IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Раджан: След кризата икономическите рискове се разпространиха на нови места

Почти е сигурно, че мълния не удря два пъти на едно място, вероятно защото вземате мерки, посочва бившият управител на индийската централна банка

17:22 | 26.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Рагурам Раджан. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рагурам Раджан. Снимка: Архив Ройтерс

Банките по света станаха по-сигурни след глобалната финансова криза, но икономическите рискове се разпространиха другаде, заяви Рагурам Раджан, бившият управител на централната банка на Индия, пред CNBC.

“Почти е сигурно, че мълния не удря два пъти на едно място, вероятно защото вземате мерки”, посочва Раджан.

„Банките са много по-сигурно място отколкото бяха. Проблемът е, че като цяло рискът в икономиката не е напълно изчезнал. Ако направите банките по-безопасни, рискът трябва да се премести другаде“, казва още икономистът, който в момента преподава „Финанси“ в Booth School of Business към Чикагския университет.

По думите му има аспекти от сенчестата финансова система, които днес са малко по-притеснителни, особено високото ниво на необслужваните студентски заеми. 

Според анализ на Американската потребителска федерация броят на хората, които са спрели да плащат вноските по студентските си кредити, се е повишил със 17% от 2015 г. до 2016 г.

Раджан казва, че рискът от фалит по студентските заеми се повишава заради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще продължава да увеличава лихвените проценти.

„Това е преди лихвите да станат значителни. И какво ще стане ако по някои кредити те са плаващи и ставките се повишат още повече?“, отбелязва бившият управител на индийската централна банка.

CNBC обяснява, че някои частни студентски кредити са с плаващи лихви, които се движат заедно с основния лихвен процент, определян от Фед. В САЩ студентските кредити, отпускани от федералното правителство, са с лихви, който се изчисляват чрез формула, свързана с 10-годишните облигации. Затова ако доходността по 10-годишните ценни книжа се повиши, разходите за обслужване на кредитите също ще нараснат.

А доходността е почти сигурно, че ще се повиши с вдигането на лихвите от страна на Фед и заради вероятността Конгресът да натрупа още дълг, за да финансира политиките на новата администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още