IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и ислямистите*

Защо Западът така и не успя да претопи мюсюлманите и може ли да го постигне в бъдеще

18:09 | 08.10.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Историята не обича симетриите. И затова, когато се случат, те правят впечатление.

През 1453 г. победоносните армии на Мехмет Завоевателя пробиват стената на Константинопол и превръщат Великата църква „Света София“ в джамия. Четири десетилетия по-късно, през 1492, победоносните армии на испанските католически крале Фердинанд и Исабела превземат Гранада – и на свой ред превръщат голямата гранадска джамия в църква. Така Византия и ал-Андалус, мавърската държава на Пиринеите, падат с един и същи символичен жест на унижение и подчинение.

Отношенията между Европа и исляма се обрамчват от тази симетрия. Разбира се, има и друго: алгебрата, арабските преводи на Аристотел, подправките, търговията, уважението и толерантността. Но за жалост лошото се помни повече.

Затова не е лесно, когато днес Европа и ислямът отново влизат в отношения покрай огромните мюсюлмански имигрантски маси. Нервите са опънати, фитилът е къс и огънят може да пламне много бързо. И може би трябва да опитаме да се отърсим от митовете – популистките, но и либералните. Ще разгледам по един от всяка страна.

МИТ 1: „Меркел ги доведе".

Това казват популистите от Аахен до Атина. Този мит има съществен проблем: не отговаря на истината. Прочутите реплики и снимки на германския канцлер се появиха едва тогава, когато мигрантската вълна вече бе ударила Централна Европа. Бежанците бяха по гарите на Будапеща и Виена и всичките искаха да стигнат Германия. Ако тя бе затворила границата, недоволните централноевропейци просто щяха да бъдат потопени.

Подтекстът на този мит е, че за влизането на огромните ислямски маси в Европа се дължи на глупостта, подкупността и предателството на европейските елити. И това не е вярно. Никой не можеше да спре цунамито, особено след като турският бент се скъса.

Ами утре? Пет милиона бягат от „Боко Харам“ само в Нигерия; а те още не са стигнали Европа. Ислямският свят ври и кипи в революции, размирици, войни и демографски бум – и няма къде да пласира младежките си (и предимно мъжки) излишъци. Тяхна цел по неизбежност става западната социална система. По този повод Мартин Ренер от „Алтернатива за Германия“ цитира пред мен нобелиста Милтън Фрийдман: „Една държава може да има социална система. Точка. Може да има и отворени граници. Точка. Но никога и двете едновременно“.

Бежанската вълна е нещо много повече от грешка на уплашени елити. Тя е тектоничен разлом; нещо като преселение на народите. И колкото по-бързо осъзнаем сериозността на положението, толкова по-умно ще действаме.

Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Определено смятам тази статия за лайческа.Защото не отговаря на няколко основни въориса :1. Защо ЕС приема бежанци ?Отговоротът е *** : Европа има нужда от евтина работна ръка. Местното население издига или поддържа своя висок жизнен стандарт за сметка на евтиният труд. Верно е, че така се подменя етническия състав, но никое правителство не желае да рискува. например в UK малцинствата са над 26 милиона срещу 36 млиона британци общо.2. Защо ЕС не се справя с този проблем ?отоговор : не иска да се справя. само се говори, но няма реални действия или ако има те са на отделни държави, или със скромни параметри.Най-честния отговор е, че явно лидирите в европа немогат да се споразумеят за единна политика по този въпрос. В момента който се споразумеят - всичко ще се оправи много бързо.3. Защо тези хора не приемат цивилизациония модел на европа, след като искат да живеят там ?Отговор : Те идват без да приемат и спазват никакви ангажименти. От тях много малко се изисква, ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
He съм съгласен, че всяка държава трябва да се справя с бежанската вълна поотделно ако така сум те разбрал.Тервел е отишъл да помогне на кръвният си враг Византия защото е знаел, че ако Константинопол падне същата участ ще последва и България.Не така са се развили събитията за съжаление при османското нашествие.Аз съм за силна и обединена Европа на основата на християнските ценности.Ако някой реши да живее на този континент трябва задължително да се съобразява с това и да са благодарни за предоставените им възможности да учат и работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Европа сама си натресе този проблем, или десетилетия наред социализъм/социалдемокрация са причината за него. Войни винаги е имало в миналото и ще има винаги и в бъдеще, но такова нашествие не е имало от поне 2000 години, а от тогава е имало 100-ци войни без да предизвикат нещо такова. Просто имаме 2 гнили поколения - родените през 40-те и 70-те години на миналия век, които са прекалено ляво ориентирани и тяхната глупост в комбинация с безумните движения за граждански права и сексуалната им революция са причината за цялата бъркотия, в която живеем. Хубаво е обаче, че младите родени след 1990 са супер-консервативни спрямо техните родители и само те могат да сложат ред в разпадащото се общество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Е тука вече се разминаваме . Аз смятам че САЩ при всички случаи ще вкарат ЕС във нова / не дай Бог/ , поне европейско -руска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Европейския съюз няма нищо общо със САЩ и Русия и не е никакъв заложник. Тези кръгове, които са го създали нямат нищо общо със САЩ, а идват от Европа и по-точно от Германия. Т.н леви либерали/глобалисти всъщност се появяват за пръв път във Ваймарска Германия. Тези кръгове имат силно влияние върху демократическата партия в САЩ какво и върху медиите и те и тяхната идеология нямат нищо общо с американската култура и начин на живот и в САЩ техните политики се охвърлят от поне 2/3 от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Да доуточним , че америка натресе тоя мигрантски проблем на Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Бежанците прииждат защото те знаят много добре, че ще бъдат приети и ще могат да живеят на социални помощи и цяла камара НПО-та ще защитават правата им безплатно. Ако обаче всички закони за расова/религиозна и полова дискриминация биват премахнати и бъдат отменени универсалните права на човека това ще реално ще легализира почти всякакви форми на нечовешко отношение към пришълците. Ако пришълците знаят, че в Европа ги чака живот на мизерия без никакви социални помощи, институционализирана дискриминация срещу тях и техните деца и всичките им пари ще бъдат конфискувани ако работят нелегално, техния брой рязко ще падне. Равенството между хората, което се пропагандира от левите е опасен мит, който трябва да бъде разбит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Отново пренебрегваш факта че Европа е заложник на противоборствата между САЩ и Русия , като в случая САЩ гледат на ЕС като своя собственост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
NAFTA вече функционира 20 години, откакто Бил Клинтън го подписа и аргумента, че европейския съюз е необходим за свободна търговия или безвизово пътуване е просто абсурден. Всяка държава ще има собствена външна политика спрямо Русия или САЩ, няма да има общи външни или общи икономически или монетарни политики. Членството в НАТО може да остане в една такава система... А с прииждащите рояци от скакалци всяка държава ще се справя както намери за добре, т.е закони за защита на човешките права няма да ги има изобщо нито ще има съд, който да съди нарушителите им. Това ще позволи на отделните държави да изградят законодателсто, което да отблъсква мароканските скакалци, понеже всякакви форми на дискриминация срещу тях ще може да се легализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Това е прекалено хубаво за да е реално . Какво правим с милионите които ще продължават да прииждат , взаимоотношенията с Русия...а САЩ и НАТО ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още