IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции се покачиха в очакване на Фед

Решението на Федералния резерв за паричната политика остава във фокуса на инвеститорите

23:42 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американските индекси се покачиха рязко в четвъртък след серия икономически данни преди наближаващата среща на Фед следващата седмица, съобщава CNBC.

„Три неща движат пазара днес”, обясни Майкъл Ароун, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors. „Първо, Apple се представя по-добре след високите продажби на новия iPhone 7. Виждаме скок и при петрола, както и серия от икономически данни, които правят все по-малка вероятността от промяна на лихвените проценти следващата седмица”, обясни той.

Dow Jones прибави повече от 200 пункта, преди да затвори с повишение от около 180 пункта, като Apple допринесе най-много за доброто представяне на индекса.

Широкият S&P 500 нарасна с 1%, благодарение на информационните и енергийните компании.

Nasdaq се повиши с 1,4%, след като цената на акциите на Apple скочи с 3,4%. За седмицата книжата на мобилния производител поскъпнаха с 12%.

От своя страна Брент Шут, главен инвестиционен стратег в Northwestern Mutual Wealth Management, предупреди, че нестабилността на пазара би могла да се увеличи в близко бъдеще. „Обикновено, когато Фед се намира в повратна точка, нестабилността нараства. Това се случи по-рано тази година, както и през 1994 г.”, обясни той.

Броят на молбите за помощи при безработица, подадени през миналата седмица, остава почти без промяна спрямо предходния седемдневен период. Броят на подадените заявления е нараснал с 1 000 през седмицата до 10 септември до 260 хил., посочва се в доклад на министерството на труда на САЩ.  Медианната прогноза в проучване на Bloomberg беше за 265 хил. молби.

Продажбите на дребно в САЩ са се понижили с повече от очакваното през август, което показва пауза в силните разходи на потребителите напоследък. В същото време промишленото производство се понижава с 0,4 на сто през август, повече от очакваните 0,3%.

Изнесените данни в четвъртък бяха последните преди Фед да започне своята двудневна среща за паричната политика. Инвеститорите следят внимателно икономическите данни и се опитат да оценят възможността Централната банка да повиши лихвените проценти.

„От Фед свършиха добра работа в объркването на всички”, заяви Мат Тътъл от Tuttle Tactical Management. „Не мисля, че ще има промяна следващата седмица. Но и да има, няма да бъда изненадан, защото те объркаха всичко толкова много”, коментира той.

След излизането на икономическите данни в четвъртък пазарните очаквания за увеличение на лихвения процент са ниски - едва 12%.

На петролния пазар фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,8% до 43,91 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още