IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари приключиха с ръстове въпреки отстъплението на банките

В същото време геополитическото напрежение се увеличава след поредния ракетен опит на Северна Корея

12:16 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските акции бяха на положителна територия в сряда сутринта на фона на засилващите се опасения след поредния опит на Северна Корея да изпробва балистична ракета, този път към Японско море, съобщава CNBC.

„Геополитическото напрежение е нещо, което трябва да следиш, но в повечето случаи то няма влияние върху твоето портфолио“, коментира Виктор Шветс, ръководител „Стратегии“ в Macquarie Securities Group. По думите му напрежението ще се запази в близко бъдеще.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,03%, подкрепен от подиндекса на производителите на основни ресурси, който нарасна с 1,62%, както и от енергийния подиндекс, отчел ръст от 1,13%.

Основният японски индекс Nikkkei 225 също записа повишение, прибавяйки 0,27% към стойността си.

Южнокорейският Kospi се търгува почти без промяна на фона на геополитическите тревоги на корейския полуостров.
На китайските континентални пазари акциите се търгуваха с повишения след два дни на официални празници. Shanghai composite нарасна с 0,98%, а Shenzhen composite отчете ръст от 1,45%. В Хонконг Hang Seng се покачи с 0,24 на сто.

Източник: CNBC

Азиатските банки бяха най-губещите по време на сесията. Големите японски банки бяха на червена територия, като Mitsubishi UFJ и Mizuho Financial понижиха цената на акциите си съответно с 0,94 и 0,80%. Четирите най-големи австралийски банки също се търгуваха с отстъпления, като акциите на National Australia Bank поевтиняха с 0,77%, а ANZ изтри 0,53% от цената на книжата си. Търговията при китайските банки беше смесена, като Bank of China отчете спад от 0,54%, а China Construction Bank записа ръст в цената от 0,67%.

На валутния фронт доларовият индекс се търгува на ниво от 100,50 пункта спрямо кошницата от валути рано тази сутрин българско време. Спрямо американската валута йената поевтиня до 110,73 йени за долар в сравнение с нивата от 111 йени за един долар по-рано тази седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,7568 долара, отслабвайки спрямо нивата от 0,7600 долара през вчерашната търговия.

По време на азиатската сесия фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,28% до 54,32 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 0,39% до 51,23 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още