IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Забавянето в световен мащаб представлява риск за икономиката на САЩ

Федералната комисия за отворения пазар потвърждава, че решението за вдигане на лихвите ще зависи от икономическите данни

21:37 | 08.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Забавянето в световен мащаб представлява риск за икономиката на САЩ

Членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Федералния резерв на САЩ (Фед) са понижили прогнозата си за икономическия растеж заради поскъпването на долара, съобщава CNBC.

„Растежът може да се окаже по-нисък от очакваното, ако разширяването на икономиката в чужбина изостане от прогнозите“, казват някои от участниците, посочвайки, че забавянето на европейската икономика и ниската инфлация в региона могат да доведат до по-нататъшно поскъпване на долара. Това от своя страна пък може да навреди на износа, пише Bloomberg.

Централните банкери също така са дискутирали програмата си за повишаване на лихвите и въпроса дали реториката на институцията не създава грешни впечатления относно това, кога лихвените равнища ще бъдат вдигнати, става ясно от протокола от септемврийската среща на комисията.

Повечето членове на комисията искат от програмата на Фед да е ясно, че периодът на повишаването на лихвите зависи от икономическите данни, тъй като сред централните банкери има опасения, че текущият тон може да създаде впечатление за обвързаност с определен период от време.

„Беше повдигнат въпросът дали фразата „значителен период от време“ може да бъде възприета като обвързване с определен период, вместо да сочи, че решението зависи от икономическите данни“, се казва в протокола.

„Беше подчертано, че текущата програма за повишаването на основната лихва зависи от данните и не предполага, че първото вдигане на лихвените равнища ще се случи автоматично след изтичането на определен календарен период, последващ приключването на програмата за покупки на активи“, се казва още в протокола.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 4
Lucifer
преди 9 години
мен ако питаш не търси пазарна логика а само геополитическа интрига
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
karadjata
преди 9 години
ФЕД скоро (поне 12 мес.) няма да вдигне лихвите си мисля аз, защото скъпия долар не е в техен интерес (на САЩ) освен това падащите цени на петрола и другите суровини ще доведе до ниска инфлация под целта им от 2%-2,5%. друга причина е липсата на ръст в заплатите, те ще си намерят и други причини да не вдигат лихвите. ами и ако настъпващата зима се окаже толкова студена като миналата??? това ще предизвика спад на икономиката им. не мисля, че преди 2016г ще посмеят да вдигнат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Тия за пореден път демонстрират изкуството да не казваш нищо с много думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още