IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се закани "да изкорени" гюленистите от турския бизнес

Президентът на Турция призова банките да понижат лихвените проценти и ги заплаши с мерки, ако не го направят

18:22 | 10.08.16 г. 2
<p>
	Ердоган по време на <a href="http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/istanbul-potyna-v-more-ot-cherveni-znamena-222304/" target="_blank">мащабния митинг в Истанбул</a> преди дни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ердоган по време на мащабния митинг в Истанбул преди дни. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани в сряда "да изкорени" гюленистите от бизнеса в страната, предаде местната Anadolu Agency.

Привържениците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, които правителството обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат на 15 юли, ще бъдат разкрити, заяви президентът.

"Нито една организация не може да запази силата си без финансова структура", изтъкна Ердоган в реч по време на среща с бизнес лидери в двореца си в Анкара.

В речта си президентът призова турските банки да понижат лихвените проценти, за да подкрепят ръста, и обеща да не прави компромиси с фискалната дисциплина на страната. Той заяви също, че обявяването на банкови заеми за предсрочно изискуеми без достатъчно основателна причина би било "предателство".

В очакване на времето на по-ниски лихви и увеличено кредитиране той посочи, че "никоя банка няма да пострада от по-малка печалба".

Преди речта на Ердоган държавната банка Ziraat Bank понижи лихвите по жилищните кредити след решението на турската централна банка да понижи лихвения процент до 8,75%.

Правителството често критикува лихвената политика на централната банка, като я обвинява, че спъва икономическия растеж.

Ердоган посочи, че очаква банковият сектор да действа в "духа на единство", който е обхванал страната, и обеща да предприеме мерки срещу банките, които не свалят лихвите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
голяма статия...от две по-малки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
поредният самозабравил се диктатор да видим до кога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още