IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство става по-песимистично за икономиката

Месечният икономически доклад на властите в Токио посочва изненадващия спад в индустриалното производство през август и увеличената складова наличност

13:47 | 14.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;">Премиерът Шиндзо Абе опитва да съживи икономическата си програма със серия мерки с цел подобряване на социалната система и адаптация към ефектите, предизвикани от застаряването на население. </span></span></strong><em><strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;">Сн

Премиерът Шиндзо Абе опитва да съживи икономическата си програма със серия мерки с цел подобряване на социалната система и адаптация към ефектите, предизвикани от застаряването на население. Сн

Японското правителство става по-песимистично настроено за развитието на икономиката на страната, което е притеснителен сигнал за забавящо се възстановяване и слабо външно търсене, съобщи Ройтерс. Властите в Токио понижиха в сряда и оценката си за индустриалното производство.

„Икономиката е в постепенна тенденция на възстановяване, но има някои слабости. Неотдавна индустриалното производство отслабна“, пише в месечния икономически доклад на правителството.

За последен път японското правителство понижи очакванията си през октомври миналата година, припомня CNBC.

Неочакваният спад в индустриалното производство през август накара някои икономисти да прогнозират, че японската икономика може да се свие през третото тримесечие, което би означавало, че страната изпада в техническа рецесия, след свиването, регистрирано между април и юни.

Още една причина за влошената прогноза на властите е ръстът в складовата наличност. Докладът на кабинета посочва, че износът също отслабва – същата оценка, като миналия месец. 

Потреблението е стабилно, без промяна в сравнение с предния месец. Капиталовите разходи показват знаци за възстановяване“, отбелязват властите, но според някои икономисти тенденцията при капиталовите разходи е неясна, защото резултатите са били получени при смесване на различни данни.

На пазарите се спекулира, че Японската централна банка ще разшири програмата си за количествени облекчения след заседанието на 30 октомври. Тогава се очаква институцията да понижи прогнозата си за ръста на БВП и на инфлацията.

Премиерът Шиндзо Абе опитва да съживи икономическата си програма със серия мерки с цел подобряване на социалната система и адаптация към ефектите, предизвикани от застаряването на население. Някои анализатори обаче смятат, че икономическите политики на Абе са прекалено слаби и може да не успеят да постигнат динамиката, което премиерът иска.

Мрачните прогнози придават още по-голямо значение на заседанието на ЯЦБ в края на месеца, а политиките на Шиндзо Абе ще бъдат следени още по-внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Всички от Г-7 са фалирали, а правителствата само гледат да отложат неизбежното за да не се случи по време на техния мандат. Япония ще е първата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още