IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Какво всъщност означава Транстихоокеанското партньорство?

В понеделник 12 страни от тихоокеанския регион договориха условията по ключовото търговско споразумение

11:16 | 07.10.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговските министри от 12 страни от тихоокеанския регион, включително САЩ, Япония, Мексико и Виетнам, в понеделник договориха условията по Транстихоокеанското споразумение (ТРР) - ключова сделка за свободна търговия, описвана като най-амбициозното дело за цяло едно поколение, коментира Quartz. Какво обаче означава споразумението изобщо?

Ако всички участници ратифицират споразумението и го въведат в сила, тарифните бариери ще паднат, което ще намали разходите за търговия между тях. Споразумението обаче се занимава с широк спектър от други закони, които засягат бизнеса, включително установяването на стандарти за трудови и екологични регулации, третиране на интелектуалната собственост и възможността за оспорване на решенията на националните правителства от чужди компании.

Всички тези стъпки целят да насърчат икономическия растеж във включените страни и потенциално да се преборят с доминантната роля на Китай в световното производство. Критиците обаче се опасяват, че споразумението, договорено до голяма степен в тайна, може да даде на корпорациите и твърде много власт за сметка на служителите и отделните страни.

Ще трябва да изчакаме представянето на споразумението, за да видим дали тези страхове са реалистични.

За самата сделка често се твърди, че засяга „40% от световната икономика“, но тази цифра е въз основа на изчисление на БВП на включените страни. Реалната търговия на стоки по силата на ТРР е около 13% от световната:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Американците и техните мекерета в Азия се обединили срещу Китай - това е ТРР-а. Мъртвородено партньорство, щото без Китай и Индия в Азия нищо не може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Сигурно съм се объркал! Особено, пък щом ти го казваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Нещо си се объркал, нищо не е писано от китайците по линия OS, камоли на iOS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Мани го тоя - и той не знае сакво иска да каже!Не само, че всичко "от-до" се произвежда в Китай, ами вече и операционните системи и системния софт ги пишат китайци в Китай!!! Който ползва айфони и айпади може и да знае за грандиозната оплесквация на iOS9, писана от китайци в Китай - през ден кръпки след волно китайско творчество! Хем Епъл са от най-консервативните и внимателни към производството на стоката си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 8 години
На гърба на Iphon-а ми пише следното:Designed by Apple in California. Assembled in ChinaНа кейса ми пише Designed by Italy. Assembled in P.R.CВ момента в запада останаха само технологиите и иновациите като цяло нематериалната част, а на изток е самият производствен физически процес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Това не е вярно. Част от високотехнологичното производство отдавна е изнесено от САЩ и това е отдавнашна традиция.Сигурно никога не си поглеждал американски процесор, плочка памет, видеокарта или твърд диск защото на всички пише къде са "assembled" и това не е САЩ. Изделията от високотехнологичното производство предназначени за продажби извън САЩ не се правят в САЩ заради избягване на някои разходи при износа им. И не само при тях е така. В САЩ се прави предимно развойната дейност и някои от стратегически най-важните операции и части. Останалото се произвеждаше главно в Китай, Тайван, Сингапур, Южна Корея, Малайзия, Индонезия, а от няколко години и във Виетнам. От 2 години заплащането на труда в Китай достигна точка, при която вече не може да бъде така предпочитано и изгодно както допреди 5-10 години и ще се забелязва малка тенденция на изнасяне на производството от Китай към други страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 22
khao
преди 8 години
и кое производство е изнесено ? .. на *** и пласмасови чаши ли ? високотехнологичното производство не е мърдало от САЩ и няма и да мръдне, защото това им е от национално значение.... и не ми казвай че компютъра ти е произведен в Китай, щото не е ... там е сглобен само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
meto76
преди 8 години
Каквото производство е могло да бъде изнесено от САЩ вече е изнесено в Китай. Така, че по-скоро ще се изнасят производства на американски компании от Китай във Виетнам, Малайзия, Мексико или Перу, тъй като с тези държави САЩ вече ще имат зона за свободна търговия, докато с Китай нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още