IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво загубиха САЩ в Сирия

Договореното без участието им примирие е сигнал за намаляващото регионално влияние на единствената суперсила в света

12:14 | 05.01.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Продължителността на последното засега примирие в Сирия не е толкова важна, колкото неговият генезис. Русия, Турция и Иран успяха да се договорят без участието на САЩ. Това е сигнал за намаляващото регионално влияние на единствената суперсила, пише в свой анализ за Bloomberg Дейвид Шипли.

Дали това ще е нещо временно или постоянно, ще се разбере в бъдеще. Това, което е ясно, е, че с решението си да не се намесва пряко в Сирия, американският президент Барак Обама загуби шанса да стане част от решението на конфликта. Постигнатото примирие най-вероятно обрича подкрепяните от САЩ бунтовници.

Трите държави, които договориха примирието, биха могли да наложат свои „сфери на влияние“ в де факто разделената държава. Сирийският президент Башар Асад би контролирал най-населената част от държавата в продължение на няколко години, след което той би бил заместен от друг член на алевитското религиозно малцинство.

Възможно е да бъдат предприети съвместни действа, за да бъде елиминирана Ислямска държава - бойците, лоялни на Ал Кайда и други терористични групи.

Русия би прекратила своята директна военна намеса в конфликта, арабите сунити, които представляват най-многобройната група от бунтовниците, биха получили повече автономия, а сирийските кюрди, които са най-ефективните бойци, подкрепяни от САЩ, биха останали с празни ръце.

От стратегическа гледна точка трите големи държави ще се сдобият с много повече. Русия ще има най-силното влияние в Близкия изток от времето на СССР насам. Иран ще се сдобие със сухопътен достъп до Бейрут, ще разшири влиянието си в Ирак и ще може да праща оръжия и муниции на ливанската групировка Хизбула. Турция ще постигне стабилност на южната си граница, гарантирайки си спокойствие, че сирийските кюрди, които турците смятат за свързани с кюрдското терористично движение в Турция, няма да се сдобият със собствена държава. Асад пък ще остане на власт. 

Сред другите потърпевши от тази договореност са иракските сунити, които ще трябва да се борят със засиленото влияние на Иран; Израел, който ще се сблъска със засилваща мощта си Хизбула; както и арабските държави от Персийския залив, които се страхуват от намаляване на влиянието си в региона.

Същевременно САЩ, проваляйки се в опитите си да създадат зона на сигурност в Североизточна Сирия преди руската намеса, загубиха възможността си да играят конструктивна роля в конфликта. Администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп ще трябва да измисли реалистичен план за това как да се консолидират руските и сирийските сили в борбата срещу Ислямска държава и другите терористични групировки, как да се създаде зона на сигурност в Североизточна Сирия след оттеглянето на Русия и как да се накара Турция да спре военните си операции срещу кюрдите.

Тези стъпки биха позволили на САЩ да се спасят частично от фиаското. За съжаление е твърде късно да се направи нещо за 500-те хил. загинали в Сирия, дестабилизацията на Близкия изток и Европа и уронването на силата и влиянието на САЩ, коментира още Шипли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
тоест според теб, сащ са направили нечовешката конспирация да тръгне войната зада си оправят икономиката ... та ... кво да кажа, промити мозъци сте момчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
защото са били съюзници бе, тъпaнар .... кво само го повтаряш това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Ами аз знам...некадърният Шърман(например) никога не е прескачал 4% от общият брой танкове. Отделно в същност това кара икономиката на Щатите да процъфти. Та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
единствената суперсила...------------------------------------бяха, бешело свършено време на 300г. еврейски експеримент дет се взеха на сериозно, но иде време за разпад и перестройка. И загубиха газопровода зарад който фашистите от САшш и Камилите избиха сумай ти цивилни хора и разтуриха сумай ти държави. Да, но Господ забавя но не забравя и дано даде Господа също и на Сашови и Камилите това което и те са направили, дай Боже да ги удави некое цунами тея *** нещастни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
Птица
преди 7 години
Дааа, случайност е, щото не сте чели достатъчно, това е като КОГАТО ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ РАЗПАДА НА 50 ДЪРЖАВИ НОВИ, БЪЛГАРИЯ ДА Е ОСВОБОДЕНА ОТ РУСИЯ, ДА КАНИЛИ СМЕ ГИ ДА ГО НАПРАВЯТ, НО ЯВНО ТОГАВА ТОВА Е БИЛО ОГРОМНА ГРЕШКА!!!ОТДЕЛНО КАКЪВ КАЛИНИНГРАД, КАТО ВЪОБЩЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО РУСНАЦИ Е ИМАЛО В ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ !!??? НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА, ОГРОМНО ЧИСЛО, ОСВЕН ТОВА В СЪВЕТСКАТА АРМИЯ Е ИМАЛО ПАК НАЙ МАЛКО РУСНАЦИ, ВСИЧКО Е БИЛО УКРАЙНИЦИ, БЕЛАРУСИ, КАЗАСТАНЦИ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ !!! ТАКА ЧЕ, ПРОВЕРЕТЕ СИ ФАКТИТЕ И ОТ ТАМ ИДИОЛОГЕМИТЕ !??? СМЕШНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
panther
преди 7 години
3.1941 сащ приемат законопроект за военно подпомагане на Великобритания (във война с Германия) и Китай (във война със съюзника на Германия - Япония) това е началото на т.нар Ленд Лийз7.1941 Германия напада СССР, сащ вклюват СССР в програмата практически веднага, но началните доставки са платени със ЗЛАТО30.9.1941 СССР започва да получава безвъзмездна помощ от сащ12.1941 Япония "изненадващо" напада Пърл Харбър, бтв пърл харбър е почти по средата между континентален сащ и Япония....купон купон купон6.1942 при мидуей, до голяма степен с късмет, но и с майсторство и по-добро разузнаване сащ ликвидират самолетоносачите на Япония7-9.1942 прибиват защитната линия на Японците при Гуадалканал и от там нататък Япония няма ниакъв шансРуснаците губят десетки милиони души, германците губят десетки милиони души и са разбити при Ленинград, Сталинград, Москва и КурскНакрая всички са задължени на сащ. случаенос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Стига си се правил на луд , всички знаят че втората война , както и първата са планирани от америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
eng.Garin
преди 7 години
ммм, естествено , че когато преподредиш думите ми може да напишеш всякакви словоблусдства. Това е ясно на всички и не виждам защо трябва да се излагаш точно в този форум? За Хамилтън е важен Хамилтън , а не отбора! Ако това не ти е ясно, то имаш проблем, защото уравненията ти няма да се изравняват като не познаваш съвременната ценностната система! Как да ти отговарям логично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 7 години
ммм, а изрично написах да има логично обяснение... фантазии и демонстариця на ограничено мислене което вижда печалба когато партньора ти фалира не важи.иначе по другата тема, когато Хамилтън се блъсна в Росберг, отбора им спечели 0 точки ... всички точки отидоха в конкуренцията. и хамилтън беше пред уволнение, тоест загуби и той !Другия ти пример е още по глyпав... а опита някакси да внушиш че сащ са инициирали войната е повече от смешен... знаеш ли колко пари, техника и ресурси са дали безвъзмезно на *** русия ? ... колкото един роснефт на днешни пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 2
eng.Garin
преди 7 години
Ха ха аха! Какво печели Хамилтън, когато Розберг аварира?!? Чудесен пример е какво спечли САЩ от Втората световна война. Всички са в руини и чакат възстановяване. Този, които първи подаде правилната ръка - 100 години напред го "благославят". Сега тези 100 години свършват и САЩ отчаяно се нуждаят от още 100 години "признание".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още