IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп или Пенс - кой е по-вреден за САЩ?

Президентските амбиции на вицепрезидента не са нищо ново, защото той цял живот се състезава за изборна длъжност

08:28 | 09.08.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп (вляво) и Майк Пенс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп (вляво) и Майк Пенс. Снимка: Ройтерс

Майк Пенс отрича съобщенията, че се подготвя да се кандидатира за президент през 2020 г., ако по някаква причина Доналд Тръмп отпадне или реши, че му стига един мандат.

Отричането на вицепрезидента бе толкова пресилено - той нарече статията във вестник New York Times "позорна и оскърбителна" - че ако беше вързан към детектор на лъжата, щеше да изпържи жиците и да взриви проводниците. Единственото погрешно нещо в онази статия бе моментът, в който излезе. Президентските амбиции на Пенс не са нищо ново. Той цял живот се състезава за изборна длъжност, пише в материал за Washinton Post Ричард Коен.

Пенс е самото олицетворение на кариерния политик. С изключение на няколко години като водещ на токшоута по телевизията и радиото, той не е правил нищо друго, освен да се надпреварва за изборна длъжност, като печели всички състезания освен първите две. В Конгреса той се опита да стане председател на Републиканския проучвателен комитет, после се кандидатира за губернатор на Индиана през 2012 г. и накрая смирено стана кандидат-вицепрезидента на Тръмп. Пенс не е човек, който е придирчив към подаръци. Погледът му е насочен към 2020 г. 

Междувременно Пенс се превърна в повод за салонна игра в някои кръгове: ако президентът Тръмп напусне поста преди да е изтекъл мандатът му - ако го удари било мълния, било специалният прокурор Робърт Мюлър - дали това ще е нещо хубаво за страната? С други думи, кой е по-вреден - Тръмп или Пенс? Труден въпрос. Тръмп е заплаха, едновременно невежа и хаотичен. Спасява го това, че е некомпетентен. През първите си шест месеца на власт направи пълна каша от външната ни политика, върна назад усилията по ограничаване на глобалното затопляне, експлоатира държавни територии и обезлюди Държавния департамент. Тези усилия, колкото и да са вредни, досега обаче бяха доста ограничени.

Тръмп не е прокарал нито един важен закон, нито пък е построил каквито и да било стени.

От друга страна, неговият най-значим и ужасяващ принос е, че нормализира лъжата като обичаен инструмент от президентското управление. Той изтика истината "в ъгъла" и я ограничи до нещо, характеризирано като лъжещите и нелоялни водещи медии. Той лъже с определена цел или просто за удоволствие. Така лъже, че при него това би трябвало да е душевно заболяване. Наречете го политически невменяем.

Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 34 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
отсвирил съм го отдавна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Като не си интелигентен, поне си красив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 12
michaelis12
преди 6 години
.... кой е по-вреден за САЩ? ----------------------------------------"пише в материал за Washinton Post Ричард Коен." този и гадния им вестник са вредни за САЩ както и вашия проссс анализ както винаги ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още