IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша усилено търси алтернатива за руския газ след 2022 г.

Варшава подновява усилията да си осигури доставки от Норвегия

11:22 | 19.10.16 г. 10
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След сериозните сблъсъци между Полша и Русия около плановете за "Северен поток" 2 Варшава активно започна да търси алтернативи на руския газ, пише в свой анализ Politico. Според изданието страната възобновява плановете си за изграждане на газопровод, който да й осигури доставки на суровината от Норвегия.

Договорът за доставка на газ между Полша и Русия изтича през 2022 г.

Страните от Централна Европа реагираха остро на плановете на Русия даразшири "Северен поток" - газопроводът по дъното на Балтийско море, с още две тръби. Целта е заобикалянето на Украйна. Според представителите на държавите от региона обаче по този начин Москва ще може да използва природния газ като политическо оръжие.

Варшава се опита да сложи прът в колелата на проекта, отказвайки да регистрира съвместното предприятие между акционерите в "Северен поток" 2 - "Газпром", Engie, OMV, Shell, Wintershall и Uniper. Така в момента руската компания е собственик на 100% от капитала на предприятието, което трябва да изгради газопровода. Това обаче е в нарушение на европейските правила, според които компанията, която добива газ, не може да бъде мажоритарен собственик на доставчика на суровината.

За доставки на норвежки газ в Полша се заговори още в края на 90-те години на миналия век. Тогава плановете бяха да бъде изграден газопровод от норвежкия шелф през Дания до бреговете на Полша. За целта обаче трябва да бъде построен газопровод и да се обнови инфраструктурата в Норвегия и Дания.

По този газопровод страната би могла да да получава до 10 млрд. куб. м природен газ годишно, тоест количествата, които ѝ доставя Русия в този момент. Това се равнява на около три четвърти от потреблението на синьо гориво в Полша.

Проектът обаче беше спрян няколко години по-късно с идването на проруско правителство на власт, припомня Politico. През 2007 г. беше направен опит за рестарт на този газопровод, но без успех.

Норвегия е готова за реализацията на тази идея. Осло посочва, че има свободен капацитет, за да задоволи нуждите на полския пазар. Страната е доставчик на около една четвърт от газа, потребяван в Европа. Основните й клиенти са Германия, Великобритания, Белгия и Франция.

По-голямата част от полетата, които Осло още не експлоатира, са в Северно и Баренцово море. Индустрията очаква решение до няколко години дали Норвегия ще изнася втечнен газ, или ще бъдат строени нови газопроводи до Европа. За целта обаче е нужен ясен сигнал от страна на европейските пазари, коментират още в страната. Нужна е и ясна икономическа обосновка за строителството на газопроводи.

В допълнение на плановете за диверсификация на доставките Полша ще изгради и терминал за втечнен газ с капацитет от 5 млрд. куб. метра газ годишно, допълва още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Поляците да построят още един терминал за втечнен газ и ще си решат проблема кардинално Строителството на два терминала едновременно е много по евтино отколкото строителството на един Бъдещето е на втечнения природен газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 7 години
За протокола: БГ изкупува енергията от ТЕЦ 1 и 3(хамерикански) на цена 10(десет) пъти по-висока от тази на ТЕЦ 2/държавна/.И двете са модернизирани по новите 'евро-стандарти', т.е. с една и съща технология и ползват еднакви въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
...до тогава може американската прегръдка да е преключила и да не се налага правенето на украински лупинги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Хаха , много точна формулировка "политически правилната стока " ...цената няма значение ! Пазарна икономика или Политическа икономика ?! Странно , нещото което "демократичният" свят отхвърли , сега се налага силово !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
Алтернативи бол - едни техни съседи си направиха терминал за втечнен газ. Вярно, че струва два пъти по-скъпо, и че се наложи административно да задължат потребителите да го купуват, ама какво толкова - нали е политически правилният газ. Както ние си купуваме политически правилната ел.енергия на двойна цена от едни тецове. И поляците така - на спотови цени ще си купят руски газ от немски посредници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Предлагам и друга алтернатива на тия генетически алкохолици - след 22-ра да се топлят с водушка. Поляците са ***, най-обикновени пияници със самочувствие без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Е колко да е спешно, до 22-ра не се знае, може да минат 101% на ВЕИ :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още