IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия приветстваха протокола от срещата на Фед

Единствено японският индекс Nikkei 225 отстъпи под натиска на по-скъпата йена

11:20 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Азия приветстваха протокола от срещата на Фед

Азиатските борси приключиха с повишения сесиите си в четвъртък след сигналите, че Федералният резерв на САЩ няма да повиши лихвените проценти в скоро време. Новината обаче доведе до поскъпване на йената, което натежа върху японските акции.

Протоколът от септемврийското заседание на Фед потвърди досегашния миролюбив тон на централната банка. По време на срещата членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) са понижили прогнозата си за икономическия растеж заради поскъпването на долара.

"Растежът може да се окаже по-нисък от очакваното, ако разширяването на икономиката в чужбина изостане от прогнозите", казват някои от участниците, посочвайки, че забавянето на европейската икономика и ниската инфлация в региона могат да доведат до по-нататъшно поскъпване на долара. Това пък от своя страна може да навреди на износа.

Повечето членове на FOMC искат програмата на Фед да показва ясно, че периодът на повишаването на лихвите зависи от икономическите данни, тъй като сред централните банкери има опасения, че текущият тон може да създаде впечатление за обвързаност с определен период от време.

"Протоколът бе много ясно напомняне, че Фед масажира пазарните очаквания както най-добре може. По-голямата част (от инвеститорите – бел. ред.) все още вижда застой на трудовия пазар, растежът и инфлационните перспективи се понижиха и протоколът потвърди ясното впечатление, че нищо няма да се промени на предстоящото заседание през октомври", каза пред CNBC Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Японският бенчмарк Nikkei 225 изтри постигнатия ръст в ранната търговия, за да завърши на ново едномесечно дъно. По-силната йена натежа върху търсенето, като валутата изкачи триседмичен връх спрямо долара.

По-рано през сесията индексът нарасна след силните данни за поръчките на основни машини през август. Индикаторът се разшири с 4,7% на месечна база при прогнози за повишение от 0,9%.

Oператорът на yниверсални магазини Fast Retailing постигна повишение от 1,5 на сто преди публикуването на финансовия му резултат за фискалната година.

S&P ASX 200 в Австралия изкачи едноседмичен връх, оттласкайки се от 8-месечния минимум в сряда. Инвеститорите пренебрегнаха слабия доклад за работни места, който показа, че икономиката е изгубила 29 700 работни места през септември. Прогнозите бяха за разширение на позициите с 20 000.

Силни резултати постигнаха компаниите от финансовата индустрия. Капитализациите на Westpac, Commonwealth Bank of Australia и Australia New Zealand Banking се покачиха с по близо 2 на сто. National Australia Bank пък добави 1 на сто въпреки предупреждението за възможен спад на годишната печалба от 14%.

Основният индекс в Китай Shanghai Composite достигна най-високото си ниво от февруари 2013 г. насам за седма поредна сесия. Юанът пък поскъпна за втори пореден ден спрямо щатския долар.

Търговията в Южна Корея остана затворена заради честването на официален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още