IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите живеят все по-дълго

При това по-заможните американци получават все по-голяма част от приноса на данъкоплатците към системата на здравеопазването и социалното осигуряване

19:08 | 03.06.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Getty Images, Графики: Bloomberg</em></p>

Снимка: Getty Images, Графики: Bloomberg

Младите хора вече могат да си представят да живеят до 100-годишна възраст благодарение на качественото здравеопазване, пише Bloomberg. Средностатистическата жена в Япония вече живее до 87 години. От друга страна обаче много американци умират все по-млади и по-млади. На база на данни от последната година обществото на актюерите понижи с шест месеца прогнозата си за продължителността на живота на 65-годишните членове на американското общество. Здравето на американките на средна възраст, които не са от испански произход, се влошава най-бързо.

Според ново проучване резултатът от тези тенденции е по-голяма неравнопоставеност между по-богатите и по-бедните американци. Най-богатите членове на американското общество не само живеят няколко години повече, те също така получават повече финансови облаги благодарение на данъкоплатците.

Тенденциите ще са от изключителна важност, след като новата администрация и Конгресът обмислят да направят промени в системата на социалното осигуряване и здравеопазването. Дори леки промени на пенсионната възраст и формулите за изчисляване на обезщетенията биха имали много различни отражения върху бедните и богатите.

Изследователите, група от 13 видни икономисти и експерти по политиките за здравеопазването, се опитват да изчислят колко дълго американците могат да очакват да живеят въз основа на доходите си. Фокусът на проучването е спечеленото от данъкоплатците в средния период от кариерата им, когато те са на възраст между 41 и 51 години. Използваните данни са от системата на социалното осигуряване.

Резултатите са недвусмислени. През 1980 г. човек на 50-годишна възраст, принадлежащ към най-богатата група от обществото, е можел да очаква да живее с пет години по-дълго от 50-годишен мъж, принадлежащ към групата граждани с най-ниски доходи. До 2010 г. тази разлика е скочила до 12,7 години.

 

С други думи, най-бедните мъже в САЩ на 50-годишна възраст могат да очакват да живеят малко повече от 76 години, или с шест месеца по-малко от предното поколение. Същевременно най-богатите хора на същата възраст би трябвало да живеят 89 години, което е със 7 години повече от поколението на родителите им.

Проучването се съсредоточава върху мъжете, тъй като данните за жените не са толкова надеждни. През последните 40 години жените са навлезли в работната сила и това може да изкриви резултатите, тъй като по-ранните поколения жени са имали по-ниски доходи, но по-висок социално-икономически статут в обществото. Експертите все още не са подготвени да изведат конкретни данни за жените, но смятат, че при жените се очакват подобни, ако не и по-големи изменения спрямо мъжете, позовавайки се на по-ранен анализ.

Един от важните изводи от 13-годишната пропаст в очакваната продължителност на живота е, че социалното осигуряване и здравеопазването се превръщат в много по-добра сделка за заможните американци.

Преди три десетилетия богатите и бедните пенсионери са можели да очакват сравнително равни по размер социални облаги от правителствените програми. По-богатите като цяло са получавали по-високи изплащания от социалните си осигуровки поради по-високите си заплати и по-дългия си живот. По-бедните са получавали повече помощи от програмите за здравеопазване и по-големи изплащания от застраховки поради инвалидност. По линия на здравеопазването обаче издръжките са били в почти еднакъв размер.

Ситуацията в момента е доста променена. Тъй като богатите живеят по-дълго, те могат да разчитат, че ще получат повече обезщетения от социално осигуряване по време на цялата продължителност на живота си, отколкото бедните. Точно това се вижда и от графиката. Данните за обезщетенията са въз основа на сегашната им стойност, които са получени от 50-годишните американци и са коригирани спрямо инфлацията до нивото на долара от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
бедните също живеят по дълго ... и като цяло живота се е удължил, но еваларка за откритието на топлата вода !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
Според инвесторовата логика , на Хималаите живеят най богатите люде на света ! Душевно , със сигурност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ми чичо Стиви Жобс уж имаше милиарди ама си даде фира кат пич, Рокафелера, Бжежинския, има села в България, Кирай Япония дет хората са били цял живот на царевицата с козите и са над стовка .... Инвесторо стига сте вменявали на хората, че религията и рецепта за живот са парите щото те са инструмент дет не всеки може да борави с тях, особено много пари са зла прокоба и нещастие .....То и У. Хюстън и М. Жексъна и много наши мутри кат Кюлев и палячовци бяха богати ама са са при Св. Петър .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
Колкото и дълго да живеят, накрая пак в кюпа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 6 години
"Засега най-важният въпрос е защо все повече американци умират млади и как това да се предотврати." Отговора на въпроса е в този клип:http://***.cancercureclinic.info/0002_Wellness-Strategy/Dr-Peter-Glidden_death-by-Doctor_BG_subs.mp4Затова и в България здравния ДАНЪК /здравна каса/ Е задължителен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Яденето на *** определя продължителността на живота .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още