IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини защо фондовият пазар в САЩ ще продължава да расте

Според CNN Money въпреки колебливите нагласи на инвеститори и експерти Wall Street може да достигне нови върхове

12:45 | 27.08.16 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните борсови индекси в САЩ достигнаха исторически високи нива, но мнозина инвеститори и експерти имат по-скоро негативни нагласи. Расте скептицизмът за това, дали пазарите ще достигнат нови върхове, но числата представят друга картина, пише CNN Money.

Индексът VIX, който измерва волатилността и често се определя като показател за страха на Wall Street, е на най-ниското си ниво от близо година

Измерителят на CNN за страха, който включва VIX и още шест индекса за инвеститорските нагласи, показва сигнали по-скоро за „ненаситност“ на пазарите през последния месец. Опасенията след референдума във Великобритания първоначално разтърсиха пазарите, но бързо бяха разсеяни съмненията, че последиците биха наподобявали кризата след фалита на Lehman Brothers.

Инвеститорите също така не изглеждат особено загрижени за последиците от предстоящите президентски избори. Много проучвания дават преднина на Хилари Клинтън, което вероятно би усложнило политическата безизходица, тъй като републиканците контролират Конгреса. Липсата на динамика едва ли ще се хареса на гласоподавателите, но пък трейдърите на Wall Street биха приветствали тази ситуация, тъй като това означава, че няма да има какво да стресира пазарите.

Изглежда няма особено много страх и при евентуална победа на Тръмп. Въпреки противоречивите му изказвания Wall Street смята, че президентът Тръмп би бил по-малко провокативен от кандидата Тръмп.

Така че в крайна сметка американският фондов пазар може да продължи подема си, макар и със скромен темп в обозримото бъдеще. Ето и причините:

Корпоративна Америка е в по-добра форма. Инвеститорите се надяват, че печалбите ще се увеличат през второто полугодие. Освен това добри новини идват от пазара на труда.

„Очакваме резултатите от корпоративните отчети да се възстановят през втората половина на годината. Американската икономика също би трябвало да помогне“, казва Бърт Уайт, главен инвестиционен директор в LPL Financial.

Акциите могат да останат скъпи известно време. Въпреки че пазарите достигат рекорди, това е очевиден повод за опасение. Но с лихвени проценти близо до нулата това може да овладее мечите настроения.

„Естествените последици от ситуацията „евтиното става по-евтино“ е „скъпото става по-скъпо“, което пък означава, че разпродажби на този пазар от страх от преоценяване биха били грешка“, казват анализаторите от Voya Global. Освен това според тях акциите ще останат привлекателни, тъй като доходността по държавните облигации е на най-ниското си ниво от 1792 г., когато Александър Хамилтън консолидира дълга на колониите.

Фед (а и други централни банка) са все още ваши приятели. Забавеният растеж в САЩ е по-добър от растежа в други части на света. Американската икономика обаче все още е далеч от състоянието, което се счита за стабилно.

Колкото до несигурността в Китай, Япония, Европа и редица развиващи се пазари и доколко тя застрашава САЩ, Фед може да задържи лихвените проценти на това ниво, макар че повечето икономисти смятат, че централната банка иска да затегне паричната политика.

Уилям Линч, инвестиционен директор в Hinsdale Associated, казва, че шансовете за повишение на лихвите през септември са се увеличили заради добрите данни за заетостта. По думите му обаче вероятността остава все още сравнително ниска, тъй като това ще изостри разминаването между Фед и останалата част на света.

Бумът на сливанията все още не е приключил. Корпоративна Америка харесва тази среда на ниски лихва. Dollar Shave Club се съгласи да бъде придобита от Unilever за 1 млрд. долара миналия месец, а пък този месец Walmart купи стартъпа за онлайн търговия Jet за 3,3 млрд. долара. Манията по сливания насърчава цените на акциите, тъй като инвеститорите залагат на още сделки. Тя подкрепя и компаниите, които придобиват, тъй като им дава начини да увеличат продажбите и печалбата, посочва CNN Money.

Бавният и умереният печели. Сега може и да не е времето за смели залагания, но не е и времето за изоставяне на фондовия пазар. Комбинация от облигации и акции има смисъл за мнозина инвеститори, тъй като светът на свършва. Това не е 2008 г.

„Търпеливите инвеститори би трябвало да бъдат възнаградени, ако не вършат налудничави неща“, казва Тери Спат, главен инвестиционен директор в Sierra Investment Management. “Вярваме, че е по-добре да се правят пари бавно, отколкото да се предприемат спекулативни залози. Все още има начини да се правят пари и да се правят плавно”, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
как да го изядат и изпият, като те държат печатницата.. за това искате анархия и тероризъм навсякъде!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Е ти как го реши това, при положение, че държат основната валута на света.Всички останали им държат дълга, в ДОЛАРИ!!!! ИМАТ ПЕЧАТНИЦА, А ПУТИН НЯМА !!! Много смешно колективно мислене, всичките искате това анархия, за да сте вие ли ???? Смешно е как ШУТИН ЩЕ СЕ СПРАВИ В ДОЛАРОВ СВЯТ ??? ?ААХАХ Това кога ще го разберете!!??? Еврото има ли го имате стабилност!!!Иначе, той Шутин и без това не ви дава да се развивате!!??? хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
т.е. след 15г. няма да има нужда от хора? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
Grosss
преди 7 години
Американците са изяли и изпили бъдещето си и кой виновен Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
Grosss
преди 7 години
Доларът няма стойност и нито Путин ,нито Русия имат нещо общо с това.Ако стане това дето си мисля се сърди на евреите,арменският поп и баба тиот Кестрич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
ще фалират компании, като ЕПЪЛ, МАЙКОСОФТ, ГУГЪЛ, ФЕЙСБУК, КАТЕРПИЛАР, ГЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИК???????????ПО СКОРО РУСИЯ ДА ФАЛИРА ПРЕДИ ТОВА... СМЕШНО Е ВСИЧКО КОЕТО КАЗВАТЕ, ТАКИВА КАТО ВАС.... ДАЖЕ Е ПЛАЧЕВНО, КОЛКО СТЕ НЕКАДЪРНИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
ЩО НЕ НАПИШЕТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, ХОРАТА НА ЗАПАД ПРИЕМАТ ТОВА С НАДЕЖДА И ОЧАКВАНИЯ ПОЛОЖИТЕЛНИ, НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ... НЕ КАТО ТУКА ВСЕКИ ДЕН ШУТИН ВИ ПРОМИВА, ЯКО !!!! А БЕ СМЕШНО Е, Я НИ КАЖИ КАКВО ОЧАКВАТЕ, ТАКИВА КАТО ТЕБ, КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ???? КАЖИ НИ ИЛИ НЯМАШ ТАКАВА СМЕЛОСТ!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
А ти знаеш ли президенсткия цикъл кога е най силен!!!! Точно в последната си година, ако четеш западни медии или изявите на ОБАМА през фейсбук ще видиш, че човека е прокарал над 600 поправки и стандарти, НОВИ !!!! ТОВА В РУСИЯ НЯМА ДА СТАНЕ И ЗА 100 ГОДИНИ, В БЪЛГАРИЯ СЕ ВИЖДА, ЧЕ НА 10 ГОДИНИ СЕ ОПИТВАТ ПО НЕЩО.!!!ПОСЛЕДНИТЕ ПОПРАВКИ СА ДАНЪЧНИ !!! АМА ВАС ТОВА НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА, ВАС ВИ УНТЕРЕСУВА САМО ШУТИН.И ТОВА Е ПРОБЛЕМ И ЗА БЪЛГАРИЯ, ИЗЛИЗА ЧЕ РУСИЯ ВИЕ ПРОМИЛА ДО ТОЛКОВА, ЧЕ ВСЕ ЕДНО НЕ СТЕ БЪЛГАРИ..А ТОВА КАКВИ ДДЕБИЛИ КАКВО ОЧАКВАЛИ, ЧЕ ЩЯЛ ДА ФАЛИРА САЩ, ЩОТО РУСИЯ ИЗКЛЮЧИЛА ДОЛАРА, СА ТОЛКОВА СМЕШНИ И НЕКАДЪРНИ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ВИ ПИША, ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОНЕСЕТЕ НЯКОИ ДА СЕ РАЗВИВА И ДЪРПА НАПРЕД, СЛЕД КАТО СИ Е УРЕДИЛ СВЕТОВНА ВАЛУТА... ОСНОВНА ВАЛУТА, НЯМА КАК ТОВА ДА ФАЛИРА, ЩОТО СТЕ НЕ ОБРАЗОВАНИ И НЕАКАДЪРНИ И НЕ ГО ОСЪЗНАВАТЕ ДАЖЕ!!!! СМЕШНО Е !!! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТОГАВА !!! КАКВО ЩЯЛО ДА СТАНЕ .. НИКОГА НЯМА ДА ВИДИТЕ ЗАПАДА ЗЛЕ, НО УВИ РАЗПАДА НА РУСИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
Grosss
преди 7 години
Изчакай само да минат изборите в САЩ и гледай какво става,но преди товасе запаси с повече успокоителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Пак сте се събрали да събаряте западната система, много смешно, че нито един реален факт, не даде нито един от вас???????Но какво щяло да стане и въобще що сте само ччугини ???я вижте РУСИЯ КАКВО ЩЕ И СЕ СЛУЧИ ДО ГОДИНА ДВЕ!!!!! МНОГО СМЕШНО, И ВСИЧКО КАТО СЕ СРИНЕ, НАЛИ ПАРИТЕ ВИ СА ТАМ, КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ.. БОЛНИ ДДЕБИЛИ В РУСИЯ ЛИ ЩЕ ГИ ИНВЕСТИРАТЕ ИЛИ ТАМ САМО, КАТО ТУК ЩЕ СПЕКУЛИРАТЕ, ЩОТО ЗА ДА ИНВЕСТИРАШ, ТИ ТРЯБВА КАПИТАЛОВ ПАЗАР.......НО ТУКА УВИ ...СКОРО НЯМА ДА ИМАМЕ, И НИКОЙ НЕ МУ ПУКА!!! ОСОБЕНО НА ТАКИВА ДДЕБИЛИ ЧЕРВЕНИ КАТО ВАС!!! СКАСТРЕНИ МОЗЪЦИ!!?? ХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още