IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музиката спря, но централните банкери продължават да танцуват. На БФБ - тишина

Консервативният, диверсифициран портфейл е отговорът на „количествените улеснения“ и политическата безотговорност, заявява анализаторът Павел Бандилов

08:12 | 26.07.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Музиката спря, но централните банкери продължават да танцуват. На БФБ - тишина

Павел Бандилов има над 15-годишен професионален опит с капиталовите пазари. Преди 6 години стартира блога си Борсите. "Направих го, защото исках да изразя своето мнение, което често пъти беше различно от изразяваните такива от специалисти или пък имах различен прочит на средата. Бил съм гост в множество тв предавания, свързани с пазарите, а така също и лектор на събития по темата. От няколко месеца се изявявам като коментатор на капиталовите пазари в предаването на В. Дремджиев „Денят“, споделя Бандилов.

Павел Бандилов започва професионалния си път в ИП „Популярна каса-95“ през 2001 г. Две години по-късно преминава в Елана Трейдинг, където работи почти 10 години. От 2012 г. работи за Уникредит Булбанк, а от 2016 г. е част от екипа на ИП "София интернешънъл секюритиз АД", с фокус асет мениджмънт и чужди пазари.

- Г-н Бандилов, имате над 15 г. опит на финансовите пазари. Кое качество е важно, за да бъдеш успешен в тази сфера?

- Най-известните инвеститори и асет менниджъри изпъкват с опит, който са натрупали, анализирайки основно своите грешки. Всеки взима грешни решения, но не всеки прави всичко възможно, за да не ги повтаря. За мен най-важното качество е адаптивността. Трябва да се учим от грешките си, да не се уповаваме на модели,  които са ни помагали в миналото. Считам, че работим в изключително бързо променлива среда, продиктувана от новите технологии, от проблемите пред световната икономика или, ако щете - от сложната политическа обстановка. Поради тези причини ние трябва бързо да се адаптираме към променящите се условия.

- Каква е вашата най-голяма грешка?

- Това, че не осъзнах напълно и навреме зависимостта на малките локални пазари като нашия от чуждестранните парични потоци по време на бичи пазар, както и това, че една ликвидна криза като тази от 2007 г. ще доведе до толкова дълбок спад в цените на финансовите инструменти, търгувани на БФБ. Възстановяването за такива пазари може да не се състои дълги години след това. Отне ми известен период от време да се концентрирам на външните пазари. Това също е пример за най-важното за мен качество на инвеститора – адаптивността. Или приемаш новите условия, където на едни пазари има условия за печалба, или оставаш фокусиран единствено на БФБ, следиш 5-те си компании и си спомняш за славното минало.

- Не вярвате, че БФБ може пак да изживее нещо подобно на златните си години преди 2008 г.?

- Отговорът се крие в предпоставките, довели до този продължителен бичи пазар:

Приемането на България в ЕС и очакванията за конвергенция на страната намалиха рязко рисковата премия в очите на чуждите капитали и послужиха като катализатор за значителни инвестиции в България и Румъния. Разликата в лихвите, на които те се финансираха навън, и тези, на които кредитираха (чуждестранните банки) или очакваната възвръщаемост за тези, които инвестираха директно в страната, доведоха до период на огромни излишъци по финансовата сметка, които достигнаха 30% от БВП за България и 15% за Румъния.

Това доведе до намаляване на лихвите, свеж капитал и нарастване на кредитирането с 30% годишно, водейки до продължителен период на ръст на потреблението, имотите, инвестициите.

Такава среда на растящо кредитиране и растящ апетит към риск логично доведе до продължителен ръст на активите като цяло и, разбира се, и на най-рисковите инструменти – акциите на БФБ.

Когато тези парични потоци спряха, естествено спря и растежът на икономиката ни, а фондовата борса реагира още преди това и спадна с 80%

Така че подобен ръст на БФБ може да се случи само при наличието на катализатор, който да намали рязко рисковата премия на България, какъвто беше случаят с влизането на страната в ЕС, или по-значителен спад на лихвите, които да доведат до рестартиране на кредитирането.

- Ръст на кредитирането сега може ли да бъде индикатор за това, че икономиката работи, и да доведе до възходящ тренд на БФБ?

- Не вярваме, че ръст в кредитирането от 20-30% годишно е възможен. Причината са високите нива на задлъжнялост на икономиката. Според БСК тя достига до 220% от БВП. Това е и основната разлика с периода преди 2007 г. Хиперинфлацията от 1997 г. намали значително задлъжнялостта в страната и беше предпоставка по-късно страната да изживее продължителен период на увеличаване на дълговете в икономиката (бум в кредитирането).

Отделно дефлацията в момента утежнява още повече обслужването на дълговете. Валутният борд не ни позволява политика на парично стимулиране и единственият шанс за по-рязко намаляване на лихвените нива в страната е приемането на еврото. Не виждаме вероятност за такова развитие в момента.

За сравнение може да погледнем Румъния, която може да води своя парична политика, и румънския индекс. BET възстанови половината от спада си след 2008 г., което би съответствало на SOFIX от 1 000 пункта.

Опасността България да попадне в дефлационна спирала и SOFIX още дълги години да остане далеч от върха си от 2007 г. е реална.

Поради тази причина ние намалихме значително експозицията на нашите клиенти към БФБ.

Освен това бизнес средата, в която оперират българските компании, е изключително политически зависима, случилото се с КТБ е пряк пример за това. Когато споменавам въпросната банка, визирам и възхода, и падението ѝ.

Имаме нужда от правосъдна реформа, която да направи системата бърза, работеща и антикорупционна. Последното ще намали тежестта на чиновника, представляващ поредната българска комисия или агенция, който се опитва да води собствени битки за лично благополучие. Освен това действително преследване на конфликта на интереси ще спре изключително много лобистки закони. Пример за това е забраната на офшорни компании да притежават земеделски земи, или пък забраната на "Юрий Гагарин" АД да произвежда атрибути за свити цигари. Помните и кога падна тази забрана.

Не на последно място, считам че събуждането на БФБ минава през приватизация на оператора и преминаване на управлението му в ръцете на водеща борса.

Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Верни констатации, нормална песимистичва прогноза , както за България така и за света, т.е. за тази му част която без никакви днес за това основания се смята за света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
tony1975
преди 7 години
Умен мъж, който имам удоволствието да познавам! Жалко за мнението за БФБ. Браво Павка, гледаме те при Дремджиев редовно, но в блога вече рядко пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
unseen
преди 7 години
На 100 % съгласен относно БФБ. Кратко , ясно и точно .Браво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още