IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани създаването на съвместни предприятия със Северна Корея

От 15 август Китай въведе забрана за вноса на въглища, морски продукти, желязо, олово и рудите на тези метали от КНДР

12:32 | 26.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти забраниха на физическите и юридическите лица от Северна Корея (КНДР) да основават нови съвместни предприятия в Китай, предаде ТАСС.

Мярката се съдържа в публикувано снощи разпореждане на министерството на търговията на Китайската народна република и влиза в сила от деня на публикацията, пише БТА. Освен да създават съвместни предприятия, физическите лица и стопанските субекти от КНДР няма да имат правото да създават предприятия с чуждестранен капитал, а вече създадените предприятия с тяхно участие няма да имат правото да разширяват капитала си.

Китайското министерство отбелязва, че тези мерки са свързани с изпълнението на чл. 12 от резолюция 2371 на Съвета за сигурност на ООН.

От 15 август Китай въведе забрана за вноса на въглища, морски продукти, желязо, олово и рудите на тези метали от КНДР. Страните, вече сключили подобни договори с Пхенян, трябва да завършат вноса на закупените стоки до 30 дни от приемането на документа. В резолюцията се предвижда и забрана за създаване на нови съвместни предприятия със Северна Корея, както и увеличаването на капитала на вече съществуващите.

Освен това според резолюцията на ООН страните, в които работят севернокорейци, не трябва да увеличават броя им. Държавите не трябва и да допускат в пристанищата си кораби, обвинени в нарушаване на режима на санкциите, освен в случаи на крайна необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още