IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ирак и Саудитска Арабия създадоха ИДИЛ

Западът води война срещу екстремистите, но същевременно стиска ръцете на саудитците

22:53 | 22.11.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Как Ирак и Саудитска Арабия създадоха ИДИЛ

Едните режат гърла и ръце, убиват варварски, унищожават световни културни наследства и презират археологията, жените и немюсюлманите. Другите са по-добре облечени и по-добре възпитани, но в сянка вършат същото, пише в редакционен коментар New York Times. 

Едните са “Ислямска държава”, другите – Саудитска Арабия. Западът поведе война срещу екстремистите, но стиска ръцете на саудитците. Според автора Камел Дауд това е механизъм на отричане от международната общност и Съединените щати в частност с цел запазване на стратегическия съюз с най-големия играч на петролния пазар в света. 

В същото време обаче саудитското кралство разчита на подкрепата на духовенство, което проповядва и защитава ревностно уахабизма – ултраконсервативно реформаторско движение в сунитския ислям. Религиозно движение на ислямски фундаментализъм. Движение, което с основаването си през 18-ти век гони една висша цел – да установи халифат с център двата свещени града Мека и Медина.

Изключително строги закони, неприязън към изкуството, голотата и свободата на изразяване, особено що се отнася до жените. Западът обаче затваря очи и се прави, че не забелязва позицията на Саудитска Арабия като основен идеолог на ислямистката култура.

По-младото поколение радикали в арабския свят не са родени джихадисти. Те са засмукани в строгите религиозни учения и агресивните медийни кампании, каквито негласно се толерират в Саудитска Арабия.

Същото се случва и в редица други страни като Алжир, Мароко, Тунис, Либия, Египет, Мали, Мавритания. Налице са хиляди ислямистки издания, които споделят обща визия за света, описана по-горе. В голяма част от тях атаките в Париж бяха описани като резултат от кървавата кампания на "неверниците" срещу исляма. И в обществата в тези държави това мнение преобладава, твърди авторът от  New York Times.

Нищо че на високо ниво политиците поднасят съболезнования и заклеймяват престъплението срещу човечеството. Същото сляпо отричане на действителността, каквото демонстрира Запада спрямо Саудитска Арабия.

Всичко това някак дава голяма доза скептицизъм по отношение на декларациите от западните демокрации за борба с тероризма. Да, в момента Ислямска държава е на преден план и може би обединена коалиция би могла да унищожи тази екстремистка организация. Но това няма да спре потока от нови и нови джихадисти със съзнание, оформено от крайни проповедници и техните учения.

Джихадизмът е сочен за бича на века, но всички се борят с последствията, а не се опитват да прекъснат първоизточника.

Може да се каже, че "Ислямска държава" има майка – това е инвазията в Ирак. Но има и баща – Саудитска Арабия и религиозната власт в кралството.

Докато това не се осъзнае, битките може и да бъдат печелени, но войната – никога. Джихадисти ще бъдат убивани, но на тяхно място постоянно ще идват нови и нови. Доказателството се видя отново при събитията в Париж, както стана и на 11-ти септември преди 14 години... Но светът забравя бързо, заключава  New York Times. 

Още международни новини четете в Dnes.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
А бе , къде е khao?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Ще мине още малко време, докато западът разбере, че заради няколко лобисти печелещи добре от арабски петрол, НАТО реално го играе маша на саудитите. Още малко време е необходимо, за да лъснат механизмите, корупцията и зависимостите, чрез които с пари на данъкоплатците на държавите от НАТО, чрез разходите за "отбрана" на хиляди километри, се плаща разрастването на саудитското влияние и исляма по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 8 години
Не ме кефи Путин, но накрая май ще излезе прагматик човекът. По-добре полу-диктаторска и авторитарна държава тип "Асад", отколкото анархия с ислямисти и джихадисти. И тук е моментът да се признае, че Ирак беше в по-държавно състояние при Саддам, отколкото това Сомалийско подобие, което представлява в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 33 rate down comment 5
mrynmryn
преди 8 години
Време е да се разбута кошера и да се прати малко "демокрация" в СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 40 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
Може да се каже, че "Ислямска държава" има майка това е инвазията в Ирак. Но има и баща Саудитска Арабия и религиозната власт в кралството.А кой е кръстника ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 8
pioner
преди 8 години
Като, че ли Саудитска Арабия започна да пречи на САЩ със ниските цени на петрола и са решили леко да и напомнят колко е лесно от люлка на стабилност да се превърнат в люлка на тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 5
scott
преди 8 години
нема нищо интересно в това...пишат, щот хилъри им е наредила да изкарат малко кирливи ризи на републиканците от преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
а това за 9/11 не е Сунитска Барабия там си беше чиста проба ЦРУ с римската тактика, нараняваш се себе си и то жестоко след това сочиш другите. Съответно общественосста няма как да повярва, че си си забил сам нож в крака трябва да си някой мега откачен за да направиш такова нещо. Това беше и целта на 9/11 всичко да изглежда същинско като истинско и другите да повярват, че е така. Всичко беше ок само по едно време и там "намериха паспорти в руините на пилотите" и от там нещо работата малко загрозня ..... От тогава всички терористи са с редовни документи - без паспорт не тръгват .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
А aaa - какво е това тука ? Сашови да не са продали NYT на Россия Сегодня да няма нещо грешка за камиларите ?!? ... :)) Малко незнам Ирак с какво е виновен, след като е пост диктаторска разбира държава с гепено злато вместо химическо оръжие, но както и да е. Тези Сашш да не готвят някоя цветна революция там в Сунитска Барабия ?? Ако направят там мазало и ги разбият би било чудесно, само, че тоя път руския флот трябва да пази Европа от приийждащата *** на шейха ....... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 7
kane
преди 8 години
авторът тактично е заменил САщ със Ирак в статията според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още