IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на въглеродния диоксид достига рекордни нива

Една от причините за нарастването на концентрацията на този газ е феноменът Ел Ниньо

16:25 | 25.10.16 г. 3
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Концентрацията на въглерден диоксид в земната атмосфера достига стойности от 400 ppm (частици на милион) през миналата година. Това става ясно от доклада за парниковите газове на Световната метеорлогична асоциация към ООН (WMO), цитиран от Deutsche Welle.

По сведения на експерти през тази година стойностите са многократно преминати.  В своите прогнози за бъдещото развитие изследователите дават малко поводи да вярваме, че човечеството може се справи бързо с процесите на климатичните изменения – в идващите десетилетия средностатистическите стойности на концентрацията на въглероден диоксид в глобален мащаб ще останат на същите рекордновисоки нива.

Една от причините за нарастването на концентрацията на този газ е феноменът Ел Ниньо. Въпросният причинява засушавания в тропиците и това намалява възможностите на горите, районите с много растителност и океаните да абсорбират CO2.

 Сключването на Парижкото климатично споразумение през 2015 г. , чиято цел е ограничаване на глобалното затопляне, „възвести нова ера на оптимизъм“, смята генералният секретар на WMO Петери Таалас.  На срещата в Париж страните участнички се споразумяха да ограничат глобалното затопляне с под 2 градуса в сравнение с прединдустриалните времена.

От началото на „индустриализацията“ хората произвеждат повече CO2 и други парникови газове, отколкото природата може да усвои. Въглеродният двуокис се получава най-вече от използването на фосилни енергоизточници като петрол, въглища и газ. Въпросният елемент е отговорен за 76% от ефекта на парниковите газове. Въглеродният диоксид може да остане в атмосферата цели десетилетия.

На 7 ноември в Маракеш започва климатична конференция на ООН, първата след ратифицирането на Парижкото климатично споразумение. На ниво ЕС ще се дебатира след това как приетото намаляване на парниковите емисии ще се разпредели на всичките 28 държави членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
" Стойността на въглеродния диоксид достига рекордни нива 2Една от причините за нарастването на концентрацията на този газ е феноменът Ел Ниньо"Мдам. Не ще да е нарушението в баланса изпускане в атмосферата-извличане от нея, ами Ел Ниньо, Ла Ниня, Ел Дядо, ла Баба и т.н. ***, над които великата хамериканска демоклъция няма , естествено, никакво влияние. Тва вулкани, циклони, крастави жаби и т.н. може да са виновни, а янките с коли от по 5-7 литра не са, оти они им трябват да ся фукат пред кифлите от съседното село на 300 км /примерно/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 7 години
Егати кефът, няма да има снежни зими, ще си живия щастливо в къщата в Драгалевци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 7 години
Егати кефът, няма да има снежни зими, ще си живия щастливо в къщата в Драгалевци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още