IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите пречки пред обещаните от Тръмп търговски войни

Новоизбраният президент на САЩ ще трябва да поеме по криволичещия път на закона, за да осъществи намеренията си

13:53 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потеглил на война срещу изнасянето от САЩ на дейности на предприятия, Доналд Тръмп заплашва с наказателни търговски мерки Мексико, Китай и международни компании. Той обаче ще трябва да поеме по тесния и криволичещ път на закона, за да осъществи намеренията си, като едновременно с това ще изложи Съединените щати на наказателни мерки от други страни, пише AFP.

Избран заради обещанието си да върне работните места обратно в Съединените щати, бъдещият президент отново повтори заплахата си вчера, уверявайки, че ще наложи тежки вносни мита на предприятията, развиващи производствена дейност в Мексико. Дали обаче действително ще успее да го направи?

По силата на член 1 от конституцията американският Конгрес е институцията, натоварена да налага и събира митата и да регламентира търговията с другите страни. Основният закон все пак поверява на американския президент и неговата администрация задачата да преговаря по международните договори, но при условие те да бъдат одобрени от Конгреса.

През 20-ти век обаче американският парламент значително разшири правомощията на държавния глава в търговската сфера.

"Днес американските закони дават на президента огромна власт за ограничаване на търговския обмен", обяснява Гари Хъфбауър, бивш ръководител на търговския отдел в министерството на финансите на САЩ.

Цикъл на репресии

Гласуваният през 1917 година Закон за търговията с вражеска държава (Trading with the Enemy Act) позволява на президента на САЩ да прекратява вноса от дадена страна "по време на война или други периоди на извънредна ситуация в страната" - термин, който е достатъчно мъгляв, за да позволява по-широки интерпретации.

През 1941 година американският президент Франклин Рузвелт го използва, за да замрази търговските отношения с Япония, и някои експерти твърдят, че и Тръмп може да си послужи с този закон, основавайки се факта, че Съединените щати водят военни операции в Ирак и Афганистан.

Други наказателни мерки биха могли да намерят по-лесно оправдание - Търговският закон от 1974 година позволява на изпълнителната власт да въвежда мита за дадена страна, ако действията й са "неразумни", или да замразява търговско споразумение, ако то поражда икономически "товар" за Съединените щати.

Тази разпоредба може да засегне любимата мишена на Доналд Тръмп - Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) между САЩ, Мексико и Канада.

Същият този закон позволява на администрацията да налага свръхтакса от 15 процента върху вноса за максимален период от 150 дни, за да могат Съединените щати да коригират евентуално "неравновесие в платежния баланс" с търговските си партньори.

В случая хроничният търговски дефицит на САЩ с Китай би могъл да предостави на Доналд Тръмп мечтания аргумент.

Дори и законово осъществими, такива действия обаче биха се оказали рисковани в икономически и политически план.

"Това би предизвикало цикъл от репресивни мерки от страна на съответните държави, към които най-вероятно те ще прибавят и постъпки пред Световната търговска организация (СТО)", уверен е Клиф Бърнс, адвокат, специалист по търговско право в кантората Брайън Кейв (Bryan Cave) във Вашингтон.

"Извънредна" заплаха

По-трудно обаче могат да се намерят правни основания за индивидуални мита за някои предприятия, с каквито Тръмп заплашва General Motors и Toyota.

Член 14 от конституцията гарантира равна защита от закона, така че въвеждането на отделни санкции би било в нарушение на този текст.

Според Клиф Бърнс възможно е все пак Тръмп да се позове на един закон за "извънредни ситуации" от 1977 година, позволяващ да се предприемат временни мерки в случай на "извънредна " заплаха за икономиката, без да има опасност те да бъдат обжалвани повсеместно в съда.

"Обикновено ако се опитате да оспорите президентски действия, предприети по силата на този закон, президентът отговаря, че това е в правомощията му в сферата на външната политика, така че съдът го оправдава", твърди адвокатът.

Доналд Тръмп би могъл също така да използва по-хитър ход: да наложи мита не за самото предприятие, а за отделните части, които то използва в производството си, по-специално в автомобилостроителния сектор.

"Възможно е той да определи характерни елементи, които предприятието внася - например шасита с определен размер или тип двигатели", подчертава Гари Хъфбауър, който днес работи в изследователския център към института Питърсън във Вашингтон.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още