IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анна Кръстева: Новият образ на войната е драматичен

В терористичната война убийците имат множество лица, най-шокиращите са тези на твои съграждани и съседи, смята политологът

13:18 | 16.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хиляди отдават почтит пред жертвите в един от ресторантите в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди отдават почтит пред жертвите в един от ресторантите в Париж. Снимка: Ройтерс

Драматичен е новият образ на войната,  коментира пред БТА политологът Анна Кръстева по повод на ситуацията след атентатите в Париж. Тя прави сравнение между класическата и терористичната война и отбелязва, че в класическата война войници се бият и убиват войници, а в терористичната война терористите убиват невинни хора, които нито се бият, нито са въоръжени, нито искат да се въоръжават, нито знаят защо и кога стават военна мишена.

В класическата война врагът е отвън, има граници и има държава, която ги охранява. В терористичната война убийците имат множество лица, най-шокиращите са тези на твои съграждани и съседи. Сред убийците, разстреляли методично и хладнокръвно 89 зрители на рокконцерт, има вече идентифициран френски гражданин. Европейската цивилизация, в която животът е висша ценност, бива въвлечена във война, в която фанатизирани индивиди биват превърнати в биологично оръжие, посочва политологът. 

Най-голямото предизвикателство е пред заплахата от тероризма Европа да не загуби и предаде себе си, защото именно това е крайната цел на терористите и именно тогава те биха спечелили, смята специалистът.

Според нея най-големият парадокс на сирийския конфликт е, че той нито е заченат в Европа, нито европейските страни са ключовите му играчи, а именно Европа плаща и военната, и хуманитарната цена.

Трагедията в Париж изправя световните лидери пред техните отговорности, казва Анна Кръстева и допълва, че решаването на един конфликт започва от неговото подреждане, от превръщането му от стихиен в структуриран. САЩ и Русия ще продължат да мерят мускули в Украйна, но от кълбото конфликти в Сирия, в които са на различни страни, трябва да се идентифицира този, в който са от едната страна, е мнението на политолога. Русия е на страната на Асад в гражданската война срещу опозицията, САЩ са на страната на опозицията в хуманитарната война срещу Асад.

Във войната срещу "Ислямска държава", във войната срещу тероризма, във войната срещу варварството трябва да се намери този минимум консенсус, който да отвори пътя за съвместни действия - трябва да се намери не колкото да се начертае пътната карта, а да се проведе с тази решителност и систематичност, с която тероризмът води своята война, смята още Кръстева.

Попитана дали намира символика в това, че именно Париж става два пъти за една година мишена на терористични атаки, Анна Кръстева отбелязва, че въпросът отпраща колкото към символната, толкова и към военната политика. Франция е на предния фронт на борбата с тероризма и от месеци бомбардира "Ислямска държава". Франция е европейската страна, от която са заминали най-много кандидат-джихадисти и в която са се върнали значителен брой обучени джихадисти. В същото време Франция е родината и на демокрацията, и на светската държава, а е невъзможно да се определи коя от двете повече мрази ислямският тероризъм и към коя по-смъртоносно е насочено унищожителното му оръжие, коментира тя.

Ако има нещо достойно за възхищение в тази трагедия, то е достойнството и решителността и на френските граждани, и на френските елити /изключвам крайната десница/ да продължават да устояват ценностите на свободата, посочва Кръстева.

Всичко за драматичните събития в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Тази женица-грантаджийка много се напъва да се докаже в новото си амплоа (или възстановено след напевните дитирамби за имигрантите в БЛГ). Бизнесът и дъщиеря й са свързани с Франция и няма как при тези две обстоятелства тя да не говори по този объркан и тенденциозен начин. При сега появяващи се много добри анализи на различни по света автория, тя е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Русия е на страната на Асад в гражданската война срещу опозицията, САЩ са на страната на опозицията в хуманитарната война срещу Асад.Много елементарна манипулация във втората част - опозицията на Асад е ИД, която пък е съставена от несирийци, голяма част от които със западни паспорти. За каква гражданска война говори тая грантаджийка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Според нея най-големият парадокс на сирийския конфликт е, че той нито е заченат в Европа, нито европейските страни са ключовите му играчи, а именно Европа плаща и военната, и хуманитарната цена."Тази женица, която в статията е наречена "специалист", май не е много в час с хронологията на събитията и участниците в тях! Именно Франция, в лицето на президента си по това време - Никола Саркози, запали Либия, подкрепи ислямисткия метеж, бомбардира и унищжи армията на либийското правителство, говори се, че френски командоси са заловили Кадафи и са го предали на тълпата да го убие като псе на улицата, а всичкото оръжие на либийската армия отиде в ръцете на ислямистите!В Сирия пък Оланд изигра същия етюд и продължава да налива парите и авторитета на целия ЕС в канчето на ислямисти в борбата им срещу законното правителство в Сирия, като по този начин го прави участник и заложник на този конфликт!Грешите, г-жо Кръстева - от глу^пост, от некомпетентност или умишлено, с манипулативна цел и трите са престъпление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Рано или късно, човечеството, което избра съвременните политически мафиоти управляващи САЩ, ЕС, Русия, Япония ще плати сметката без съмнение. Избраха си най-ужасния начин - тероризмът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още