IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са тенденциите на пазара на въглеродни емисии?

Дали трябва да се ограничи обемът емисии, продавани на пазара, коментираха Генади Кондарев и Кирил Джабаров

11:34 | 28.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Нивото на въглеродни емисии, което е позволено да се търгува, е прекалено високо и това води до ниски цени. Това облекчава големите енергийни компании, които очакваха емисиите да се търгуват за 40 долара/т. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria екологът Генади Кондарев от Сдружение „За Земята“.

В момента обаче борсовата цена е около 5 евро, каза  брокерът на въглеродни емисии Кирил Джабаров.

Очакванията за по-скъпи емисии бяха калкулирани в цените на електроенергията, заяви Кондарев. По думите му от години се правят усилия, за да се намали количеството емисии, което се предлага на пазарите, но обемът се определя в резултат на политически решения и то според него след лобистки натиск.

„Остават доста пробойни в самите схеми, които позволяват някои страни да останат покрити или полупокрити“, каза екологът. Той смята, че някои страни в Източна Европа, включително и България, имат право да продължат да увеличават емисиите си и след 2020 г. 

Кирил Джабаров каза, че ако драстично се намали правото да купуваш емисии, то предприятията трябва да повишат драстично цените на продаваната енергия. Това означава или да се скратят работни места, или пък да се увеличи цената на енергията за потребителите.

След климатичната конференция от Париж инвеститорите панически бягат от вложения, свързани с въглищата, коментира Генади Кондарев, като посочи, че възобновяемите източници се развиват.

Предприятията, базирани на производство от въглища, в момента търпят големи негативи. Те обаче са базирани в държави с нисък стандарт на живот. Така например в Украйна въглищни мини ще трябва да бъдат затворени, коментира Кирил Джабаров.

Екологът отговори, че въглищната индустрия в тези региони е била развита в резултат на политически решения и сега трябва да се положат усилия и да се приложат политики за преход, тъй като въглищата ще се изчерпят в един момент.

Джабаров очаква пазарът на емисии да се разшири след конференцията от Париж и въвеждането на нов инструмент, който стимулира изцяло зелени производства.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Брокер на въглеродни емисии?!? Очаквам скоро и брокер на О2 и Н2О. Е на това му се вика предприемчивост. Да създадеш бизнес от въздуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още