IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пласира първата си емисия облигации в юани в Лондон

Поръчките са надхвърлили предлагането шест пъти и финансовото министерство вероятно ще подготви емитиране на облигации с по-висок матуритет

17:41 | 21.10.15 г. 1
<p>
	Централата на Китайската централна банка в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка продаде в Лондон първата си емисия облигации, деноминирани в юани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. В съобщение на финансовата институция се посочва, че са пласирани едногодишни ценни книжа на стойност 5 милиарда юана (786 милиона долара) при доходност 3,1%.

Емитирането на облигациите съвпада с посещението на китайския президент Си Дзинпин във Великобритания и на практика е жест за утвърждаване на ролята на Лондон като център за търговия с юани извън Азия.

Поръчките са надхвърлили предлагането шест пъти. Азиатски инвеститори са придобили 51% от облигациите. Останалите са поделени от европейски и американски купувачи.

"Пускането на облигациите е важен етап по пътя на интернационализацията на юана и прави китайската валута по-привлекателна за използване като резервна валута", посочва Ли Цилин, експерт от частната китайска банка Minsheng.

Очаква се министерството на финансите на Китай да започне подготовка за емитиране на облигации с по-висок матуритет, отбелязва Financial Times.

Спенсър Лейк, директор на звеното за капиталово финансиране в HSBC – една от банките посредници в сделката – определи транзакцията като вододел в интернационализацията на юана. Той подчертава, че това е първото емитиране на китайски държавни облигации в каквато и да е валута извън Китай. „Този стратегически ход показва ясната решителност от страна на китайските власти за разширят офшорния пазар на облигации“, допълва Лейк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
Като за начало добре, въпреки малко високата доходност. Става все по интересно с всеки изминал месец, а следя нещата от поне 15-години и се радвам, че съм съвременник на събития, които ще променят света, такъв какъвто го познаваме :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още