IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Паричната политика в развитите страни достига границите си

Данъкоплатците в еврозоната ще платят заради количествените улеснения, според гуверньора на централната банка на Германия

16:45 | 19.03.16 г. 11
Бернанке: Паричната политика в развитите страни достига границите си

Паричната политика на САЩ и другите развити страни достига своите граници, коментира бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке, цитиран от CNBC.

Според Бернанке обаче Фед все още не е изчерпал възможните отговори на потенциалното забавяне на икономиката, допълва изданието.

В пост в блога на Brookings Institution той посочва, че балансираният парично-фискален отговор ще даде по-добър тласък на икономиката, отколкото само паричните инструменти.

Бернанке оценява и политическите възможности за Фед, като казва, че отрицателни лихвени проценти ще имат ограничена полза за икономиката и са малко вероятни. “Оценявам вероятността, че този инструмент ще се използва в САЩ като доста ниска в обозримо бъдеще. Въпреки това вероятно би било полезно Фед да анализира тази опция”, пише Бернанке.

На последното си заседание американската централна банка определи целта си за краткосрочната си лихва в границите от 0,25% до 0,5%. Федералният резерв очаква през тази година да има двукратен ръст на лихвите, но ще останат под историческите средни стойности.

Пазарните наблюдатели обсъждат различни варианти за действията на Фед заради потенциалното забавяне на икономиката, посочва изданието. Според Бернанке институцията може да се опита да убеди пазарите, че краткосрочните лихвени проценти ще останат ниски. Ако икономическата слабост обаче оправдава по-силна реакция, Фед може да помисли и за количествени улеснения, смята той.

Допълнително изкупуване на облигации обаче може и да уплаши пазарите, допълва той. Този инструмент може и да не се окаже толкова ефективен, колкото когато беше използван след финансовата криза.

Едва след това Фед може да обмисли да последва централните банки в Европа и Япония до отрицателни лихвени проценти, допълва Бернанке. За него обаче това изглежда “прекален ход”, който ще донесе “скромни ефекти” при управляеми разходи.

Същевременно управителят на германската централна банка Йенс Вайдман коментира в интервю за вестниците за медийната група Funke, че “лесните пари” на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще струват скъпо на държавите от еврозоната и данъкоплатците, предава Ройтерс.

След годините на все по-отчаяни опити да се даде тласък на растежа някои банкери и финансови служители се опасяват, че паричната политика изчерпва ефективните си инструменти и бъдещите усилия за стимулиране биха могли дори да бъдат вредни.

“Лесните пари не са манна, която пада от небето. Това всъщност ще отвори огромни дупки в балансите на централните банки”, коментира Вайдман. Според него държавите от еврозоната и данъкоплатците ще поемат тези разходи, защото централните банки няма да имат печалба в скоро време.

Вайдман допълва, че решението за това дали да се дават пари на гражданите и как да се направи това е силно политизирано. Централните банки не разполагат с мандат за това, отчасти защото това ще доведе до масивно преразпределение. "Това не би било нищо друго, освен напълно смесване на паричната и фискална политика, и не би било съвместимо с независимостта на централната банка", коментира той.

Паричната политика не е панацея или заместител на необходимите реформи в отделните страни и не решава проблемите с растежа в Европа, добавя Вайдман.

Що се отнася до безпрецедентното решение на Европейската централна банка да разшири допълнително количествените улеснения, Вайдман посочва, че нееднократно е подчертавал, че ефектът от разхлабената парична политика е толкова по-слаб, колкото по-дълго продължава тя. “В същото време е вярно, че колкото повече се ускоряват стимулите, толкова по-големи са рисковете”, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Изглежда на централните банкери акъла все им идва после ) Бернанке доста поработи за достигане на тези граници. Дори ги прескачаха многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Занапред хората ще взимат все по-малко и по-малкко заеми така, че - недейте да лежите на тази кълка ! Живота може да съществува и без пари, а и парите са възникнали като средство, а не като цел! Превръщането им в цел - доведе до тук нещата!На два субекта, предлагащи стоки и/или услуги, практически НЕ са им нужни пари (в този им вид), за да си разменят стоките и/или услугите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Комунистите като теб са безбожници, ти точно толкова набожен колкото беше полковника от ДС Максим, който беше патриарх. След като не си чел Маркс, защо пръскаш марксизъм със всяко безумно мнение, което защитаваш? Няма значение дали си запознат с теоретичния марксизъм, целия ти морал напълно съвпада с комунистическото мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Моя Авторитет е Господ Иисус Христос и не съм чел една страница от Маркс но разсъждавам логично и т.н. обяснил съм повечето неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1694350750843152
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ще рефинансираш докато се самоизплати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Alx
преди 8 години
Защо да е проблем? дори просто да ги вземеш парите и да ги държиш кеш ти си "на печлба"? А шеговитата ми мечта беше защото в България е доста трудно да работиш и развиваш нещо при текущите условия и лихви на псевдо банките които оперират (издържайки се от таксички)... Просто тея бизнеси с реална печалба над 10% станаха единици (а в бедната провинция направо измряха, нито пък има шанс да се добереш до държавна поръчка)... и това просто обезмисля всякакви опити да правиш бизнес с капитал (кредит) от банка, защото евентуалната печалба отива при банката.... а ако имаш свободен кеш е някак си по смислено да идеш на острова и да купиш една къща и да я "нацепиш" на малки студия или стаи и да даваш под наем... (възвращаемоста е далеч по голяма от лихвата кояот може да ти даде всяка банка) отделно че каквото и да говорят цените на имотите (реалните) на масовите имоти НИКОГА не са вървяли надолу... (а за да тръгнат имотите в Лондон надолу неми се мисли какво ще е положението в България)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Eх как си мечтая за един кредт с отрицателна лихва....----При положение, че 25% са невъзвращаеми кредити, т.е. около 20-25% са "пропуснатите ползи" на бамките, то всяка бамка спокойно може да си позволи "отрицателен" кредит, в теоретичен размер на лихвата до -20%, а на практика - може би до -5% и положението и няма да е по-лошо от сегашното.Само, че ... ИЗЧЕЗНАХА ГЛУПАЦИТЕ , защото и отрицателен да е заема, то той си е ...ЗАЕМ , а значи - чатал на врата!Забрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Твоя идол Маркс няма ли да го цитираш най-накрая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Ако пуснат такива, много ще станем кредитните милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Бернарке правилно спомена за нови количествени улеснения и Фабер го каза - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/Щото няма друг начин Йенс Вайдман коментира в интервю за вестниците за медийната група Funke, че лесните пари на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще струват скъпо на държавите от еврозоната и данъкоплатците''Точно за това пиша ,че трябва прогресивно облагане и таван на печалбите и доходите за да не струва скъпо плюс забрана на офшорките - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Пред закона всички са равни но офшорките плащат по-малко данъци което е нелоялна конкуренция както сенчестата икономика и затова трябва да се забранят - наскоро Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички незаконни форми на държавна помощКато не се забравя ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още