IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия с неочаквано силен ръст през януари

Производството е по-добро от очакванията, но е все още твърде рано да си правим генерални изводи, твърди икономист

15:22 | 29.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското индустриално производство отчита през януари ръст, какъвто не е регистриран от една година насам. Данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността в Токио (METI), извлечени от проучването за производството (Current Survey of Production), което обхваща 530 вида стоки, показват ръст от 3,7 на сто на месечна база. Запитани от Ройтерс анализатори очакваха нарастване от 3,3 на сто. През декември имаше спад от 1,7 на сто. 

На годишна база през януари има спад от 3,8 на сто. 

Въпреки това увеличаването в производството не означава, че има промяна в развитието на нестабилната японска икономика. Интервюираните от министерството дружества очакват за февруари спад от 5,2 на сто, както и подновяване на растежа през март от 3,1%. Продажбите на дребно през януари се оказват слаби -  със спад от 0,1% и по този начин доказват продължаващата слабост на частното потребление, което представлява около 60 процента от японската икономика. 

Продължително слабите икономически данни може да увеличат натиска над централната банка да се погрижи за свежи импулси. „Производството е по-слабо, отколкото показват числата сега“, пояснява анализатор на министерството пред DPA. “Очакваният спад през февруари може напълно да компенсира ръста през януари, а възстановяването през март да е съвсем слабо“, коментира още той. 

„Производството е по-добро от очакванията, но е все още твърде рано да си правим генерални изводи“, казва пред Bloomberg Казухико Огата, главен икономист за Япония в Credit Agricole в Токио. „Японската икономика понася двоен удар – слабост в потребителските разходи и слабост на глобалната икономика. Все повече растат съмненията в   Абеномиката“, добавя той (комбинацията от държавни разходи, валутни стимули и структурни реформи – трите основи на т.нар. "Абеномика" - термин, получил се от комбинирането на фамилията на премиера Шиндзо Абе и икономика, б. ред.).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
ИКОНОМИКАТА НАГОРЕ ГЛУПЦИТЕ ШОРТВАТ БОРСИТЕ ЩОТО НЕ ЗНАМ КВО СИ АЛА БАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
ИКОНОМИКАТА НАГОРЕ ГЛУПЦИТЕ ШОРТВАТ БОРСИТЕ ЩОТО НЕ ЗНАМ КВО СИ АЛА БАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още