IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в света на аномалиите

Световната икономика през 2016 г. ще продължи да се характеризира с новото анормално от гледна точка на резултатите, икономическите политики и инфлацията

08:58 | 07.02.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Някои твърдяха, че неконвенционалните парични политики и придружаващото ги надуване на балансите на централните банки са форма на девалвация на фиатните валути. Резултатът, според тях, ще бъде ръст на инфлацията (може би дори хиперинфлация), остро повишаване на дългосрочните лихвени проценти, срив на стойността на долара, ръст на цената на златото и други суровини, замяната на девалвираните фиатни валути с криптовалути като биткойн.

Вместо това – и това е четвъртата анормалност, инфлацията все още е твърде ниска и се понижава в развитите икономики въпреки неконвенционалните политики и нарастващите баланси на централните банки.

Предизвикателството пред тях е да се опитат да повишат инфлацията, или поне да избегнат дефлацията. В същото време дългосрочните лихвени проценти продължават да се понижават през последните години, доларът поскъпна, златото и други суровини рязко поевтиняха, а биткойнът е най-лошо представящата си валута през 2014-2015 г.

Причината, поради която ултраниската инфлация продължава да бъде проблем, е, че традиционната причинно-следствена връзка между паричното предлагане и цените се счупи. Една от причините за това е, че банките трупат допълнително пари под формата на свръхрезерви вместо да дават кредити с тях. Нещо повече, нивата на безработица остават високи, което дава на работниците малка сила на договаряне. А и продуктовите пазари в много страни продължават да са в застой с големи производствени дупки и високи цени на енергията за компаниите (проблем с излишен капацитет, изострен от китайските свръхинвестиции).

В момента, след огромния спад на цените на жилищата в страни, преминали през възходи и спадове, цените на петрола, енергията и други суровини се сринаха. Именно това можем да определим като петата аномалия – резултат от забавянето на Китай, ръстът на доставките на енергия и индустриални метали (след успешното проучване и свръхинвестирането в нов капацитет) и силния долар, което отслабва цените на суровините.

Последните пазарни сътресения стартираха дефлация на глобалния балон на активи, причинен от количественото облекчаване, въпреки че експанзията на неконвенционални парични политики може да захрани балона още известно време. Реалната икономика в най-развитите и развиващите се икономики е сериозно болна и все пак доскоро финансовите пазари достигаха рекордни нива, подкрепени от допълнителното облекчаване на централните банки. Въпросът е колко дълго Wall Street и икономиката могат да вървят в различна посока.

Всъщност това отклонение е един от аспектите на последната аномалия. Другата е, че финансовите пазари не реагират особено, или поне засега, и на нарастващите геополитически рискове, включително тези в Близкия изток, кризата на идентичността в Европа, нарастващите напрежения в Азия и продължителните рискове от една по-агресивна Русия. И отново, колко дълго може това състояние – в което пазарите не само пренебрегват реалната икономика, но и политическия риск, да продължи?

Добре дошли в новия свят на аномалиите в растежа, инфлацията, паричните политики и цените на активи и се опитайте да се почувствате у дома. Изглежда това ще продължи още известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 3
Тава е
преди 8 години
Липсват заключението и препоръките на професор Нуриел Рубини. Съществуващата финансова система е неудачна. Тя тласна Германия към 2 световни войни, но сега владее в 2/3 от светът. Кой ще се осмели на революционни промени при сегашните страховити оръжейни системи? Значи има избор или човечеството ще остане половин милиард, или ФЕД ще престане да печата долари и американците ще заживеят както българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Професорът по икономика в Stern School of Business, New York University Нуриел Рубини е от тези, които вярват на популярни учени (вкл. Алфред Маршал, Джон Мейнард Кейнс, Лудвиг Хайнрих Едлер фон Мизес, Фридрих Август фон Хайек, Джеймс Тобин, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, Джоузеф Юджийн Стиглиц, Макс Оте, Алън Грийнспан, Бен Шалом Бернанке, Стиф Ханке, Стенли Фишер, специалисти от СБ, МВФ и други авторитетни институции) без да преценят допуснато не зачитане на фундаментална разлика, според ползване на система със златни пари или система с незлатни пари.При наличие на тази слабост не е възможен полезен съвет за спасение от актуални стопански кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Grosss
преди 8 години
Ейййй лошав човек си ти ,расъждаваш като ония дърти евреи на Уолстриит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 8 години
еми не .. проблема си е предимно техен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Е ти сам го пишеш, че бъзикат цената на претроля и нарочно е така и продължаваш да се чудиш защо Даймлера ти пада .... :)) Нема какво да се чудиш, защото както виждаш борсата потъва с петролеца и добре, че пак я подпират отатък блатото иначе до са DAXa да е на 7 морка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
Импе ,от петрол и газ се изхранват над 20 държави.Ако те обявят дефолттова вече е проблем на светът ,а не само техен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Тоя анализ е написан в тоалетната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
И за това съм помислил защото крайното търсене не може да е безкрайно в една затворена система като Земята и затова кратко казано - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Планиране съобразено с изчерпаемите енерг.ресурси които да са допълнение към ВЕИ защото не можем да се откажем на 100% от петрола и трябва да си оставим за столетия напред тоест ако се съчетаят нещата може столетия напред да живеем спокойно и защото има технологии за получаване на газ и петрол - http://e-vestnik.bg/5609Темата е много голяма но основното е ,че трябва да се синхрон,планиране на ниво ООН ,Г-20 за трансформиране на енергетиката ,транспорта и селското стопанство и финан.система Жак Фреско още 1974год. говори за това след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2не ми харесват ''кръговете'' - https://***.thevenusproject.com/bg/ но може и това да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Друже, а другарят Стиглиц казва ли къде свършва съвкупното търсене? Защото, ако само отлагаме проблема, то това не е решение. Съвкупното търсене е разходим ред, ако намесим и приложната математика - т.е. няма устойчивост в цялата тая работа. Необходимо е икономиката на потреблението да бъде заменена с нещо друго - в икономика на съзерцанието, да речем. Гледаш цял ден порно и не се сещаш за нищо друго - ни за ядене, ни за пиене, ни за петрол, ни за годежни пръстени и прочие. Така най-накрая капиталът ще миряса, но ние, хората, сме тези, които можем да го озаптим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Няма никакви аномалии и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Крайно търсене се стимулира по два начина :1)кредитиране2)разпределение в смисъл достойно заплащане на труда ЗАЩОТО средн. почас.възнагражд.от 1975 до 2010г. в САЩ е пораснало 10пъти по-малко от производителността, и през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес и отделно нетната печалба след лихвите и данъците е нараснала пет пъти между 1980 и 2013 г.и ЗАЩОТО ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/,и това - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още