IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа има нужда да си спомни бруталната история

Европа е в лошо състояние и началото на възстановяването е да се признае тежестта на заболяването, а не да се отрича

17:47 | 19.12.15 г. 26
Европа има нужда да си спомни бруталната история

2005 г. може да се счита за апогея на това, което се нарича европейски проект. Предишната година към Европейския съюз (ЕС)се бяха присъединили 10 държави от Централна и Източна Европа, което превърна общността в най-голямата общност на либералните демокрации в европейската история, пише за FT Тимъти Гартън Аш, преподавател по европейски науки в Оксфорд.

Този съюз предлагаше конституционен договор, станал известен като “Европейска конституция”. Единната му валута – еврото, изглежда също работеше добре и за много европейци чувството на всестранен оптимизъм не беше непознато.

Избухването на проевропейската оранжева революция в Украйна убеди руския президент Владимир Путин, че на пръв поглед “мекия”, постмодерен ЕС е реална заплаха за властта му. Дори и скептичният историк Тони Джуд пише в своята история на Европа след 1945 г., публикувана през 2005 г., че ХХІ век все още може да принадлежи на Европа.

Следващото десетилетие обаче доказва, че това са били грандиозни илюзии. Серия от кризи зашеметиха европейските лидери – като се започне с отхвърлянето на Европейската конституция на референдумите във Франция и Холандия, продължи се с десетилетната криза в еврозоната, анексирането на Крим от Русия, ислямистките терористични атаки, референдума във Великобритания за напускане а ЕС и се стигне до бежанската вълна от последната година, благодарение на която ксенофобските и антиевропейски партии затвърждават и засилват позициите си на целия континент.

"За съжаление европейските лидери, които се събраха на една от безбройните им срещи на високо равнище в Брюксел през декември 2015 г., не успяха да признаят дълбочината на екзистенциалната криза на съюза, камо ли да намерят отговори, които ефективно да адресират нарастващото разочарование на своите народи”, пише Гартън Аш.

ЕС не се срива изведнъж като Римската империя и варварски орди няма да заемат бюрократичните палати в Брюксел. Упадъкът му е по-скоро като на Свещената Римска империя: всички тези тържествени договори, церемонии и институции остават на мястото си, но се вижда, че са все по-кухи и изпразнени от съдържание. Така че едно решение да се закрие ЕС през 2043 г. например ще е като официалното обявяване на края на Свещената Римска империя през 1806 г. – закъсняло признание на това, което отдавна е политическа реалност, посочва той.

При настоящите тенденции това изглежда правдоподобен сценарий за бъдещето на ЕС. Лидерите му обаче трябва да направят всичко възможно да го избегнат.

Уинстън Чърчил е казал: "Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога." Европа, в който живеем днес, е възможно най-лошата Европа, с изключение на всички останали Европи, които някога е имало, допълва още Гартън Аш. Нито един Европейски съюз, империя, обединение или общност не е преживял вечно, но трябва да искаме това да продължи толкова дълго, колкото е възможно.

Скептичният реализъм е по-солидната основа върху която да се възстанови залитащият европейски проект. Европа е в лошо състояние и началото на възстановяването е да се признае тежестта на заболяването, а не да се отрича. Ние сме изправени пред множество проблеми, за повечето от които не съществуват всеобхватни решения, а само частични такива, които ще ни позволят да продължим. Не е време за грандиозни схеми.

Отново и отново някои се връщат към някаква версия на "твърдото ядро ​​на Европа", което да движи общността напред, а останалите се примиряват с “Европа на няколко скорости” във външните “концентрични кръгове”. Вместо това, има две основни теми – едната е едно ново бъдеще, а другата е миналото, което може да се завърне, за да ни преследва.

Сблъсквайки се с бързо развиващи се сили като Китай, Индия и Бразилия, Дивият Запад - Европа и Северна Америка, вече не може да определя глобалния дневен ред. В този нов свят европейските страни се нуждаят от мащаба, който само един съюз може да даде.

Втората ниша – европейското минало, може бързо да се превърне в нашето бъдеще. Напоследък сме свидетели как се увеличават инцидентите, които ни препращат към варварствата в Европа от ХХ век. Войната в Украйна. Средната класа, която се реди в кухните за бедни. Терор по улиците на Париж. Мъртвите деца бежанци, изхвърлени на средиземноморските плажове. Антисемитизмът, расизмът и изразяването на брутния предразсъдъци срещу мюсюлманите. Някак си все още определяме тези “инциденти” като изключения, но какво ще стане, ако те се превърнат в правило?

ЕС се нуждае повече от всякога от колективна памет, за да избегне лошото бъдеще. Историята трябва да привлече вниманието на новите поколения. Все още не е твърде късно да се пренапише историята на модерна Европа на Оксфорд към 2045 г., само че нямаме време до 2045 г., за да го направим, заключава Тимъти Гартън Аш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 43 rate down comment 13
citizen_bg
преди 8 години
Виждам от коментара ти N26, че не си толкова хахо, колкото се правиш. Много добре схващаш, че проблемите ни ги създават управляващите. Те пък, вече някой не го отрича колкото и да се прави на луд, нямат собствена воля, а изпълняват тази на господарите дето плащат(КОЙ?). Тия приказки за демокрация, народът-суверен и че той ги назначава са ала-бала за глупаците. Така че какви социалисти и комунисти те гонят? Те по определение нямат с какво да купуват, щото иначе минават в друга класа. Още ли вярваш в наивните приказки за капиталистите-социалистите и обратното, или си поредния манипулиран манипулатор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 58 rate down comment 12
bgMan
преди 8 години
Решенията и политиките на европейските политици илюстрираха кристално ясно две неща:1. Трябва да се забрани на хомосексуалисти и масони повече да заемат важни обществени длъжности в Европейския съюз.2. Хомосексуализма и масонството трябва отново да се порицаят като вредни и опасни за съвременното общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 44 rate down comment 15
Атанасио
преди 8 години
Първо не съм комунист и второ аз пиша за катастрофите които идват опирайки се на доклади на ООН ,Световната банка ,МВФ ,Межд.агенция по енергетиката , Организацията за икономическо сътрудничество и развитие,и доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfГотов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 65 rate down comment 11
comet
преди 8 години
Европа не е днешната Римска империя, а по-скоро нейна нецентрална провинция, граничеща с опитващи се да не признават имперското върховенство на Рим (разбирай САЩ) разни други държавици, чиито природни и човешки ресурси са жизнено важни за удължаване съществуването на империята. Методите на водене на война за подчинение днес са по-малко оръжията и много повече финансово и психо мафиотски терористични приоми (към собствените й граждани и към неподчиняващите й се държавици).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 37 rate down comment 18
studioaa
преди 8 години
Сам си протироречиш, твоята идеология попада под алинея 2 на 39 от Конституцията. Комунизмът е противозаконен и даже има закон срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 39 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
За мен нито вашето мнение има значение или минусите защото всичко което пиша е факти подкрепени с наука ,и между другото в Конституцията е ясно записано Чл. 39.(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 35 rate down comment 17
studioaa
преди 8 години
Писна ми от комунисти като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката като се опирам и на докладите на ООН ,Световната банка ,МВФ ,Межд.агенция по енергетиката , Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ,и доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfГотов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 49 rate down comment 9
panther
преди 8 години
Цяла статия изброяване на проблеми и някакви мъгляви поцелания...И нито една едничка дума за причините за тези проблеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 34 rate down comment 20
khao
преди 8 години
Много ти е СТАТИЧНО мисленето! Западната култура е ДОМИНИРАЛА преди да има МУЛТИКУЛТУРА!не съм казал такова нещо, не ми бутай твои думи, моля !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още