IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари останаха стабилни преди срещата на Фед

Индексите отчетоха предимно ръстове на фона на добри икономически данни

11:27 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските акции отчетоха предимно повишения в сряда, след като китайският производствен сектор показа признаци на разширяване през януари, а инвеститорите насочват вниманието си към първия преглед на политиката от страна на Федералния резерв (Фед) за тази година, съобщава CNBC.

Промишлеността в Китай продължава да се разширява, при това с малко по-добър темп от очакваното. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора се понижава от 51,4 пункта през декември до 51,3 пункта през януари. Прогнозите на икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, бяха за спад до 51,2 пункта.

Въпреки понижението в стойността фактът, че тя остава над 50 пункта, означава, че секторът се разширява. Понижението означава, че това се случва с малко по-бавен темп.

“Данните говорят за шесто поредно месечно разширяване в сектора и са признак за стабилизацията на най-голямата азиатска икономика“, коментира Маргарет Янг, пазарен анализатор в CMC Markets.

Очакванията са Фед да не обяви промени, но инвеститорите ще следят внимателно тона на изявлението, след като Централната банка през декември прогнозира три промени в лихвените проценти през 2017 г.

Във фокуса също така са и валутните пазари, след като американският президент Доналд Тръмп разкритикува Германия, Япония и Китай, заявявайки, че трите страни девалвират валутите си, което оказва негативно влияние на американските фирми и потребители.

Главният търговски съветник на американския президент Доналд Тръмп Питър Наваро обвини Германия, че използва сравнително ниския курс на еврото за свое предимство за сметка на САЩ и европейските партньори. Обвиненията бяха отречени от германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че „Германия е страна, която винаги е призовавала за независима политика на Европейската централна банка“.

Европейската валута поскъпна след коментарите, достигайки двумесечен връх, като едно евро се разменяше за 1,0811 долара. Йената поевтиня по време на азиатската сесия, като се търгува на ниво от 113,14 йени за долар, а австралийският долар остана стабилен, като се разменяше за 0,7557 щатски долара.

Доларовият индекс беше под натиск, като се търгува на ниво от 99,691 пункта след коментарите на американската администрация в сравнение с нивата от 100 пункта през миналата седмица.

Японският индекс Nikkei 225 се възстанови от по-ранните загуби от 0,5%, като се прибави 0,56% към стойността си.

Източник: CNBC

Акциите на Toshiba поскъпнаха с 0,45%, като по-рано понижиха цената си с 3%, след като Wall Street Journal съобщи, че компанията ще спре изграждането на атомни елкектроцентрали след загубата от милиарди долари заради завършването на няколко проекта в САЩ. 

Книжата на гиганта в игралната индустрия Nintendo поевтиняха с 3,27%, след като компанията съкрати прогнозата си за печалбата с 10 млрд. йени (88 млн. долара) заради слаби продажби на конзолите. Очаква се най-новата конзола на компанията "Switch" да бъде пусната през март.

В същото време акциите на Mitsubishi Motors повишиха цената си с 12,56%, след като компанията ревизира оперативната загуба за фискалната година от 27,6 млрд. йени (244 млн. долара) до печалба в размер на 1 млрд. йени (8,8 млн. долара). Причината за това са успешните методи за намаляване на разходите.

Австралийският ASX 200 нарасна с 0,57%, благодарение на подиндекса на златото, който прибави 1,12% към стойността си.

Южнокорейският Kospi отчете ръст от 0,62%, след като данните за търговията показаха, че износът през януари се е увеличил с 11,2% спрямо година по-рано, което е най-бързият темп на растеж от 2012 г. насам. 

Индустриалното производство на Южна Корея през декември намалява с 0,5%, като не оправда очакванията на Ройтерс за увеличение от 0,3%.

Търговията в Хинконг се възстанови след празниците за Китайската нова година, но Hang Seng отписа 0,18% от стойността си. Заради празника китайските континентални пазари остават затворени до четвъртък. Пазарите във Виетнам, Малайзия и Тайван също са затворени заради официални почивни дни.

По време на азиатската сесия цените на петрола се понижиха, като фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,11% до 52,74 долара за барел, а тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,16% до 55,49 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още