IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси нараснаха в относително спокойна сесия

Пазарите в Китай, Тайван, Южна Корея и Хонконг бяха затворени в петък заради официални празници

12:25 | 16.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските индекси нараснаха в относително спокойна петъчна сесия, като няколко от пазарите в региона бяха затворени, а инвеститорите останаха в очакване на предстоящите ключови срещи на централните банки на САЩ и Япония следващата седмица, съобщава CNBC.

Пазарите в Китай, Тайван, Южна Корея и Хонконг бяха затворени заради официални празници.

В Австралия ASX 200 прибави 1,08% до 5 296,69 пункта, след като повечето сектори отчетоха повишения. Енергийният сектор нарасна с 1,24%, докато финансовият подиндекс прибави 1,07%.

Японският Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,70%, като затвори на ниво от 16 519,29 пункта, докато Topix се покачи с 0,8% до 1 311,50 пункта.

Източник: CNBC

Повечето банкови акции в Япония поскъпнаха с по 1%, след като по-рано през седмицата бяха под натиск, когато медиите заговориха за понижение на лихвите до отрицателни стойности.

Акциите на Mitsubishi UFJ покачиха цената си с 2,71%, книжата на SMFG поскъпнаха с 2,24%, а на Mizuho Financial с 1,70%.

В Индия Nifty 50 се повиши с 0,99% в следобедната сесия, докато Sensex прибави 1,17%. Сингапурският Strait Times Index нарасна с 0,56%.

Азиатската сесия последва позитивизма на американската борса в четвъртък, където трите водещи индекса се оцветиха в зелено.

Доларът отбеляза лека промяна спрямо кошницата от валути, като доларовият индекс беше на ниво от 95,344 пункта към 10:40 часа българско време, като леко се понижи от нивата от 95,499 от следобедната сесия в четвъртък.

Липсата на забележимо движение при долара следва серията от икономически данни в САЩ. Броят на молбите за помощи при безработица, подадени през миналата седмица, остава почти без промяна спрямо предходния седемдневен период. Броят на подадените заявления е нараснал с 1 000 през седмицата до 10 септември до 260 хил., посочва се в доклад на министерството на труда на САЩ. Медианната прогноза в проучване на Bloomberg беше за 265 хил. молби.

Продажбите на дребно в САЩ са се понижили с повече от очакваното през август, което показва пауза в силните разходи на потребителите напоследък. В същото време промишленото производство се понижава с 0,4 на сто през август, повече от очакваните 0,3%.

„Тези разочароващи данни би трябвало да натежат на долара и той да тръгне надолу, но въпреки това американската валута приключи деня с повишение спрямо британския паунд и не се промени спрямо еврото и японската йена“, коментира Кати Лиън, директор за валутни стратегии в BK Asset Management.

Повечето валутни двойки се търгуваха почти без изменение спрямо нивото на предишното им затваряне.

Един долар се разменяше за 101,95 йени в петък следобед в сравнение с нивото на предишно затваряне от 102,09 йени за долар.

Цените на петрола се понижиха по време на следобедната сесия в Азия. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,73% до 43,59 долара за барел, след като цената им се покачи с 0,8% на американската борса. Фючърсите върху европейския сорт Брент понижиха цената си с 0,69% до 46,27 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още