IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари приключиха предимно с повишения в навечерието на изборите в САЩ

Върху настроенията повлияха и данните за търговския баланс на Китай

12:09 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключиха търговията с повишения, след като индексите се колебаеха между ръстове и спадове, докато светът насочва цялото си внимание към президентските избори в САЩ, пише CNBC.

Пазарните участници бяха нервни преди началото на президентските избори, които са най-обсъжданата тема в медиите в световен мащаб.

„Трейдърите бяха неспокойни в Азиатско-тихоокенаксия регион заради страха от резултатите от президентския вот“, коментира Стефан Инс, трейдър в Oanda.

Върху настроенията повлияха и данните за търговския баланс на Китай.

„Данните за китайските търговски баланс не бяха окуражаващи изобщо“, коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets, според който евентуалната победа на Тръмп ще утежни допълнително ситуацията.

Китайският износ се понижава през октомври седми пореден месец, като слабото търсене продължава да тежи на икономика номер две в света. Износът се понижава със 7,3% на годишна база. Резултатът е по-лош от средната прогноза от 5,7% на икономистите, анкетирани от WSJ. През септември спадът беше 10%.

В същото време Bloomberg съобщи, че най-големите валутни резерви в света – китайските, се свиват през октомври с най-бърз темп от януари насам. Валутните резерви на Китайската народна банка се понижават с 45,7 млрд. долара до 3,12 трлн. долара през октомври. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 3,13 трлн. долара.

Китайската валута се търгува на ниво от 6,7762 юана за долар малко към 9:20 часа българско време в сравнение с предишното ниво на затваряне от 6,7769 юана за долар.

Австралийският ASX 200 затвори с ръст от 0,13% до 5 257,79 пункта, след като започна сесията с покачване от 0,3%. Индексът беше подкрепен от сектора на основните производители на ресурси, който нарасна с 1,43%. В същото време енергийният подиндекс се покачи с 1,49%, докато финансовият се понижи с 0,59 %.

В Япония Nikkei 225 приключи със спад от 0,03% до 17 171,38 пункта, докато южнокорейският Kospi приключи с ръст от 0,29% до 2 003,38 пункта.

Китайските акции поскъпнаха, като Shanghai composite нарасна с 0,47% до 3 148,02 пункта, а Shenzhen composite прибави 0,66% до 2 080,435 пункта.

Източник: CNBC

Американските фондови борси затвориха сесията в понеделник със силни повишения, след като от ФБР заявиха, че няма да повдигнат обвинения срещу кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън заради ползването на частен сървър за имейл кореспонденцията й по времето, когато беше държавен секретар на САЩ.

Последните събития около американската предизборна кампания отдалечиха инвеститорите от валутите, приемани като убежища по време на несигурност.

Йената се отдалечи от нивата от около 103 йени за долар през миналата седмица, като се търгува на ниво от 104,40 йени за долар към 9:20 часа българско време.

Акциите на японската Brother Industries поскъпнаха със 7,38%, след като компанията повиши с 13,4% до 55 млрд. йени (526,67 млн. долара) прогнозата си за оперативната печалба през фискалната година, приключваща през март, което обясни с мерките за съкращаване на разходите.

Книжата на Incitec Pivot се търгуваха с понижение от 1%, след като компанията, производител на взривоопасни химикали отчете 26% спад на годишната основна печалба, изключваща еднократни ефекти, в сравнение с година по-рано.

В същото време акциите на Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с 0,63%, а тези на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,24%.

Доларовият индекс се търгува на ниво от 97,708 пункта, продължавайки двата поредни дни на покачвания.

Един австралийски долар се разменяше за 0,7701 долара към 9:20 часа българско време.

Фючърсите върху американския лек суров петрол се търгуваха без промяна в цената на ниво от 44,89 долара за барел, докато тези върху сорта Брент поскъпнаха с 0,28% до 46,28 долара за барел.

Повече за форекс пазарите, капиталови пазари, фондове, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 8.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още