IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците вече не искат това, към което са се стремяли родителите им

Различията между поколенията са най-голямото разделение, свързващо популизма в Унгария и Чехия с недоволството сред френските мюсюлмани

15:11 | 04.10.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много от това, което се говори тези дни за Европа, се върти около връщането на нацията държава, възхода на политиката на идентичността и на всякакъв вид геополитически разделения Север-Юг, Изток-Запад - тенденции отново илюстрирани от референдума в Унгария в неделя.

Онова, което е проучено по-малко, е поколенческото разделение: не само различията между младите и старите, но и в начина, по който са се променили с времето очакванията на хората и как това може да създаде дълбоко чувство на неудовлетвореност, когато първоначалните надежди не се изпълнят. Чувството на неудовлетвореност лесно ще подхрани съпротива срещу традиционните възгледи на обществото и може да разпали крайни реакции, пише в анализ за Guardian Натали Нугеред. 

През последните около 25 години европейците преживяват огромни трансформации: падането на Берлинската стена, глобализацията и сега въздействието от миграцията, тероризма и либералните сили. Европейските амбиции, подхранвани само допреди две десетилетия, сякаш са пресъхнали, отваряйки една кутия на Пандора от недоволства. Разбира се, финансовата криза от 2008 г. усложни нещата, но икономическите статистики често не успяват да измерят пропастта между това, което гражданите очакват от живота, и какво усещат, че са постигнали.

Мой приятел от Чехия, който неотдавна се върна в Прага след 15 години работа в Азия, ми каза, че е силно впечатлен от подобряването на жизнения стандарт след 90-те години, и че за него е било потискащо да установи, че се е наложил популистки дневен ред, пише още Нугеред.

Страна, преживяла десетилетия зад Желязната завеса, е в момента пълноправен член на европейския клуб, радва се на по-добро потребление, по-добри жилища и всичко по-добро, а гражданите й вече не страдат от репресиите на полицейската държава и не чакат на дълги опашки пред хранителните магазини. Но въпреки тези промени има дълбоко разочарование, от което бързо трупат капитал антилибералните политици.

Хората са обзети от страхове, подклаждани от политици и от много от медиите, за предполагаема заплаха от мигрантите мюсюлмани, тълпящи се в страната. Чешкият президент Милош Земан е прочут с поддържането на конспиративни теории за завземане на Европа от радикалния ислям. Нищо от това няма ни най-малка връзка с действителността. Но представата за бежанците се преплита с видео материали, показващи бойци от "Ислямска държава", които режат глави.

Удивен от това, моят приятел провери някои факти: оказва се, че само 131 души са получили убежище в Чехия през първата половина на тази година - 64 от тях са китайски християни, бягащи от преследване.

Параноята за бежанците сега се шири в целия Запад. Но нещо по-особено сякаш се проявява в Централна Европа и то не може да се обясни само с историческата липса на опит на тези страни с имиграцията от юга.

Нуждата да се намери жертвен агнец в страни, които не са приели почти никакви бежанци, произтича от определено разочарование, което се е увеличило с времето - сравнението с живота, на който се радват западните им съседи, а не с онова, което е било преди едно поколение.

В Чехия, макар жизненият стандарт да се е подобрил, заплатите и БВП на човек остават доста под тези в съседна Германия. Когато чехите се присъединиха към ЕС през 2004 г., общото усещане беше, че най-после страната "е успяла". Но благосъстоянието не последва със скоростта, на която мнозина се надяваха, и хората сякаш се чувстват все още втора категория членове в клуба на ЕС.

Не че навсякъде другаде в Европа не съществуват реални проблеми (безработица, корупция, растящо неравенство); проблемът е, че те се утежняват от начина, по който хората сравняват сегашния си начин на живот с онова, което са склонни да очакват. Парадоксално, критиките срещу институциите на ЕС съжителстват с истинска привързаност към съюза. Най-новите изследвания на Евробарометър, публикувани през юни, показаха, че 75 процента от чехите вярват, че "онова, което сплотява гражданите на различните страни от ЕС, е по-важно от онова, което ги разделя".

Замислих се над това, когато прочетох напълно различно проучване, направено сред френските мюсюлмани. То насочваше към вероятно сравнимо явление - чувството за безизходица. Причините, поради които френските мюсюлмани се чувстват в безизходица, са твърде много, че да ги изброявам, но сондаж на базирания в Париж институт "Монтен" разкри съществуването на поколенческа пропаст. Това, което имигрантите от първо поколение са очаквали от живота във Франция, когато са се преселили там да работят през 1960-те и 70-те години, вече никак не задоволява второто и третото поколение.

Половината от 28-те процента френски мюсюлмани, които казват, че не харесват републиканския модел на интеграция, са между 15 и 24-годишни. Това е групата, която според института се обръща към "твърдия" ислям като начин за изразяване на поколенчески бунт. Те сравняват живота си не с местата, откъдето идват родителите им, а с възможностите, на които могат да се радват етническите французи на тяхната възраст и от които те са лишени.

Нищо от това може да не е много учудващо, но тъй като Европа изглежда се пука по шевовете с цялото това вторачване в различията, липсата на интеграция и разделителните линии между региони, нации и общности, си струва малко да успокоим топката.

Това, което свързва популистката спирала в Чехия (взета като само един пример в Европа) и недоволството сред някои млади мюсюлмани във Франция, е, че и в двата случая нещата, към които родителите или техните родители са се стремели (да живеят на Запад, да си намерят работа) вече нямат същата привлекателност за по-младите поколения. Младите се стремят по-скоро към онова, което нямат (германски заплати, равни възможности), докато предишните поколения смятаха до известна степен, че са успели (да се присъединят към ЕС или да се установят в развития свят).

Като че ли в днешна Европа е станало по-трудно да се пресичат социални и икономически граници, отколкото някога да се премине през Желязната завеса или да се получи разрешение за пребиваване от мигрант. Тези сравнения със сигурност не обобщават всичко, което се случва на континента, но фрустрациите и многото поколенчески различия са реални - и са част от онова, което застрашава целостта на Европа и части от социалната й тъкан.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 6
vankata89
преди 7 години
Според мен знаете ли защо излязоха Британците. Заради проклетите бежанци. Тия са с промити мозъци и нямат място в Европа. То и за това имат проблеми заради скапаната им религия не заради расата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
грифин
преди 7 години
социализмът си е бил извратен по дифиниция. дошъл е без кинти и остави финансов пустош след себе си навсякъде. съществуваше благодарение на ентусиазма, надеждата, наивитета и страха.за капитализма съм съгласен, че големият му проблем са ограмната власт и активи в мн малко ръце.всеки кредит изтеглен от някое правителство след година вече е в същите тия ръце. и докато форбс прави класации и се хвали с новите милярди на същите тив ръце, така ще е.контролираното печатане е нещо полезно и неизбежно. докато не почне инфлацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
1. Капитализма е хубав, докато не се изврати в фашизъм с големи парични количествени натрупвания в малка група от хора.2. Социализма е хубав, докато не почнат да бият (т.е. докато не се изврати в комунизъм).И двете се извращават, когато свършат кинтите.Сега сме в момент в който кинти няма и затова си печатим. Не е особено важна технологията на печатане, защото тя е незначителна спрямо мащабите в които се печати. Нито е важно как го наричаме ( QE, количествено/качествено облекчаване, ниски лихви или насърчаване на бизнеса с кофи пари и други субсидии). Важен е ефекта на това нещо - а той е бетониране във властта на елит-а, което именно поражда популистки политици и се стига до т. 1) и 2)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
безработицата и неравенството просто изострят фундаменталните проблеми. По същия начин просперитетът ги замаскира. С тромавото възстановяване в ЕС и САЩ се изостриха доста етническите проблеми - в САЩ БЛМ палят и плячкосват, в ЕС - арабите/африканците правят поразии и джихад.Това че група *** британци които си мислят, че все още са империя, са решили да трепят източноевропейци, а не известните вредители, си е техен проблем и те ще си сърбат попарата. Фундаментите на ЕС като свободната търговия и движение и много близките законодателства, както и делегирането на власт към ЕП и ЕК - всички те са базирани на етническа хомогенност и културна близост между народите. С нарушаването на хомогенността изчезва доверието между държавите.Има ли голямо разделение между поколенията? Има, защото между младите хора има много по-полярни виждания. Високата младежка безработица диспропорционално разлютява част от младите хора и ги прави далеч по крайни от родителите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Не съм усетил никой да гледа с лошо око на българите, поляците и т.н, всичко това е една медийна лъжа. Някой политически партии като UKIP критикуват имиграцията от Източна Европа само защото те не могат да си позволят да критикуват тази от Африка и Азия, за да не бъдат обявени за расисти, ислямофоби и ксенофоби. Това няма нищо общо с равните възможности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 7 години
гледаш в много грешна посока, но е интересно човек да те изследва какво те накара да стигнеш до толкова грешен извод и на второ място защо пропагандираш това. точно липсата на равни възможности е проблема... иначе ще ми обясниш ли защо на нас българите и поляците гледат с по лошо око в англия от колкото на индийци и пакистанци ? ... а уж сме от белите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Изобщо не съм съгласен, че има голямо разделение между поколенията, които макар че имат различни интереси и различни методи имат сходни цели за постигане. Причината за това, което виждаме днес в Европа е, че митът за расово/етническо/полово равенство е разбит на пух и прах и всички решения, които са базарани на това, че няма разлика в интелектуалните/креативните и импровизаторските възможности между хората от различни раси, култури и полове са ПОГРЕШНИ. В Европа конфликт има на етническа, културна и расова основа и той храни независтта срещу европейския съюз, а не безработицата, неравенството или дискриминацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
за недочел се съгласих ... едва издържах до средата, там някъде се начетох на всеизвестните факти, а очаквах смислен анализ, но и написаното от теб не е нещо ново, всяко поколение има различни желания... та пак неразбрах защо се шири популизъм.... може би само за равните възможности е нещо което съм изпуснал а е важно. за това съм съгласен с теб че е от проблемите които разпадат ЕС в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
Ми то си е ясно, проблема е психологически младото поколение иска съвсем различни неща и ценности от тези които старото е имало на тяхното поколение.Лошото е че ги третират младите така както са третирали техните родители преди 25-35години.По точно дискриминират ги,държат ги бедни,като достъпа за обикновенни блага е по труден за тях,трябва да се смени психиката на властимащите.Един германски министър на икономиката през 60-те беше казал 50процента от икономиката е психология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 7 години
Поредният, недочел статията.. Това, което свързва популистката спирала в Чехия (взета като само един пример в Европа) и недоволството сред някои млади мюсюлмани във Франция, е, че и в двата случая нещата, към които родителите или техните родители са се стремели (да живеят на Запад, да си намерят работа) вече нямат същата привлекателност за по-младите поколения. Младите се стремят по-скоро към онова, което нямат (германски заплати, равни възможности), докато предишните поколения смятаха до известна степен, че са успели (да се присъединят към ЕС или да се установят в развития свят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още