IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка обеща либерализиране на лихвените проценти

Регулаторът възнамерява да задълбочи още реформите в системата за управление на валутна търговия

14:58 | 08.01.16 г. 1
<p>
	Китайската централна банка в Пекин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка обяви, че още повече ще либерализира лихвените проценти, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление на сайта на институцията.

Регулаторът изразява намерение и допълнително да интернационализира валутата, същевременно да гарантира стабилността на юана и да подобри механизма, въз основа на който се определя референтния курс. Централната банка обещава още да задълбочи реформите в системата за управление на валутна търговия и във финансовите институции. 

Банката ще използва средносрочни заеми и обещава допълнителни кредитни линии и политики, за да подкрепи ключови сфери на икономиката. Освен това институцията възнамерява да поддържа разумна парична политика и гъвкаво да използва инструментите в мандата й, за да поддържа адекватна ликвидност в банковата система.

2016 г. започна не особено стабилно за китайските пазари. Още в понеделник – първия ден от търговията тази година – индексът CSI300 се срина със 7% и това задейства механизма за прекратяване на борсовата търговия. Това се повтори в четвъртък само около 15 минути след старта на сесията и шоковата вълна повлече надолу и останалите фондови пазари по света.

Тогава регулаторите обявиха, че премахват тази система, за която преди твърдяха, че гарантира стабилността на борсите. Редица анализатори обаче обвиниха именно този механизъм за всяване на паника сред инвеститорите.

В петък китайските индекси регистрираха повишения, но според Bloomberg това до голяма степен се дължи на намеса от страна на държавата под формата на изкупуване на акции на компании, които имат голяма тежест в измерителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Ново чудо на света: При условия на сегашната сгрешена парична система Китайската централна банка възнамерявала да "поддържа разумна парична политика".Разумната парична политика не става с желание, става със знания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още