обещава напредък, но с по-големи последици, за които трябва да сме подготвени. Всичко това означава, че етичните въпроси трябва веднага да бъдат поставени на масата във всяка лаборатория, университет и корпорация, които може да искат да променят нашата ДНК.

По-застаряло население от всякога

Не само ще се борим с факта, че популацията на Земята ще нарасне значително, но и хората ще живеят по-дълго. Което е чудесно, но всички тези възрастни хора ще се нуждаят от грижи. Всъщност броят на столетниците ще се увеличи повече от 50 пъти – от 500 хил. днес до над 26 млн. до 2100 г. От Великобритания до Япония и Китай, обществата с голям брой хора над 65-годишна възраст, ще станат все повече. През следващите няколко десетилетия, когато това започне да се случва, ще се нуждаем от по-добри грижи за възрастните хора (Япония вече обмисля дали роботите не могат да ѝ помогнат), а вероятно и политики, които да позволяват на повече имигранти да се опитват и да компенсират застаряването на работната сила, а в някои случаи и намаляването на раждаемостта.

Загубени градове

Не трябва да търсите много на места като Маями, за да видите как градовете се променят през XXI век – покачването на морското равнище постепенно води до изчезването на някои от тях. Заради измененията в климата не само ставаме все по-чести свидетели на наводнения по улиците, но и променящите се метеорологични условия влияят на дизайна на сградите, които се строят.

Освен че се изграждат повече стени, които да предпазват от морето, градовете вече имат изисквания първият етаж на новите сгради да е издигнат по-високо. И това не е всичко – ако тази тенденция продължава, ще се наложи да се примирим със загубата на цели райони от градовете, с острови и райони, разположени ниско, като Бангладеш.

Икономическото въздействие върху регионите ще стане по-голямо, а климатичните бежанци ще се превърнат в нещо често срещано. Натискът върху градовете става все по-голям, докато градското население расте. Ако изменението на климата донесе масова миграция, съществуващите инфраструктура, услуги и икономиките като цяло, могат да се окажат натоварени до точка на пречупване. 

Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Публикацията или източниците са повече от дилетантски. Тезата за развитието на обществото е изцяло подчинена на примитивен материализъм и са пренебрегнати основните фактори на съществото с втора сигнална система-ЧОВЕКЪТ ! Липсата на основни познания за кибернетиката или някои функции на права и обратна връзка, обучение и самообучение, или смесването на етични и естетически понятия..... Единственото положително в статията е ,че маркира някои възможности за самоунищожение на шестата цивилизация на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Прогнозирането 30 години напред си е като хвърляне на боб. За сравнение - кои са били основните опасности през погледа на анализаторите през 1987? Опасност от разпад на ЕС? Та европейският съюз по това време е ЕИО и въобще е далечна перспектива. Срив на еврото? Хм, това пък какво е? Гигантски сблъсък между Варшавския договор и НАТО - основната заплаха за човечеството. Основен проблем - Съветските войски в Афганистан! Предупреждения за опасност от свръх развитие на изкуствения интелект? ... Миграционен натиск от Африка? Ислямски тероризъм в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
При световната грешка за въведен вреден модел на национално стопанство човечеството е със съдба на жертва. Сега хората, колкото повече работят за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и съпътстващите злини са по-големи.Същественото за спасение от актуални злини е усъвършенстване на сегашния, т. е. прилагане на много по-полезен модел на национално стопанство.Възможностите са: 1) Запазване на вредния модел на национално стопанство щетите се уголемяват. 2) При усъвършенствуване на сегашния, т. е. при прилагане на много по-полезен модел на национално стопанство подсигурява се траен обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Засягате абсурдни и несъществуващи проблеми. Значи намирането на начини за лечение на тежки и нелечими заболявания за вас е "неморално" и "неествествено" и мистериозните "дизайнерски бебета" ще превземат света. Светът от 2020 до 2050 ще се сблъска с един единствен сериозен проблем и това е калната лавина от Африка и Близкия Изток по посока Европа, САЩ и Канада и огромното количество проблеми, които произтичат от нея от неграмотност, религиозен фанатизъм и знайни и незнайни зарази, които те носят. Светът или нашия свят ще се сблъска с обстоятелства, подобни на тези от филма Пришелецът от 1986 на режисьора Джеймс Камерън или отдалечени изолирани колонии разпръснати из цяла Европа и гнезда на пришълци, които излизат на лов нощем, за да крадат, убиват, изнасилват, палят и вършят всякакви безчинства каквито се сетите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още