IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Азия се насочиха към златото и валутите убежища

Водещите индекси в региона приключиха търговията с понижения

11:50 | 02.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските акции бяха под натиск в четвъртък, след като инвеститорите погледнаха към „сигурните убежища“ в лицето на по-нискорискови активи на фона на движението на американската администрация по различни фронтове като Иран, световната търговия и имиграцията, съобщава CNBC.

Докато в началото пазарите реагираха позитивно на президентството на Тръмп с надежда за подкрепящи растежа политики, като съкращаване на данъците, някои от подписаните укази, между които и забраната за влизане на граждани от някои страни, започнаха да повдигат опасения.

Златото, което обичайно се приема като „сигурно убежище“ в моменти на криза, поскъпна с 0,58% до 1 216,22 долара за тройунция. Валутите убежища също бяха във фокуса, като йената поскъпна спрямо американската валута, като се търгуваше на ниво от 112,58 йени за долар. Австралийският долар скочи с 0,59% като се разменяше за 0,7643 щатски долара.

„В последните дни наблюдаваме преместване на интереса на инвеститорите от акциите към валути като йената и новозеландския долар. Златото също е един от активите, които се радват на внимание, като цената му нарасна с около 30 долара за тройунция спрямо нивата от миналата седмица“, коментира Джефри Хейли, пазарен анализатор в OANDA.

Австралийският ASX 200 затвори с понижение от 0,14% до 5 645,4 пункта. Загубите бяха ограничени от силното представяне на подиндекса на златото, който нарасна с над 2%.

Източник: CNBC

Австралийските макроикономически данни показаха рекорден сезонно-изгладен търговски излишък от 3,5 млрд. австралийски долара (2,67 млрд. щатски долара) през декември спрямо очакванията за 2,2 млрд. австралийски долара. Износът през декември се повиши с 5% на фона на по-високата цена на желязната руда и въглищата, а вносът се увеличи с 1% спрямо предходния месец. По-силните от очакваното данни дадоха тласък и на австралийския долар.

"Доларът се срина, след като Фед не даде индикации на инвеститорите за следващо покачване на лихвените проценти. Австралийският долар е големият печеливш в резултат на това развитие". Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев и Йоанна Николова.

Японският бенчмарк Nikkei 225 изтри 1,22% от стойността си, като затвори на ниво от 18 914,58 пункта. Южнокорейският Kospi, който се колебаеше през по-голяма част от сесията, приключи със спад от 0,46% до 2 071 пункта, след като данните показаха скок на потребителските цени с 2% през януари на фона на по-високите цени на петрола. Данните надминават прогнозите на Ройтерс за покачване с 0,4%.

Вътрешнополитическата несигурност в страната продължава да тежи на пазара, след като бившият генерален секретар на ООН (Организацията на обединените нации) Бан Ки Мун напусна надпреварата за нов южнокорейски президент.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,65% по време на следобедната търговия. Китайските континентални пазари са затворени заради Китайската лунна нова година и ще оворят отново в петък.

Доларовият индекс остана под границата от 100 пункта, като се търгува на ниво от 99,495 пункта по време на азиатската търговия, като отслабна след изказванията на Доналд Тръмп срещу Китай, Германия и Япония, които във вторник той обвини във валутни манипулации.

По време на азиатската търговия фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,46% до 53,63 долара за барел, докато тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,35% до 56,60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още