IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бандилов: Изпращаме годината с новогодишно рали на пазарите

Политиките на Тръмп ще са ключови за финансовите пазари през 2017 г. смята финансовият анализатор от Sofia International Securities

15:29 | 27.12.16 г.
<p>
	<em>Павел Бандилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Павел Бандилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„2016 г. стартира доста отрицателно за пазарите, за да завършим по-положително в края на годината. В края на 2015 г. имахме повишение на лихвите в САЩ, което в комбинация с девалвацията на юана и спада на петрола помрачи изключително силно инвеститорските настроения в началото на 2016. В края на 2016 г. сме напът да изпратим годината с едно  новогодишно рали на пазарите“.  Това каза финансовият анализатор от Sofia International Securities Павел Бандилов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or.

По думите му обаче това е за сметка на инструментите с фиксирана доходност и държавните ценни книжа (ДЦК), чиято доходност се е повишила, а цените им съответно са се понижили.

„За следващата година очаквам консолидация на пазара на облигации, като щатските ДЦК ще се успокоят на нива на доходност от около 2,5%“, пояснява Бандилов.

По думите му в края на 2016 г. трейдърите търгуват ефекта от предизборната кампания на Тръмп, който обеща силно орязване на данъците. 

„Заедно с това имаме очаквания, че в САЩ ще преминем от монетарни към фискални стимули, което ни кара да мислим, че инфлацията ще нараства през следващата година, което ще даде и своите различни отражения върху съответните класове активи“, каза Бандилов в оценката си за случилото се на пазарите през 2016 г.

Предизборната кампания на Тръмп е била изпълнена с обещания за мерки, които и плашат, и се приемат добре от инвеститорите. Именно от тези политики ще зависи как ще стартира и 2017 г. за пазарите, пояснява още специалистът.

По отношение на Европа обаче рисковете са прекалено високи и оставаме неутрални по отношение на този пазар, коментира финансовият анализатор.

„Надявам се раздвижването на БФБ да продължи и догодина. На този етап това, което раздвижи пазара, беше трансферът на средства от пенсионните фондове към борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX. За да имаме едно трайно и стабилно повишение обаче имаме нужда от нови инвестиции и привличането на  средства, които да влязат на борсата, а това може да стане само чрез качествени компании“, каза Бандилов.

Вижте повече за това каква беше 2016 за пазарите по света и в България и какво да очакваме през 2017 г. във видеото от втората част на предаването.

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Търгувате ли на международните борси? Какво ви кара да го правите и очаквате ли още по-голямо подобрение в пазарната ситуация? Свидетели ли сме на нов бичи пазар?

 

Очакваме коментарите Ви на info@investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още