IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното икономическо забавяне може да спре напредъка в младежката безработица

През миналата година броят на безработните младежи в цял свят е достигнал 73,3 млн. души

10:41 | 09.10.15 г.
<p>
	Правителствата трябва да стимулират създаването на умения сред младежите, според МОТ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителствата трябва да стимулират създаването на умения сред младежите, според МОТ. Снимка: Ройтерс

Положението с младежката безработица най-накрая започва да се подобрява и не трябва да се позволява този процес да спре заради забавянето на световната икономика, коментира Международната организация по труда (МОТ).

През миналата година безработните младежи на възраст между 15 и 24 години в цял свят са били 73,3 млн. души, което с 3,3 милиона по-малко от пика при финансовата криза, достигнат през 2009 г., съобщава Financial Times (FT), като цитира двугодишен доклад на агенцията на ООН по младежката безработица.

След като обаче прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) са, че 2015 г. ще бъде най-лошата година за глобалния растеж от финансовата криза, МОТ призова правителствата да удвоят усилията си, за да обучат и подкрепят младите хора за устойчиви работни места.

Според агенцията все още има много младежи, които са или без работа, или имат работа, но тя не може да ги изкара от бедността. Общо 43% от световната младежка трудова сила попада в една от двете групи.

„Със забавянето на глобалния растеж не можем да позволим напредъкът в младежката безработица да пропадне“, казва Гай Райдър, генерален директор на МОТ. „Добрите намерения трябва да се превърнат в политическа кохерентност за създаването на работни места и развитие на умения сред младежта“, допълва той.

На световно ниво младежката безработица се е стабилизира на около 13% през 2013 и 2014 г., което е все още над нивото отпреди кризата от 11,7%. МОТ очаква равнището ѝ да се увеличи леко до 13,1% през тази година.

Нивото на безработица не се е понижило и въпреки по-малкия брой на младежите, търсещи работа. Причината е, че младежката работна сила също се е свила, тъй като все повече хора продължават да учат по-дълго.

Нивото на устойчивата световна безработица разкрива различните тенденции в отделните региони. Младежката безработица в развитите страни, включително в ЕС, които бяха най-сериозно ударени от кризата от 2009 г., се е понижила от средните 18% през 2012 г. до 16,6% през 2014 г. Безработицата сред младите хора обаче все още е над 20% в две трети от европейските страни и един на всеки трима младежи, търсещи работа, се опитват да намерят такава от повече от година.

Перспективите пред младежите на пазара на труда са се подобрили в Латинска Америка и Субсахарска Африка, където нивата на безработица са спаднали съответно до 13,4% и 11,6%.

Условията обаче са се влошили в Близкия изток и Северна Африка, регионите с най-тежки проблеми при младежката безработица. Нивата на безработицата в тези региони са достигнали съответно до 28,2% и 30,5%. Перспективите пред младите хора са избледнели и в Източна Азия, макар че това остава един от регионите с най-ниско ниво на безработни младежи – 10,6%.

Според проучвания на МОТ на един млад човек са му нужни средно около 19 месеца, за да си намери стабилна работа, след като завърши образованието си. Притежаването на степен прави прехода по-бърз: завършилите университет си намират работа за една трета от времето, нужно на гимназистите. Освен това мъжете също си намират работа по-бързо от жените.

Азита Берар Ауад, директор на отдела по политики в областта на безработицата към МОТ, казва, че политиците трябва да положат повече усилия, за да улеснят прехода, като предоставят на младите хора умения в съответствие с търсенето на пазара на труда. Правителствата трябва да предлагат на младите хора социални защити, независимо от вида на договора им, тъй като временната и неофициална работа е много по-разпространена сред младежите. В еврозоната, например, делът на младежите на възраст между 15 и 24 г., работещи временно, е достигнал рекордни стойности от над 50%.

„Знаем, че днешната младеж е изправена пред труден преход към пазара на труда и с продължаващото световно икономическо забавяне това вероятно ще продължи. Но ние знаем и че по-големите инвестиции в целенасочени действия за насърчаване на младежката заетост в крайна сметка се отплащат“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още