IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки десетилетие след финансовата криза

Средата остава изпълнена с предизвикателства, въпреки че финансовият сектор се възстановява, твърди Банката за международни разплащания

14:50 | 25.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че по-добрата икономика помага на банките да се справят по-успешно, едно десетилетие след началото на финансовата криза, кредиторите в еврозоната са колебливи в оценката си за възстановяването на сектора, обяви Банката за международни разплащания (BIS).

“Финансовият сектор е изправен пред подобряваща се, но все още изпълнена с предизвикателства среда”, коментират от BIS в годишния си доклад.

“Краткосрочните икономически перспективи са се увеличили значително, а финансовите насрещни ветрове се обърнаха в правилната посока за много развити икономики”, посочва докладът.

Банките трябва да използват “дивидента от растежа”, за да засилят своята устойчивост на пазарни шокове и да преструктурират бизнес моделите си, допълва текстът. 

Една по-добра икономика ще спре увеличаването на необслужваните заеми, чиито плащания са се свили.

“Това означава, че банковите системи в някои случаи все още изглеждат уявзвими на по-нататъшно влошаване на кредитното качество. В редица страни от еврозоната например, делът на необслужваните заеми остава постоянно висок”, гласи докладът.



Властите в еврозоната трябваше да се намесят в случая с испанската Banco Popular по-рано този месец и се сблъскват с натиск да се справят с кризите в част от проблемните кредитори в Италия.

Но икономистите твърдят, че Европа е била засегната от две кризи - една финансова и друга, свързана с дълга на страните от еврозоната.

Междувременно американските банки се възползват от своя основен пазар, който е в по-силна фаза на икономическия цикъл, въпреки че икономиката на еврозоната се възстановява. Европа обаче е смятана за по-бавна и не толкова агресивна в справянето с проблемните банки, в сравнение със САЩ, а регионът все още е “препълнен с банки”.

Банката за международни разплащания твърди, че кредиторите по целия свят имат напредък в диверсифицирането на печалбата, но пазарните оценки за много банки все още подсказват за инвеститорски скептицизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още