IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени - липсващата тема в президентския дебат в САЩ

Темата е важна и сложна, но се неглижира, според анализ на Bloomberg

15:33 | 19.10.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентската кампания в САЩ се прочу с черните си прогнози за настъпващия Апокалипсис. Единственото нещо обаче, което би го предизвикало - промяната в климата, определено отсъства от дебатите, пише в свой анализ Дейвид Шипли от Bloomberg.

Последната възможност на кандидатите за президент да повдигнат тази тема е днес, тъй като ще се състои последния кандидат-президентски дебат. 

През миналата седмица комисията по президентските дебати оповести темите за предстоящата среща на претендентите за поста Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Водещият на Fox News Крис Уолъс, който ще модерира дебата, избра 6 полета за дискусия, включително няколко, които бяха слабо засегнати в предишните сблъсъци между Клинтън и Тръмп.

Темата за климатичните промени обаче не е сред тях. Въпросът не беше дискутиран и на последните 2 президентски дебата, нито на вицепрезидентските.

Това е трудно да се обясни, тъй като темата въобще не е маловажна. По време на своите над 7 години управление отиващият си президент Барак Обама се впускаше от една климатична инициатива в друга.

По време на първия си мандат Обама инвестира милиарди долари, за да тласне развитието на зелената енергия. През 2014 г. той уговори сключването на сделка с Китай за намаляване на емисиите парникови газове, а през 2015 г. се включи в конференцията за климатичните промени в Париж. На конференцията беше договорено споразумение, в което почти 200 държави поеха ангажимент да намалят вредните си емисии.

Администрацията на Обама подготви и план за чиста енергия (Clean Power Plan), който е обект на остри политически дебати и на множество съдебни спорове.

Същевременно следва да се отбележи, че възгледите на двамата кандидат-президенти по този толкова важен въпрос са много различни. Хилари Клинтън обеща да инвестира в инфраструктура, която произвежда чиста енергия, и да намали замърсяването на въздуха и парниковите газове. Доналд Тръмп пък обеща да преразгледа климатичните регулации, да увеличи въглищното производство и да се абстрахира от темата за  климатичните проблеми.

Твърде много време в дебатите беше пропиляно за банални въпроси. Донякъде това няма как да се избегне – това все пак бяха основните характеристики на тазгодишната президентска кампания, но не трябваше да се получава така, посочва се в анализа.

Според Шипрли трябва да се отдели време за обсъждането на климатичните промени по време на предстоящата последна дискусия. Американците заслужават много повече по тази тема, която се неглижира, а същевременно е изключително важна и сложна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ето за кви "климатични промени" става въпрос - "Деинструализация на всяка държава, снемане на всяка съпротива на който и да било да има икономика, създаване на Една Валута, Едно Правителство, Едни Господстващи Корпорации, Една Световна Баннка и всички опити за отцепване от тези цели да бъдат потушени"Fall of the Republic HQ full length version https://***.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
не става въпрос за никкав климат, а става дума за световното правителство където тея мърршляци Сашш го подготвят от 60г. но ше лапат кожения салам. Всичко е под пасаван за "Климатични Промени", но в действителност целта е да се даде максимум власт на "ООН" ( знаеш къде му е щаб квартирата нали ? :) ) и от там да се ръководи целия свят, но както казах ше почешат коня за гривата. А тва, че в Сашш бълват смрад кат за световно никой не го е еня за нищо ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 7 години
а вие защо си биете азиатците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Те там у ФАЩ нямат общо с климата, следователно няма защо да го обсъждат. Пък и какво има за обсъждане - вече и пеленачетата знаят, че Путин е виновен за промените в климата, щото използва климатични оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още