IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобална криза може и да няма, но са налице основните съставки

Заради глобализацията, ако условията за рецесия са правилни, тя ще се разпространи по света като пандемия, според Guardian

08:45 | 23.01.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нов ден, нов финансов спазъм. В Лондон, Ню Йорк, Шанхай и Франкфурт историята е все една и съща: акциите потъват, а цената на петрола се срива до най-ниското си ниво от 2003 г. насам заради опасенията, че Китай се насочва към рецесия, повличайки след себе си останалата част от световната икономика, коментира Guardian.

Въпреки последните разпродажби на финансовите пазари, това далеч не е краят. За да се материализира денят на Страшния съд, Китай ще трябва да се приземи доста твърдо, вместо просто да среща препятствия по пътя си. Останалата част от света също ще трябва да е узряла за своя криза, ще е нужен и предавателен механизъм, който да разпространи проблема, фокусиран в Източна Азия, към останалата част на глобалната икономика.

Засега теорията, че събитията през последните три седмици наподобяват нова криза, подобна на тази от 2008 г., е именно това – хипотеза. Не трябва обаче да се заблуждаваме - ако условията за рецесия са правилни, тя ще се разпространи по света като пандемия.

Това в крайна сметка е същността на глобализацията. Икономиките са много по-интегрирани, отколкото преди половин век, когато контролът върху капитала, търговските бариери и голямата държавна собственост защитаваха националните икономики. Днес промените в политическата философия и технологиите означават, че има много по-малко пречки за свободното движение на стоките – и реално никакви за свободното движение на парите.

Така че, когато една страна се сблъска с проблеми, винаги има риск от зараза. Това се оказа вярно в случая с Тайланд през 1997 г., когато сривът на валутата бързо задейства домино ефект в Югоизточна Азия.

Оказа се вярно и това, което изглеждаше като местно затруднение за много по-голяма икономика. Бен Бернанке, тогавашният председател на американския Федерален резерв, през 2006 г. пренебрегна идеята, че проблемите с рисковите ипотечни кредити представляват заплаха за американската, камо ли за глобалната икономика. Колко погрешно обаче се оказа мнението му.

Директната експозиция на Великобритания към Китай, например, е относително скромна. Страната не е сред петте топ международни пазари на британските компании, като само 4% от британските стоки и услуги са насочени натам. Ако китайската икономика изпадне в криза, част от работните места ще бъдат в риск, но това няма да бъде толкова сериозно, колкото рецесия в САЩ или еврозоната. САЩ има да губят повече, но въпреки това и техният износ към Китай е само 1% от БВП.

Ситуацията с британските банки обаче е по-различна. Те, особено HSBC и Standard Chartered, са заели толкова много пари на Китай, че ще бъдат в много по-голям риск от която и да е друга страна, ако се окаже, че заемите не могат да бъдат обслужени. А Китай има планина от "лоши" кредити.

Как може да се прояви кризата все пак? Един от начините, твърди Нариман Бехравеш, главен икономист в анализаторската компания IHS, ще бъде ако Китай спре да се опитва да подкрепя валутата си – юана. Резултатът, казва той, ще бъде обезценяване от 15-20%, което ще направи китайския износ по-евтин, но ще оскъпи този на другите държави

Това ще бъде първият залп в абсолютна валутна война. Другите страни ще предприемат ответни мерки и САЩ ще наложат търговски санкции върху китайските стоки. Дефлационният натиск ще се засили, тъй като азиатските страни ще стоварят излишното си производство върху останалата част от света.

Стоманената индустрия на Великобритания вече опита от този горчив хап. Китай произвежда повече стомана, отколкото се нуждае за икономическия си растеж, и я продава на по-ниски цени. Британските производители не могат изобщо да се конкурират.

Това обаче ще бъде само началото на хаоса. Много страни в развиващия се свят имат огромни заеми в долари. Самият Китай има дълг от 1 трлн. долара, деноминиран в зелената валута. Ако юанът и други валути на развиващите се пазари се обезценят, то тогава стойността на тези доларови дългове ще се повиши, което ще се окаже сериозен натиск за всички засегнати икономики и непоносим товар върху по-уязвимите.

Джу Мин, заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), скицира в Давос в сряда какво може да се случи оттук нататък. Просто казано, всички инвеститори ще хукнат панически към изхода в един и същ момент. Ликвидността в глобалната икономика ще пресъхне, казва той, като отбеляза: „Това плаши всички“.

И това определено е така. По време на Световния икономически форум господарите на вселената тихо проверяват последните новини от финансовите пазари на смартфоните и таблетите си. Не малко изненади имаше, когато Dow Jones се понижи с 500 пункта.

Главните изпълнителни директори на мултинационалните компании нямат нужда, разбира се, да им се напомня за глобалната взаимосвързаност. А ако имат нужда от напомняне, нобеловите лауреати са налице в Давос, готови да дадат урок по теория на хаоса. Една от нейните идеи е, че очевидно малки събития може да имат огромно влияние, така че помахването с крилца на една пеперуда може да доведе до ураган на другия край на света. А Китай е една много голяма пеперуда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Криза има от 2008 и от тази болест не се лекуваме, а само се обезболяваме. Ама ефекта на обезболяването рано или късно свършва.Тогава първо ще колабираме ние бедните държави, след това лека полека останалите. Очертават се интересни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 8Защо мислиш ,че вярвам ,че цените се определят от пазара - http://bezlogo/2011/06/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.htmlЩе ти го кажа иначе - аз вярвам само на Бог и Сина Божий Господ Иисус Христос Искам да помогна и 4-мата професори д-р Тотю Коев ,д-р Георги Бакалов ,д-р Дечко Свиленов и д-р Димитър Киров в ''Християнска етика'' са го написали добре - ''Евангелската мъдрост е по-различна от мъдростта на античната философия и старозаветната............''Трябва да кажа нещо за мъдростта защото Господ е казал -''Искайте и ще ви се даде ;търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори ................. вашият Отец Небесен ще даде блага на ония ,които му искат?'' /Мат.7:7-11/Под ''блага'' се разбира мъдрост,разум,знание и всичко необходимо за да достигнем до познание на истината и спасим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Описаното е Уикипедия за Либерализъм е много за да ти обяснявам подробно и затова ще кажа ,че бъркаш ,и ще ти го кажа кратко - аз съм за ресурсно базирана и планирана екологична икономика Не може да ме наричаш либералист при факта ,че цитирам Стиглиц за държавна намеса и т.н. Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" по BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса(доказано научно) - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма и отделна тема е от къде държавата да взема парите - виж коментар 1,2,3Относно изборите и нас за мен са невалидни защото са гласували 47% а трябва да са над 50% като Нар.събрание когато няма кворум(50%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
САЩ и ЕС няма да се предадат толкова лесно но търг.споразумение е грешка тоест ако отпаднат определени клаузи може да се получи нещо но основното е стратегиите които аз предлагам забрана на офшорки ,''данък Тобин'' и данък лукс и т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в ВЕИ ,енерг.ефективност и ел.транспорт - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445 ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
mistt
преди 8 години
Има ли още някой ***, който да вярва, че цените при "либералния " пазарен механизъм се определят от пазара т.е. от търсенето и предлагането .... Има ли още някой *** да вярва , че съотношението т.е. курсовете на валутите , цените на акциите, металите и индексите на борсата зависи и се определя от икономиката на съответната държава или състоянието на съответната фирма ? Надявам се , че няма вече такива ... и следва да зададем въпроса : А сега накъде, драги либерасти ?Насе , ти си перфектен зомби либераст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
mistt
преди 8 години
Зомби , колко стана нефта ?Спри да спамиш , научи се да мислиш сам , не да повтаряш като папагал манипулиращи статии!Не ставаш по-умен , само по-смешен!Повтори първите(и вторите) 7 години. Прочети теорията за "абиогенезата" на нефта и газа.При соца го знаехме и учехме.Сега зомбитата като теб само повтарят в истерия :НЕФТА СВЪРШВАААА , ЛАПАЙТЕ НЕФТ .Нефт има толкова колкото трябва на хората!!!Колкото повече потребяваме , толкова повече се "ражда".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
supertrader
преди 8 години
Това са тотални глупости и е съвсем нормално развиващите се пирамиди да гръмнат, а това ще доведе до покачване на лихвите и доходността в развития- донорски свят.Това е чудесно и е напълно изключено вече развиващите се пирамиди да не изгърмят. Нищо няма за спасяване и от 2017 година икономиката ще започне да се завръща по родните си места.Има риск и той е *** от бриксовите икономики да почнат да се бият помежду си, но по този въпрос почти нищо не може да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
допълнение към коментар 1 Проф.Съмърс екс фин.м-р на САЩ и анализа му(накрая на публикацията) - http://***.kpetkov.eu/791/ikonomicheski-prognozi-i-politicheski-metamorfozi''В заключение той формулира четири извода, върху които би трябвало да се замислят облечените във власт десижънмейкъри:1. Лоу-инфлацията (ниската инфлация) е по-голям проблем, отколкото инфлацията;2. Лихвените равнища ще останат ниски още дълго време;3. Централните банки вероятно няма да са в състояние да стабилизират икономиките;4. Нуждаем се от извънреден план за справяне с трайната стагнация;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
МВФ предупреди - от 2016 г. започва нов драстичен спад в производството, заетостта и доходите,който няма да приключи до 2020 г.! - http://***.kpetkov.eu/773/mvf-preduprezhdava-krizata-se-zavryshtaв публикацията се посочва, че: предстоящият шок ще се обхване най-вече развиващите се страни и по-малко, тези с високи доходи; свиването на разходите ще доведе до нов спад в растежа, като съвкупната загуба на БВП до 2020 г. ще възлезе на около 7%; в най-тежко засегнатите страни (около 30% от всички) орязването на разходите ще ги върне на предкризисните равнища от 2007 г.; от неизбежните ограничителни мерки ще пострадат общо 6 милиарда души, т.е. около 80% от населението на планетата;За 2016 г. прогнозата на фонда за България вещае отрицателен растеж (-0,8%); след което идват още четири години на анемично нарастване на БВП в интервала 1,2-1,5% ,и препоръки на МВФ за България са ясни - http://***.kpetkov.eu/774/kakva-danychna-sistema-e-nuzhna-na-bylgarijaСценария на МВФ е така защото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Икономиката не е точна наука в зависимост от мерките които се вземат може да има рецесия ,депресия или 10% растеж години но това е временно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671В своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Радвам се ,че Джозеф Стиглиц го каза макар,че не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още