IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха последното тримесечие оптимистично

Японският индекс Nikkei продължи доброто си представяне и отчете нов ръст от 1,9%

11:50 | 01.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси започнаха четвъртото тримесечие с положителен тон в четвъртък, след като подемът от предишния ден на Wall Street засили апетита към рискове на фона на последните икономически данни от двете най-големи азиатски икономики, съобщава CNBC.

В сряда технологичният индекс Nasdaq Composite поведе борсата със скок от 2,3%, а индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха съответно с 1,5% и 1,9% нагоре след рали на световните пазари.

Японският индекс Nikkei 225 продължава с положителната си тенденция, след като скочи с 2,7% в предишната сесия. Индексът приключи с ръст от 1,9%, макар че през последните минути от търговията се понижи спрямо дневните си върхови стойности.

Акциите на производителя на индустриални роботи Fanuc скочиха с 3,9%, а тези на SoftBank и Fast Retailing – съответно с 2,8% и 1,7%.

Банковият сектор също се представи изключително добре. Цените на акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group се качиха съответно с 4,3% и 3,6%. Брокерсите компании също отчетоха добър старт на тримесечието. Акциите на Nomura Holdings и Daiwa Securities завършиха съответно с 2,4% и 3% нагоре.

Nissan Motor се представи най-добре сред автомобилните производители, като акциите ѝ скочиха с 5,1%, а тези на Nikon с 4,2%.

Sony продължава да привлича сериозни поръчки за купуване, след като Goldmans Sachs ѝ предостави рейтинг „buy” на целева цена от 4200 йени в сряда. Акциите ѝ поскъпнаха с 3,4% в четвъртък.

Обхванатата от скандал Toshiba също затвори с ръст от 2,2%, след като акционерите одобриха нов състав на 11-членния управителен съвет късно в сряда. Технологичният гигант получи и заем за 3,3 млрд. долара по-рано през деня.

Китайските борси са затворени заради национални празници до октомври.

Австралийският индекс S&P ASX 200 продължи положителния си ход, затваряйки с 1,8% нагоре, след като взе предвид смесените данни за производителната активност на най-големия й търговски партньор – Китай.

Цената на акциите BHP Billiton скочи с 2,1%. Енергийният сектор намери подкрепа в по-стабилните цени на петрола в азиатската търговия. Цените на акциите на Santos, Woodside Petroleum и Oil Search приключиха сесията с повишения между 2,1% и 4,8%.

Акциите на Oz Minerals поскъпнаха рязко с 19,6% до тримесечен пик след новината, че огромният американски частен инвестиционен фонд KKR & Co е купила 10-процентов дял от минната компания.

Цената на акциите на Australia and New Zealand Banking се вдигна с 1,6%, след като банката обяви, че Шейн Елиът ще заеме поста на Майк Смит като главен изпълнителен директор от януари 2016 г. В момента Елиът е главен финансов директор на банката.

Акциите на другите големи кредитори също се вдигнаха с между 1,9% и 2,1%, оказвайки сериозна подкрепа на борсата в Сидни.

С ръст от 0,8% южнокорейският индекс Kospi достигна до най-високото си ниво от 22 септември насам, след като се оказа, че износът се е свил с по-малко от очакваното.

Сред печелившите бяха Hyundai Motor и Posco, чиито акции поскъпнаха съответно с 2,5% и 1,5%. Цената на акциите на Naver пък скочи с 6,4% до най-високото си ниво за последните три месеца, след като инвеститорите заложиха на по-добрата печалба за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още