IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел се готви за газова революция

Газовите полета в Средиземно море стават все по-видим вариант за газовата диверсификация на ЕС

15:48 | 15.11.16 г. 6
<p>
	<em>Източник: Министерството на енергетиката на Израел</em></p>

Източник: Министерството на енергетиката на Израел

През последните години Израел съобщи за няколко перспективни находки в Средиземно море и сега се подготвя за истинска революция. По време на конференция енергийният министър на страната Ювал Щайниц съобщи, че сега страната работи за разработването на газовите маршрути в три посоки – на север към Турция, на юг към Египет и на запад – към Италия, предаде Natural Gas Europe.

Акционерите, които разработват едно от перспективните находища - „Левиатан“, вече подписаха и споразумение за износ на газа и в източно направление – към Йордания.

Освен „Левиатан“ през последното десетилетие в Средиземно море Израел откри още няколко много перспективни участъка, сред които „Тамар“, и по-малките „Кариш“, „Танин“ и „Афродита“. По данни на израелското енергийно министерство запасите в „Левиатан“ се оценяват на около 500 млрд. куб. метра, а в „Тамар“ - на около 300 млрд. куб. метра. Последното находище беше открито през 2009 година и вече се разработва.

Израел вече подписа споразумение с Кипър и Гърция за транспортиране на газа в направлението към Европа. По първоначални оценки реализацията на проекта за нов газов триъгълник в Средиземно море ще коства около 5,7 млрд. долара.

Така газът от „Левиатан“ и от полетата около Кипър ще премине през Гърция – входящата точка ще бъде на о. Крит, и ще достигне до Югоизточна Европа. България също би могла да се възползва от постигнатите договорки – чрез ICGB.

Израел води дискусии и с Турция и Египет за износ на суровината, съобщава израелското издание Globe, позовавайки се на свои източници. На този етап единствено ниските цени на петролните пазари поставят въпросителни около икономическата изгода на проектите в този момент.

Самият Египет се подготвя да се превърне в износител на природен газ след откриването на „Зохр“, оценявано като най-голямото находище на газ в Средиземно море досега. Според експерти запасите в него са около 850 млрд. куб. метра. Кайро вече започна да търси маршрут за своя газ и един от тях е Европа – отново през територията на Гърция.

За Европа новите газови полета в Израел, Кипър и Египет означават реална диверсификация на източниците, ако суровината достигне до нейна територия. Затова и проектите могат да получат подкрепата, включително и финансова, от Европейската комисия и така да бъдат сложени пречки пред плановете на „Газпром“ за продължението на „Турски поток“ към Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Така...на този фон, неизвестно какво има в черно море но, известно е, един само случай като онзи с Deep horizon, и - край завинаги. Флора, фауна, скапан БГ черноморски туризъм...както и с вадещите си от него хляба българи. Тю-тю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Моите спомени са за някакви си над 37 трилиона кубика в Русия, над 20 трилиона в Катар и някъде там за и в Иран. И тук, ХОП! Израел с 800 млрд. Ами тя, Европа, ще ги глътне за3 /три!/ години само, и - край с израелския газ. Виж, нефтът, шистовият, имат залежал към 100 млрд барела, извлекаеми от тях- до 6 млрд барела с днешния ш.ибан ф.акинг...които, обаче, техните екоорганизации не дават да се бутат, щото ще си о.*** и малкото земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
На фона та тези големи залежи кокви имаха от Катар, Иран и Рашата, че забравих нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... На мене никъде не ми отиват, ама на тебе май ше ти отидат точно при океана от шистов газ в Полша или в кладенеца на Хан Аспарух - нали ти преди 2 години пак така потриваше ръчици тука, като че ли си изкупил акциите на Агрополихим... Да ви еем и празните ти кви и специалистите по сичко това от айтисиктира... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Левиатан - около 500 млрд. куб. м.Тамар - около 300 млрд. куб. метра+ Кариш, Танин, Афродита+ Зохр - 850 млрд. куб------------------------------Общо отиват ли към 2 трилиона?При това предстоят още проучвания в много другите блокове из Средиземно море.Това помага ли ти да не се чувстваш като боядисано врабче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Диверсификация 100% баце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Абе вие нещо ни фанахте за боядисани врабчета! "Огромното" находище Левиатан с 500 млрд. кубика... хахаха... И вече 4 направления за транспорт! Па това е обемът, който Газпром доставя на Европа за три години бре.. хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Като гледам накъде върви Турция в момента... каквото иска просто ще дойде момент и ще иде да си го вземе. Чувства се унижена ако не я посрещат навсякъде с отворени обятия+ кафе+баклава+съгласие за всичките им искания. Затова още малко и нищо няма да иска от никого ами направо ще тръгне да си го взема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Моабет да става
преди 7 години
Това което ми прави впечатление на схемата, от Кипър газопровода завива по море към Тасос и продължава по море към Гърция. Очаквам скоро турския парламент да приеме резолюция към Европа (по подобие на украинския), че Турция е незаобиколим фактор и да поиска да спре изграждането на подобен газопровод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още