IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено

Силата на долара оказа натиск над цените на златото, което поевтиня с над 3% до около 1 272,81 долара за тройунция

12:33 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските фондови борси се търгуваха смесено в сряда, след като доларът се покачи на фона на коментарите за потенциално затягане на паричната политика в САЩ, съобщи CNBC.

Японската йена се търгуваше на ниво около 102,92 йени за долар, което е около триседмично дъно.

В Южна Корея имаше макроикономически данни, като потребителските цени се повишават с 1,2% на годишна база през септември, което е най-резкият ръст от седем месеца.

Що се отнася до реториката от страна на Фед, във вторник председателят на централната банка за Ричмънд Джефри Лакър заяви, че аргументът за повишение на лихвите набира сила. В реч в Нова Зеландия председателят на институцията за Чикаго Чарлз Евънс пък каза, че би подкрепил затягане на паричната политика до края на годината, ако икономиката остане стабилна.

Доларовият индекс, който следи представянето на валутата спрямо кошница от шест нейни конкуренти, беше 96,032 пункта, след като по-рано докосна 96,442 пункта – двумесечен връх.

Силата на долара оказа натиск над цените на златото, което поевтиня с над 3% до около 1 272,81 долара за тройунция.

Паундът поевтиня до най-ниското си ниво то 1985 г. заради подновените опасения около излизането на Великобритания от Европейския съюз. Лирата се обменяше за 1,2695 долара. Миналата седмица курсът беше над 1,30 долара за паунд.

По време на азиатската търговия американският суров петрол WTI поскъпна с 0,97% до 49,16 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добави 0,86% към цената си до 51,31 долара за барел. Инвеститорите очакват по-късно днес официалните данни за петролните резерви на САЩ през изминалата седмица.

В корпоративната сфера Citi Investment Research повиши оценката за акциите на южнокорейската енергийна компания S-Oil до „купувай“ заради големия проект за рафиниране RUC/ODC. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,65%.

Продажбите на дребно в Австралия се повишиха с 0,4% на месечна база на фона на очаквания за ръст от 0,2 на сто. Подобрените продажби са подкрепени от ниските лихвени проценти и повишеното потребителско доверие.

Борсите в Китай остават затворени заради т.нар. Златна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още