IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в света на аномалиите

Световната икономика през 2016 г. ще продължи да се характеризира с новото анормално от гледна точка на резултатите, икономическите политики и инфлацията

08:58 | 07.02.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

От началото на годината световната икономика се изправи пред пристъп на силна волатилност на финансовите пазари, белязана от острия спад на цените на акциите и други рискове активи.

Това се дължи на редица фактори: опасения за твърдо приземяване на китайската икономика; тревога, че растежът в САЩ е колеблив в момент, в който Федералният резерв (Фед) започна да вдига лихвените проценти; страхове за ескалиращия саудитско-ирански конфликт; признаци – най-вече драматичният спад на цените на петрола и суровините, за сериозна слабост на глобалното търсене.

Има и още обаче, пише професорът по икономика в Stern School of Business, New York University Нуриел Рубини. Спадът на цените на петрола – заедно с пазарната неликвидност и по-голямата задлъжнялост на енергийните компании в САЩ и на енергийните фирми и крехките държавни дружества на страни износителки на петрол, предизвиква опасения за сериозни кредитни събития (дефолти) и системна криза на кредитните пазари. Опасенията за Европа също сякаш са безкрайни заради все по-възможното излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) и засилването на популистките партии и вляво, и вдясно на континента.

Тези рискове се увеличават от някои мрачни средносрочни тенденции, които предполагат посредствен растеж навсякъде. И наистина, световната икономика през 2016 г. ще продължи да се характеризира с Новото анормално от гледна точка на резултатите, икономическите политики, инфлацията и поведението на цените на ключови пазари на активи и финансовите такива.

Какво точно обаче прави световната икономика анормална днес?

Първо, потенциалният растеж в развитите и развиващите се страни се е понижил заради бремето от високи частни и държавни дългове, бързото застаряне (което налага по-високи спестявания и по-слаби инвестиции) и редица други несигурности, които спъват капиталовите разходи. Нещо повече, множеството технологични иновации не са довели до по-висок производствен растеж, темпът на структурните реформи остава нисък, а продължителната циклична стагнация се е отразила зле на набора умения и на физическия капитал.

Второ, реалният растеж е анемичен и под потенциалния си тренд, което се дължи на болезнения процес на намаляване на задлъжнялостта, първо в САЩ, после в Европа, а сега и в някои по-силно задлъжнели развиващи се пазари.

Трето, икономическите политики – особено паричните, са станали все по-неконвенционални. И наистина, разликата между паричната и фискалната политика е все по-размита. Преди десетина години кой беше чувал за политика на нулеви лихвени проценти, количествено облекчаване, кредитно облекчаване, насоки за в бъдеще, отрицателни лихвени проценти по депозитите или пък намеса на централната банка във валутния пазар? Никой, защото всичко това не съществуваше.

Но сега тези неконвенционални инструменти на паричната политика са норма в повечето развити икономики и дори на някои развиващи се пазари. А последните действия и сигнали на Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Япония засилват мнението, че идват още по-неконвенционални политики.

Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 3
Тава е
преди 8 години
Липсват заключението и препоръките на професор Нуриел Рубини. Съществуващата финансова система е неудачна. Тя тласна Германия към 2 световни войни, но сега владее в 2/3 от светът. Кой ще се осмели на революционни промени при сегашните страховити оръжейни системи? Значи има избор или човечеството ще остане половин милиард, или ФЕД ще престане да печата долари и американците ще заживеят както българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Професорът по икономика в Stern School of Business, New York University Нуриел Рубини е от тези, които вярват на популярни учени (вкл. Алфред Маршал, Джон Мейнард Кейнс, Лудвиг Хайнрих Едлер фон Мизес, Фридрих Август фон Хайек, Джеймс Тобин, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, Джоузеф Юджийн Стиглиц, Макс Оте, Алън Грийнспан, Бен Шалом Бернанке, Стиф Ханке, Стенли Фишер, специалисти от СБ, МВФ и други авторитетни институции) без да преценят допуснато не зачитане на фундаментална разлика, според ползване на система със златни пари или система с незлатни пари.При наличие на тази слабост не е възможен полезен съвет за спасение от актуални стопански кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Grosss
преди 8 години
Ейййй лошав човек си ти ,расъждаваш като ония дърти евреи на Уолстриит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 8 години
еми не .. проблема си е предимно техен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Е ти сам го пишеш, че бъзикат цената на претроля и нарочно е така и продължаваш да се чудиш защо Даймлера ти пада .... :)) Нема какво да се чудиш, защото както виждаш борсата потъва с петролеца и добре, че пак я подпират отатък блатото иначе до са DAXa да е на 7 морка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
Импе ,от петрол и газ се изхранват над 20 държави.Ако те обявят дефолттова вече е проблем на светът ,а не само техен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Тоя анализ е написан в тоалетната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
И за това съм помислил защото крайното търсене не може да е безкрайно в една затворена система като Земята и затова кратко казано - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Планиране съобразено с изчерпаемите енерг.ресурси които да са допълнение към ВЕИ защото не можем да се откажем на 100% от петрола и трябва да си оставим за столетия напред тоест ако се съчетаят нещата може столетия напред да живеем спокойно и защото има технологии за получаване на газ и петрол - http://e-vestnik.bg/5609Темата е много голяма но основното е ,че трябва да се синхрон,планиране на ниво ООН ,Г-20 за трансформиране на енергетиката ,транспорта и селското стопанство и финан.система Жак Фреско още 1974год. говори за това след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2не ми харесват ''кръговете'' - https://***.thevenusproject.com/bg/ но може и това да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Друже, а другарят Стиглиц казва ли къде свършва съвкупното търсене? Защото, ако само отлагаме проблема, то това не е решение. Съвкупното търсене е разходим ред, ако намесим и приложната математика - т.е. няма устойчивост в цялата тая работа. Необходимо е икономиката на потреблението да бъде заменена с нещо друго - в икономика на съзерцанието, да речем. Гледаш цял ден порно и не се сещаш за нищо друго - ни за ядене, ни за пиене, ни за петрол, ни за годежни пръстени и прочие. Така най-накрая капиталът ще миряса, но ние, хората, сме тези, които можем да го озаптим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Няма никакви аномалии и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Крайно търсене се стимулира по два начина :1)кредитиране2)разпределение в смисъл достойно заплащане на труда ЗАЩОТО средн. почас.възнагражд.от 1975 до 2010г. в САЩ е пораснало 10пъти по-малко от производителността, и през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес и отделно нетната печалба след лихвите и данъците е нараснала пет пъти между 1980 и 2013 г.и ЗАЩОТО ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/,и това - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още