IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да намали целта си за растежа до 7%?

Новата цел трябва да бъде обявена от премиера Ли Къцян на годишната сесия на парламента през март

17:12 | 28.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Китайската народна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Китайската народна банка. Снимка: Ройтерс

Китай планира да намали целта си за икономическия ръст до около 7% през 2015 г. Това е най-ниската му цел от 11 години, твърдят източниците. Политиците се опитват да управляват спадащия ръст, създаването на нови работни места и изпълнението на реформи, които да направят икономиката повече подвластна на пазарните сили, пише Ройтерс.

Целта за ръста трябва да бъде обявена от премиера Ли Къцян на годишната сесия на парламента през март. Тя бе одобрена от водачите на управляващата комунистическа партия и политиците при затворено заседание на Централната конференция за икономика през декември, заявиха за Ройтерс няколко източника, запознати със ситуацията.

Целта, която съвпада с очакванията на пазара, не бе оповестявана преди това.

„Целта за икономическия ръст тази година ще бъде около 7%, но 7% трябва да е долната граница“, заяви един от източниците, влиятелен икономист, който съветва правителството.

„Правителството ще трябва да балансира икономическия ръст, работните места и структурните реформи тази година“, заяви икономистът, който пожела да остане неназован поради деликатността на темата.

Употребата на „около“ за квалификация на прогнозата за ръста повтаря терминологията, която бе използвана от властите миналата година, за да покажат, че не са си поставили твърда цел.

Въпреки че целта е била поставена през декември все още е възможно тя да бъде ревизирана преди парламентарното заседание.

Висши политици заявяват, че ниският ръст отразява реформите, които поставят икономиката на един по-стабилен път, но те се безпокоят от рязко забавяне, което може до доведе до безработица и неизплащане на дългове.

През последните десетилетия преследваният от Китай бърз ръст на икономиката помогна за прекалено големите инвестиции в някои сектори и рязкото нарастване на дълга на местните правителства. Около 7 трлн. долара са изгубени в неефективни инвестиции от 2009 г., заяви държавен служител-икономист в края на миналата година.

Правителството също така обмисля да намали прогнозата си за инфлацията на потребителските стоки до около 3%, твърдят източниците.

Гуверньорът на Китайската централна банка Жоу Сяочуан отбеляза, че по-ниската цел за ръста е сред възможностите за 2015 г., които ще бъдат обсъдени от парламента през март.

Инфлацията се увеличи с 2% през 2014 г., което бе значително под заложените 3,5%. Страховете от дефлация се засилиха, а производствените цени падат вече трета поредна година.

„Борбата с дефлацията може да е основният приоритет в близко бъдеще, но това няма да противоречи на структурните размествания“, заяви друг източник, който е старши икономист в голям аналитичен център в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Да сложат директно 4-5 процента,защото с това падащо евро пазарите на Европа се затварят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още